Jump to content

produljeno kazneno djelo


nemampojma

Preporučene objave

Sud je vezan činjeničnim opisom u optužnom aktu. Sud može taj činjenični opis mijenjati samo ako time BITNIO ne mijenja činjenčni opis optužnog akta.

Odstupanje se može dogoditi samo ako sud nađe da se radi o blažem obliku kaznenog djela od onog za koje se tereti (npr. tereti ga se za dilanje droge, ali sud utvrdi da se radi o posjedovanju pa ga za to osudi), kao i u slučaju da se radi o istovrsnom kaznenom djelu, a ne radi se o promjeni kvalifikacije u težu kvalifikaciju.

 

Iz ovoga svega proizlazi da sud ne može mijenjati tužiteljev činjenični opis produljenog kaznenog djela (dakle samo činjenični opis, ako je tako konstruiran, ali vjerojatno nije), već samo ići priomjenama činjeničnog opisa u korist optuženog, dok za pravnu kvalifikaciju sud nije nikad vezan.

 

Ovo sve napominjem jer se i u činjeničnom opisu kazneno djelo može tako sročiti da iz njega nedovjbeno proizlazi da se radi o produljenom djleu, a sud se time ne slaže, već smatra da se radi o pojedinačnim kaznenim djelima. U takvoj situaciji sud ne može mijanjati činjenični opis da stavi da se radi o 5 samostalnih kaznenih djela jer time ide na štetu okrivljenika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija