Jump to content

zavrzlama oko vlastite imovine/ bračne stečevine


mala_x

Preporučene objave

POštovani znalci prava, neke stvari u nasljednom pravu meni nisu jasne, pa molim za pomoć oko nekoliko pitanja.

Ako postoji razlika između bračne imovine (sve stečeno za vrijeme braka i dijeli se popola, pa samo pola imovine ulazi u ostavinsku masu) i vlastite imovine (koja onda cijela ulazi u ostavinsku masu), nije mi jasno ovo:

 

- da li se stambeni kredit (kojeg je podigao jedan od bračnih drugova za vrijeme trajanja braka i taj je umro) smatra "pasivom bračne stečevine" - što bi značilo da pola mora otplatiti bračni drug a druga polovica se dijeli na nasljednike prvog nasljednog reda

-da li se ono što je ostavitelj (koji je u braku)naslijedio od svojih roditelja smatra vlastitom imovinom

-ako je postojalo uzajamno životno osiguranje bračnih partnera, da li novac u trenu smrti jednog od njih dvoje automatski pripada drugom bračnom drugu ili pak ulazi u ostavinsku masu imajući status vlastite imovine

 

Hvala puno unaprije na pomoći, svaki savjet mi je dobrodošao! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Prvo ovako, nasljeđuje se imovina ostavitelja, dakle u ostavinsku mase ne spada "pasiva".

Ako su svi nasljednici suglasni da određena imovina predstvalja bračnu stečevinu, tj. da ostavitelj nije njeziv vlasnik u cijelosti nego polovice, a da je živi bračni drug vlasnik preostale polovice, tada će u ostavinsku masu ući samo polovica neke imovine.

Osobna imovina ostavitelja predstavlja imovina koju je ostavitelj naslijedio ili je dobio (darovanje) i na njoj živi bračni drug ne može tržiti da se utvrdi da je to bračna stečrvina, iako ako se svi nasljednici slože javni bilježnik (sudac) to neće posebno provjeravati.

Što se tiče životnog osiguranja, trebate vidjeti što piše u ugovoru u slučaju smrti osiguranika, ništa ne ide automatski.

A što se tiće "pasive", nasljedik koji se prihvati nasljedstva odgovara za obveze ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

 

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I zaboravih napomenuti da ako dođe do spora oko sastava ostavine, tipa netko tvrdi da nešto spada u bračnu stečevinu, a drugi nasljednik to nijeće, javni bilježnik ili sudac prekinut će postupak i uputiti stranku na pokretanje sudskog postupka u određenom roku (onog za kojeg smatra da tvrdi manje vjerojatno), a ostavinski postupak će se nastaviti nakon ishođenja pravomoćne sudske presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija