Jump to content

javni prostor


totti

Preporučene objave

u vezi ove nove odluke o zabrani pušenja u javnim prostorima koju će nam donijeti nova Vlada, zanima me jedan konkretan slučaj. tj, da li se javnim prostorom smatra prostor u vlasništu grada Zagreba koji je najmodavac, a najmoprimac je jedan klub studenata koji je registriran kao udruga građana. Prema statutu Kluba, samo je članovima Kluba dozvoljen ulazak i boravak u klubu.

 

U ZAKONU

O OGRANIČAVANJU UPORABE DUHANSKIH PROIZVODA iz 2004. u članku 2. st. 7. javni je prostor definiran na sljedeći način:

 

Javni prostor je zatvoreni prostor namijenjen skupnom bo¬ravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obav¬ljaju djelatnosti iz područja zdravstva, dječje i socijalne zaštite, odgoja i obrazovanja, trgovine, športa i rekreacije, ugostiteljstva, kulture i umjetnosti, prometa, uključujući čekaonice, prostorije za sastanke, sve dvorane za okupljanje ljudi, gledališta, javna prometna sredstva, dizala i kabine žičare.

 

i još me zanima da li prijavu o tome podnosi policija ili neka inspekcija statigajaznam?

 

ako sam izostavio neku važnu okolnost, molim upozorite.

 

unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da..., 100% javnim prostorom se smatra prostor u vlasništvu grada, kao najmodavac, a najmoprimac je klub studenata registriran kao udruga građana, a koji ima svoj Statut.

Dakle, nema pušenja, osim eco.... :-)

Kontrolu provodi inspektor Državnog inspektorata i po anonimnoj prijavi - može biti i nekakav juda iz vaše udruge. :panika:najmoprimac je klub

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako izgleda uz nove mjere donijeti će se i novi zakon. Novi zakon definirat će javne prostore, a definicija se sigurno neće vezati uz određene djelatnosti kao sada. Po svoj prilici zabrana će se odnositi na sve prostore koje služe boravku osoba za obavljanje neke djelatnosti ili za provedbu slobodnog vremena - pa će tako nekako glasiti i definicja javnog prosotra. I sve će biti kao u Sloveniji ili Italiji ili... najuporniji će pit kavu pred kafićom s čikom na - 8 Celzijusevca i prije karcinoma zaradit upalu pluća . Ili će prestati ####t. Ili će pljugat u autima. Ili će se skrivat po šekretima... Ma, bezveze.. treba uvest prohibiciju: nema pljuge ni pod kojim uvjetima ili nek je bude pa ko hoće - nek izvoli.

 

Usput, gradski prostori se ne daju i ne uzimaju u najam. Radi se o zakupu poslovnog prostora koji ne mora biti nužno javan samo zbog toga jer je u vlasništvu grada. Javnost se određuje s obzirom na namjenu prostora - ali to za ovo pitanje nije bitno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry, Milly definicije javnog prostora kao i privatnog prostora definirane su ili pak poznate su još u vrijeme helenizma primjer-agora javni prostor ili pak ekvivalent tom trgu u doba rimskog carstva -forum -javni prostor, pa tržnice, terme i drugo.

U EU recimo za pušenje -vani imate čak i grijače na -8 Celzijusa....

Btw, gradski prostori mogu biti i stambeni prostori (privatni) koji se daju u najam, a i poslovni prostori (javni) koji se daju u zakup i naravno da za javnost ili javni prostor nije bitno u čijem je vlasništvu. Stoga i nije bitno za pitanje definicije javnog ili privatnog prostora. :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I Podčetrtek je u EU. Ali nema grijača. :-D

Pa valjda se još od Hamurabija nešto brlja oko javnog i privatnog prostora.. ali će u RH udruga prostor od grada dobiti u zakup. (reklo bi se da će bit zakupoprimci)

 

A da mi popljugamo lulu mira u unajmljenom poslovnom prostoru prije nego uvedu sve silne zabrane???? he,he mogli bi osnovat udrugu slobodnih pljugera u gradskim prostorima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija