Jump to content

obrt vs tvrtka


aj500

Preporučene objave

Evo jedno delikatno pitanje. Imam obrt koji posluje već 4 godine uspješno i sad kad smo postali dovoljno veliki da smo prešli granice naše županije pojavila se tvrtka (d.O.o) iz druge županije s potpuno istim imenom tj nazivom koja posluje s istom djelatnošću kao i mi. Kako je ta tvrtka registrirana prije nas 2 godine traži od nas preko svojeg odvijetnika da promjenimo naziv obrta. Imali tu kakvog izlaza osim mjenjanja naziva obrta jer je uloženo puno novaca i truda u prepoznatljivost naziva obrta u mojoj županiji? Molim Vas za pomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je stvarno delikatno.

 

Zakon o trgovačkim društvima dopušta registraciju tvrtke s istim nazivom pri različitim sudovima. Dovoljno je da pogledate u sudski registar, tako da mislim da po tom pitanju Vam ne mogu baš puno.

 

Pitanje je da li je naziv zaštičen kao žig pri zavoda za intelektualno vlasništvo. Ako imaju zaštičen žig, onda imaju više šansi.

 

Nadalje, i zakon o zaštiti tržišnog natjecanja regulira tu materiju, ali samo u slučaju ako vi koristite njihov ugled i sl.

 

Ne znam koliko Vam je naziv uistinu bitan, ali ako ste Vi bili prije aktivni na području te županije i bino vam je ime, onda svakako nađi odvjetnika i borite se.

 

U svakom slučaju, ako se odlučite za promjenu naziva, tražite da Vam oni plate trošak promjene, a probajte tražiti i neko obeštećenje. Ako je njima naziv toliko bitan, mislim da će pristati na takvu nagodbu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem se na odgovoru te bi Vam htio odgovoriti na Vaše pitanje oko zaštičenog žiga. Ova tvrtka nema zaštičeni žig što me još više smeta jer je zakon tu jasan ali kroz razgovor s nekim ljudima tj. odvjetnicima koji ukazuju da po trgovačkom zakonu trvrtka ili obrt koji su prije osnovani su u prednosti. Ono što me najviše zanima je da li mogu, ako bude trebalo doći do promjene naziva obrta, ikako dobiti "pomoć" od tvrtke koja je to zahtjevala za pokrivanje troškova te promjene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerojatno je koliko me ovakve stvari u našem pravu ljute. Naravno ja nisam pravnik pa nemam pojma reći će pravnici i odvjetnici, ali ovo samo pokazuje koliko je zakon napravljen na ruku pravnicima i odvjetnicima.

 

Ako zakon dopušta registraciju tvrtki sa istim imenom na različitim trgovačkim sudovima onda ju dopušta, a to znači da mogu postojati tvrtke sa istim imenom u različitim trgovačkim sudovima i ne vidim zašto bi vas mogli tužiti. Niste napravili ništa protiv zakona. No ipak oni vas mogu tužiti i čak imaju prednost jer su bili prvi. Pa zašto vas netko nije spriječio da date to ime tvrtki kad ste ju osnivale, jer je več takvo ime postojalo. Zar ste trebali ići sami po Hrvatskoj i tražiti tvrtku sa tim imenom???

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujte mi da gospođa koja radi na otvaranju obrta ima samo jedan cilj a to je da doceka marendu kako bi otišla na plac po namjernice za ručak i što je najbolje radno vrijeme joj je od 8:30 do 12:30, njoj nije ni na kraj pameti da provjerava jel taj naziv postoji jer ionako ona radi u državnoj firmi za plaću od 5000 ili čak 6000 kuna. A ja bi sad trebao platiti tko zna koliki iznos jer ona to nije provjerila jer zakon kaže mogu postojati isti nazivi kod različitih trgovačkih sudova a ako dođe do spora onaj tko je prvi ima prednost. :-?:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

uistinu nisam sigurna, ali možda netko zna, čini mi se da ztd štiti samo trgovce tj. društva upisana u sudski registar. Citiram: Tvrtka trgovačkoga društva mora se jasno razlikovati od tvrtke drugoga trgovca upisane u sudski registar kod istoga registarskoga suda. Imala sam iskustva sa dva Td upisana u registar i tu nema dvojbe da tvrtka mora biti različita, ali ovo s obrtom je možda zgodna situacija. I predlažem Vam da zaštitite žig pri zavodu za intelektualno vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija