Jump to content

darovni ugovor


ri_topa

Preporučene objave

Otac mi je darovnim ugovorom darovao stan prije cca 1,5 godine. u ugovoru je klauzula da ja stan ne mogu prodat dok je on živ, stan sam uknjižio i imam vlasnički list na moje ime, na kojem je i ta klauzula o zabrani prodaje do njegove smrti. Otac se oženio prije mjesec dana i sada me zanima da li itko (otac ili njegova nova supruga ) u nekom slučaju mogu tražiti dio stana a ne žive u njemu već u drugom gradu? I još me zanima da li se otac može predomisliti i poništiti darovni ugovor? hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš raskidni uvjet na ugovoru, dakle ako ga prodaš za života tvog oca, može se tražiti raskid ugovora.

 

Teoretski se može tražiti vraćanje dara ali samo pod određenim uvjetima. Ako se vaši odnosi poremete u većoj mjeri (osim ako ti nisi kriv) onda se može tražiti vraćanje (ima i drugih slučajeva).

 

Supruga tvog oca može prilikom naslijeđivanja ukoliko joj je povrijeđen nužni dio tražiti uračunavanje darova u nasljedstvo.

 

Ako uvjet nije upisan u zemljišne knjige, onda ne vrijedi prema trećima. Dakle, ako ti je baš hitno, a uvjet nije upisan, možeš prodati stan i ugovor o kupoprodaji neće biti nevaljan, ali tvoj otac tada može tražiti nakandu u novcu u visini vrijednosti stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija