Jump to content

Samohrana majka i dječji doplatak


Mulder

Preporučene objave

Situacija: Samohrana majka prima porodiljnu naknadu (beba stara 7 mjeseci) i dječji doplatak.

Trenutno još ne žive zajedno, a otac djeteta bi dijete prijavio "na sebe", a iz razloga dobivanja beneficija u poduzeću u kojem radi (temeljem kolektivnog ugovora), te radi porezne olakšice kod prijave poreza. Da li majka, dok je na porodiljnom, time gubi status samohrane majke, te time i pravo na dječji doplatak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, moram primijetiti, da i pod drugim temama sve vrvi od raznih "moralista" koji se osjećaju prozvanim da raznim sarkastičnim komentarima moraliziraju situacije u svim smjerovaima, no najvažnije, a što bi trebala biti svrha ovog foruma, ne napišu ni slova koje bi pomoglo onome koji traži neku pomoć i savjet.

No, da nebi i ja upao u zamku prodikovanja i moraliziranja, ukoliko Vi ili neko ima saznanja o mojoj problematici, evo dodatnih podataka...

Dakle, ja sam rastavljen, imam dvoje djece iz prvog braka koje žive sa mnom, a s djevojkom s kojom sam u vezi zadnje 2 godine imam dijete i ono dakle ima oca i inaće, a "i na papiru"!. Ona živi kod svojih roditelja, ja kod svojih, pa imamo još neke kombinacije koje će potrajati još barem pol godine dok ne počnemo zajedno živjeti (u našem novom stanu). Ona je još na porodiljnom dopustu i prima za dijete dječji doplatak. Dijete je ona prijavila u svojem poduzeću i preko nje ima zdravstveno osiguranje. Dakle, što i kako dalje? 1. Ja imam prosjek plaće koji mi ne dozvoljava dječji doplatak, ali ako bi prijavio "na sebe" i treće dijete, situacija bi bila drugačija. U tom slučaju bi preko mene dobivali znatno više doplatka nego preko djevojke, jer bi dobio iznos za svako dijete, plus 500 kn za treće dijete!? Kakva je tu regulativa i uvjeti, a obziorm na boravište djeteta i opisanu situaciju?

2. Dok je djevojka na porodiljnom, njoj pojam porezne olakšice ništa ne znači, ali kroz moju plaću bi i to bilo bitno drugačije, ukoliko bi dijete prijavio na svoju PK karticu. Da li sve to dolazi u neke kontradikcije i kolizije, što se iz svega toga može financijski izvući, a u granicama nezabranjenog!?

Nadam se da je sve to sad malo jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelji djeteta dogovaraju kod koga će dijete biti prijavljeno kao osobni odbitak, živjeli zajedno ili ne.

Možete i pri ovogodišnjoj prijavi priložiti izjavu potpisanu od oba roditelja za proteklu godinu, bit će korigirano kod oboje pri povratu ili nadoplati, kako kome.

Jeste li u braku ili niste pri tom nema veze, živite li zajedno ili ne također.

Tek ukoliko se ne možete dogovoriti, na vašoj ili njenoj pk, se dijeli na omjer 50:50.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dovoljno je dati podatke.

Jer, pojam samohrane majke (pogledati canisov odgovor glede upita tko se njima smatra) implicira da otac ne ostvaruje/nema pravo na roditeljsku skrb, a samim time se ne bi niti mogao služiti ikakvim drugim pravima glede djeteta.

Po onome što je napisano u postu kojim je otvoren topic moglo bi se shvatiti i da npr. dijete nije priznato slijedom termina koji se koristi za majku te niske kronološke dobi djeteta, majka ostvaruje beneficije s tim u svezi, pa se postavlja pitanje koliko bi se dobilo kad bi otac blablabla...

Bilo bi zaista lijepo prestati brkati pojmove skrbništvo- povjeravanje djeteta, te samohrani roditelj- jedan od dvoje roditelja koji ne žive zajedno ali oboje o djetetu skrbe, kao što se već poduže vrti u raznim topicima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija