Jump to content

Molim pomoć - tumačenje članka kolektivnog ugovora


franco

Preporučene objave

Molim vas da protumačite koga obvezuje ovaj kolektivni ugovor, tj. odnosi li se odgoda "nakon što nadležni ministar ......." na sve točke, ili samo na zadnju točku "sve radnike i poslodavce koji se ........"

 

 

Članak 6. doslovno glasi:

 

"Ovaj Ugovor obvezuje:

 

- njegove potpisnike

- sindikate koji mu naknadno (u skladu sa Zakonom) pristupe

- te sve radnike i poslodavce koji se bave zaštitarskim poslovima ili kod kojih se takvi poslovi obavljaju,

 

nakon što nadležni ministar ovaj Ugovor proširi na čitavu zaštitarsku djelatnost odnosno na sve radnike i poslodavce koji se bave zaštitarskim poslovima ili kod kojih se takvi poslovi obavljaju.

 

Obzirom da je zaštitarska djelatnost od javnog interesa odredbe ovog Ugovora primjenjivat će se na sve radnike i poslodavce u RH koji se bave zaštitarskim poslovima ili kod kojih se takvi poslovi obavljaju."

 

 

:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa na ovo trece naravno! kolektivni ugovor obvezuje stranke kolektivnog ugovora (a to su oni koji su ga potpisali) te osobe koje mu naknadno pristupe (one daju izjavu o pristupanju, a ne potpisuju kolektivni).

 

kolektivni ugovor se primjenjuje kako na clanove tako i na neclanove sindikata (zbog prava na slobodu udruzivanja) kod poslodavca koji je stranka kolektivnog ugovora i poslodavca koji mu je eventualno naknadno pristupio

 

ministar moze svojom odlukom prosiriti primjenu kolektivnog ugovora na cijelu granu (znaci, ovdje su to svi radnici i poslodavci u grani zastitarstva), ali prosirenja su iznimke, i dosad je primjena 7 kolektivnih ugovora prosirena na taj nacin. ovdje se to niti nece dogoditi jer je dogovoreno sklapanje novog kolektivnog ugovora za granu zastitarstva, a ne prosirenje primjene kolektivnog ugovora za sokol maric na cijelu granu, kao sto je bila prvotno zamisljeno od strane rsrh.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija