Jump to content

prevođenje u profesionalnu mirovinu


imported_snježana

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

Živim zajedno s obitelji u Vukovaru od povratka 1998. godine. Suprug mi je bio na naknadi plaće od 2001. godine. U radnom je odnosu i ima čin narednika, a razlika plaće mu je bila do iznosa plaće narednika. Prije nekoliko dana dobio je rješenje iz HZMO-a da mu se od 01.07.2005. to pravo prevodi u invalidsku profesionalnu mirovinu, na temelju priznate invalidnosti 20% (zatočeništvo) i djelomično 80% bolesti izvan tih okolnosti.

To je po čl. 154 ZOPHBDR-a prevođenje HV naknade plaće za vrijeme zaposlenja (kumulirani uzrok) na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (vrsta odluke 61). U HMZO-u su mu rekli da ostaje i dalje raditi, a da će od njih primati 1233 kn mirovine, što je kad se zbroji sa plaćom za 1900 kn manje nego do sada. Što sada? Koja su mu prava i što se može napraviti? U kreditima smo do grla i sada nam ne ostane niti za platiti mjesečne režije, a kamoli za išta drugo. U HZMO-u su mu još rekli da su oni koji su radili kao on najgore prošli, da su kažnjeni i da to mogu zahvaliti gospođi Kosor i ovoj Vladi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, dobro ste rekle, najgore prolaze oni koji su ostali raditi, tj. oni su kažnjeni, ali što je tu je, u zakonu o pravima branitelja u članku 154. jasno stoji da će se izvršiti prevođenje svih prava na naknadu plaće.

Što vama sada ostaje, skoro pa ništa, na žalost, muž ima dvije mogućnosti a to je:

1. ostati raditi i primati tako kako je dobio rješenje,

2. prestati radni odnos i uzeti punu mirovinu (iako se bojim da nećete imati veća primanja)jer sada dobiva mislim samo 80% mirovine a 20% mu je smanjena zbog radnog odnosa, i ono zadnje je:

3. tjerati papire za komisiju da ga proglase potpuno nesposobnim tj. da dobije opću i da mu se poveća omjer rata – mira.

 

Neka počne kupiti papire za novu komisiju… ja druge mogućnosti ne vidim, da se žali ne bih rekao da ima ikakve šanse kada članak zakona jasno kaže profesionalna mirovina,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru.Zanima me kolika mu može biti mirovina ako mu omjer rata-mira, bude npr.50-50,mada on prije rata nije radio već je pobjegao iz JNA i odmah se priključio HV?

Iskreno se nadam da će bar nešto više dobiti.Za ovu stranicu sam saznala tek neki dan,tako da imam više pitanja o pravima branitelja.Imaju li supružnici ako su oboje HRVI pravo na stambeni kredit ili samo jedno?Što je sa donošenjem odluke da branitelji koji su kupili kuću direktno gotovinom,pa digli kredit npr.za dogradnju,neće morati više otplaćivati dug,već što je isplaćeno to je gotovo ili tako nešto?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija