Jump to content

članak 298. KZ-a


borisc

Preporučene objave

Izbjegavanje carinskog nadzora

Članak 298.

(1) Tko prenese preko carinske crte, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, robu čija su proizvodnja i

promet ograničeni ili zabranjeni,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Jasno mi je koja je roba zabranjena, ali može li mi tko nabrojiti 10 roba čija su proizvodnja i promet ograničeni i kojim propisima

Neki kažu na pr. cigarete. U redu, u članku 14. Zakona o posebnim porezima na duhan kaže se da carina daje odobrenje za izvoz i uvoz cigareta pa se to može smatrati kao nekakvo ograničenje, međutim što je sa provozom ili tranzitom? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za otrove ima posebno kazneno djelo u Zakonu o otrovima pa to ne ide pod čl. 298.

Za radioaktivne tvar postoji posebno kazneno djelo u kaznenom zakonu.

Za podmornice nitko nema novaca :-D

 

Glede provoza sve je isto jer za provesti robu kroz RH treba je prvo uvesti.

 

U Zakonu o otpadu je zabranjen uvoz opasnog otpada, a neopasnog otpada je dozvoljen samo ako postoji rješenje - dozvola Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva - dakle ovdje je ograničen uvoz.

 

Zakonom o vinu je propisano da je zabranjen uvoz vina bez odgovarajuće deklaracije i potvrde ovlaštenog instituta ukoliko se uvozi iz zemalja nečlanica EU-a.

 

Na stranicama Ministarstva poljorpiovrde, šumarstva i poljoprivrednog gospodarstva s ljeve strane su ti zabrane i ograničenja uvoza određenih prozivoda. U pravilu se radi o namirnicama životinjskog porijekla. Takve zabrane se događaju gotvo na tjednoj bazi, pa se stalno mijenjaju.

 

Zakonom o vetarinarskoj inspekciji (nisam siguran ali mislim da se tako zove) zabranjen je uvoz životinjskog mesa bez pregleda ovlaštene osobe.

 

 

Inače imam za sve ove zakone detaljno zabrane ili ograničenja, ali ako ti ne treba za nešto neću detaljizirati :mase2:

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na slični sam način i ja razmišljao, sam ne mogu se složiti s tobom glede provoza.

Naime, kad govorimo o uvozu onda to zahtijeva primjenu određene carinske procedure i dokumentacije kao što su na na primjer JCD kontrolnik 640 i onda se to zove "puštanje robe u slobodan promet" , a kod provoza se ne koriste ti dokumenti već JCD kontrolnik 420 i roba se ne uvozi već provozi.

Eventualno možemo govoriti o "unosu" robe, ali zakon oposebnim porezima na duhanske proizvode o unosu ništa ne kaže.

Znači, definitivno roba se ne mora najprije uvesti da bi se provezla. Ima slučajeva kad se roba može uvesti radi izvoza, ali to je neka druga priča.

Hvala u svakom slučaju na suradnji. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključni elementi kod kazneniog djela izbjegavanja carinskog nadzora jesu:

1. prelazak preko carisnke crte (dakle ne preko carine! Carinska crta je državna granice + granično podučje graničnog prijelaza u kojem je osoba dužna SAMA prijaviti robu za carinjenje)

2. s ciljem izbjegavanja carinskog nadzora (dakle izbjegavanje nadzora!)

 

Nije uopće bitno što je netko htio, odno da li je on samo htio tp provesti u npr. Njemačku. Bitno je da je on htio izbjeći carinski nadzor naše države. To je ključni element, a ne njegova volja da to odveze u drugu državu.

 

Pozdrav

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran da sam u potpunosti razumio što si htio reći.

1. Slažem se da je carinska crta = granična crta.

2. isto tako slažem se da su za "izbjegavanje carinskog nadzora" barem u ovom članku potrebni slijedeći elementi: roba, prijenos preko carinske crte, kao i izbjegavanje provođenja određanog carinskog postupka, mjera carinskog nadzora, a povreda toga je označena kao carinsko kazneno djelo.

 

U zakonu o posebnim porezima na duhanske prerađevine u Članaku 14. stoji

 

(1) Uvoziti i izvoziti duhanske proizvode i opskrbljivati zračne luke, zrakoplove koji lete međunarodnim zračnim prostorom, brodove koji prometuju međunarodnim vodama i slobodne carinske prodavaonice mogu pravne osobe upisane u sudski registar za obavljanje djelatnosti trgovine na osnovi odobrenja koje na njihov zahtjev daje Ministarstvo financija – Središnji ured Carinske uprave.

Znači da za provoz robe ne postoji ograničenje i nije potrebna nikakva dozvola

S time u svezi neodgovorno je poistovjećivati uvoz robe sa provozom robe

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prelaskom granice treba prijaviti SVU ROBU, jer SVE podliježe carinskom nadzoru. U prijevodu to je i kutija šibica, kao i droga, podmornice............ Sve je to carinska robai. Ako je nešto određeno kao posebna roba, npr. sve što je državni monopol.......e onda je to kvalificirani oblik kaznenog djela ili nekog od 1.000 prekršaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izmjenama čl. 298, a koja izmjena je nastupila 01. listopada 2006. godine, uvoz posebnim propisom zabranjene robe nije više kvalificirani oblik izbjegavanja carinskog nadzora (čl.298) nego osnovni oblik počinjenja tog kaznenog djela.

 

Glede zabrane provoza opet kažem da za provesti robu kroz RH treba je prvo uvesti - odnosno s njom prijeći graničnu crtu. Sam pelazak granične crte s neprijavljenom robom koja je zabranjena čini ispunjenje obilježja kaznenog djela (uz one opće uvjete za počinjenje svakog kaznenog djela).

Tako garantira da će osoba koja je nezakonito robu uvela u RH s njom i izaći??

Dakle tu uopće nam sumnje da se radi o kaznenom djelu

 

Glede duhana uzeo si krivi članak. Pravi je čl. 17. i koristi se najčešće za kazneno djelo nedozvoljene trogvine iz čl. 297. KZ

 

Članak 17.

 

(1) Duhanski proizvodi koji su u prometu na carinskomu području Republike Hrvatske moraju biti označeni nadzornom markicom Ministarstva financija, koja uz tekst »Republika Hrvat­ska – Ministarstvo financija« mora imati naznačenu slovnu oznaku serije, broj, a za cigarete i maloprodajnu cijenu.

 

(2) Domaći duhanski proizvodi koji se izvoze, prodaju u slobodnim carinskim prodavaonicama u zračnim lukama, u zrakoplovima koji lete međunarodnim zračnim prostorom i na brodovima koji prometuju međunarodnim vodama moraju biti označeni identifikacijskom markicom Ministarstva financija, koja uz tekst »Republika Hrvatska – Ministarstvo financija« mora imati nazna­čene riječi »za izvoz« na hrvatskom jeziku ili jednom od stranih jezika, slovnu oznaku serije i broj.

 

(3) Nadzorne markice obveznici posebnog poreza na duhanske proizvode moraju nalijepiti na paketić za prodaju na malo ispod celofanskog ili drugog papira kojim je obložen paketić duhanskih proizvoda tako da se vide i pri otvaranju prekinu.

 

(4) Duhanski proizvodi bez nadzornih markica smatraju se proizvodima na koje nije obračunat i plaćen porez te se njihovo puštanje u promet i kupovina smatraju protuzakonitima.

 

(5) Iznimno, proizvodi koji se izvoze mogu biti obilježeni oznakom koju zahtijeva zemlja uvoznica, što mora biti dokumentirano dokazom o preuzimanju markica ili drugim odgovarajućim dokumentom.

 

(6) Duhanske proizvode iz stavka 3. ovoga članka, kada se prevoze po carinskom području Republike Hrvatske, moraju pratiti propisani carinski dokumenti ili drugi dokumenti iz kojih se vidi da su ti proizvodi namijenjeni izvozu te dokumenti o nabavi.

 

(7) Na carinskom području Republike Hrvatske, u slobodnim carinskim prodavaonicama, opskrbnim skladištima i slobodnim zonama nisu dozvoljeni prodaja duhanskih proizvoda, njihov prijevoz bez dokumenata o nabavi, odnosno izvozu ni kupovina ako nisu obilježeni nadzornim markicama ili ako su obilježeni krivotvorenim markicama.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija