Jump to content

privremeno uzdrzavanje - czss - odredjivanje visine


dinosaurica

Preporučene objave

Prije 4 godine sam se sluzbeno razvela od bivseg supruga, kcer, koja sada ima 10 godina, je povjerena meni.

 

Bivsem suprugu je odredjeno po presudi da, za mjesece kad je radio (dva mjeseca tijekom brakorazvoda) placa po 900 kuna, a da, od trenutka kad je ostao nezaposlen nadalje, placa 400 kn. Tijekom ove 4 godine je ukupno platio 1,500 kn.

 

Bivsi suprug je sporazumno prekinuo radni odnos neposredno prije razvoda braka, po mojim saznanjima uistinu nista ne radi nego ga uzdrzavaju roditelji koji su umirovljenici.

 

U jednom trenutku sam saznala da ocekuje honorar u visini od 10000 kn, pokrenula ovrsni prijedlog koji je odobren, ali do pravomocnosti mu je honorar vec isplacen i bio je potrosen. To je bilo prije 2 godine.

 

Nakon toga buduci da realno nije moguce provesti ovrhu, jer nikakve imovine nema, nisam podnosila daljne zahtjeve (iskreno, bilo mi je skupo placati odvjetnika, a buduci da radim, nisam pripadala kategorijama koje su oslobodjene takvih troskova)

 

Danas sam razgovarala sa pravnicima CZSS raspitujuci se sto trebam podnijeti od dokumenata za privremeno uzdrzavanje koje placa Centar.

 

Ono sto sam od njih dobila kao informaciju me zabrinulo:

 

naime, iscitavajuci izmjene OZ sam ocekivala da ce se to privremeno uzdrzavanje koje placa Centar obracunavati kao 50% iznosa koje ministarstvo odredjue za uzdrzavanje djeteta odredjene dobi - u slucaju moje kceri to je "– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu" -

 

dakle, nadala sam se da će to bit oko 450 kn mjesecno

 

Pravnici u Centru - uz ogradu da tek trebaju dobiti tumacenja zakona - su mi ukazivali da se to privremeno uzdrzavanje odredjuje kao 50% od svote koja je u sudskom postupku odredjena uzdrzavanjem - u mom slucaju bi to bilo 200 kuna.

 

 

 

Moja pitanja su slijedeca:

 

Koje tumacenje je tocno?

 

Trebam li ponovno pokretati ovrhu da bi imala pravo na privremeno uzdrzavanje?

 

I, na temelju iskustva u praksi - ima li smisla da pokrecem postupak za povecanje alimentacije, cekam 6 mjeseci da se ni to ne placa, pa da, ne znam, umjesto 200 kuna dobijem 250 kuna (tj. koliko sad sudovi odredjuju ocevima koji ne rade, ne zele raditi i nemaju ni soc pomoc ni primanja sa zavoda za zaposljavanje?)

 

 

 

Znam da sam imala pravo i obvezu pokrenuti kazneni postupak protiv oca, iskreno, to ne namjeravam napraviti jer ne zelim svoje dijete izloziti tome da ima oca u zatvoru.

Naime, to bi mozda i ucinila da presuda sadrzi dio da je on u zatvoru duzan raditi, da mu se odredjuje mjesecni prihod od 400 kuna i da se taj prihod uplacuje mom djetetu.

Ovako ne vidim razlog da ja umjesto drzave "sankcioniram" neodgovornog roditelja i pravim traume svom djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako otac posjeduje nekretninu ili pokretninu, a ne možete naplatiti dugovanje uzdržavanja u ime djeteta u novcu, sada možete krenuti ovrhom i u tom smislu....

 

Moguće da nema imovinu u smislu nekretnine, a automobil npr? A uzdržavanje koje se može naplatiti od roditelja tog roditelja?

 

Privremeno: čeka se 6 mj u komadu ili 6 unutar 7 mjeseci.

A čl.4 se orjentira prema postotku prosječne plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH, dakle, ne fixno sudske odluke koja može biti i veća od tog iznosa, ukoliko se radi o povećanim mogućnostima. Dakle, onaj minimalan iznos, dobro ste pročitali...

 

A lijepo piše ukoliko spomenuti vremenski period roditelj ne uzdržava dijete prema pravomoćnoj sudskoj odluci ili privremenoj mjeri radi uzdržavanja ili nagodbi u centru ne ispunjava obvezu, da je centar dužan na prijedlog drugog rodiitelja ili po službenoj dužnosti donijeti odluku o mjeri koji tražite. Najduže do 3 godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, bivsi suprug nema nikakvu pokretnu ni nepokretnu imovinu dakle, nemoguca je ovrha u tom smislu.

 

Radije bi izbjegla ovrhu od njegovih roditelja, ukolio je to moguce, a da ipak mogu dobiti privremeno uzdrzavanje od CZSS?

 

Naime, njegovi roditelji imaju prilicno niske mirovine i njega uzdrzavaju.

 

Imam 24 mjeseca u kontinuitetu bez ijedne kune uplacene za uzdrzavanje djeteta.

 

Dakle, ukoliko sam dobro razumijela zavrsetag Vaseg posta - ipak se radi o recimo 450 kn, a ne 200 kuna?

 

Provjeravam jer zelim biti sigurna ukoliko se donese po mene nepovoljno rjesenje da imam osnovu za zalbu

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, dobro ste izračunali, 50% od iznosa iz spoenutog članka.

 

A czss je dužan postupiti prema vašem zahtjevu ako već nije po službenoj dužnosti, naravno nakon proteka previđenog perioda od 6 mjeseci. Osim toga, oni i donose tu odluku. Ukoliko nisu voljni obratite se pravobraniteljici pismeno i gurnite im papir pod nos. Za početak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na ovim info.

 

Danas me to tumacenje uzrujalo, jer ispada da ne samo da je moje dijete osteceno zato jer joj otac ne zeli raditi - pa mu je kao nezaposlenom odredjena nize uzdrzavanje, vec ce se po tim, po meni nepravednim razlozima, i dalje ostecivati kad bude primala privremeno uzdrzavanje.

 

Jos jednom: Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija