Jump to content

povjera djece


jelena78

Preporučene objave

Lijepo molim savjet.

Prije 6 mj.muž je otišao kod nove žene. Imam 2 malodobne djece koja su sada samnom. Krenuli smo u sporazumni zahtjev za razvod braka, dogovorili viđanje s djecom i alimentaciju. Međutim, u procesu mirenja u Centru za socijalnu skrb, on je okrenuo ploču i predao zahtjev za povjeru djece kod njega. Zahtjev je utemeljio na potpuno neopravdanim optužbama da ja zanemarujem djecu i da mjenjam seksualne partnere. Mene je strah tvrditi da on nije normalan ili bilo kakve druge optužbe koje bi dovodile u pitanje psihičku stabilnost oba roditelja. Strah me je da djecu ne odvedu u dom samo zato što on laže i na taj način želi dobiti djecu. Rekao mi je da će prestat ako dam djecu njemu. Alimentaciju više ne želi plaćat do sudskog rješenja (kako bi mi i tu otežao). Ja sam zaposlena, djeca su super, svi to mogu potvrdit (vrtić, rodbina, prijatelji) i sve njegove optužbe su lažne. Ali strah me je dali se trebam brinuti jer su oni u Centru izgledali kao da je istina što on priča i rekli mi da sad moram ići u Polikliniku za zaštitu djece na procjenu. Zasad nemam odvjetnika i ne znam što da radim jer je ovo izmaklo kontroli. Da li da uzmem odvjetnika jer je rekao da će me vodit na vještačenje i tužit koliko god treba. Strah me da netko ne uzme djecu (jer ako će on tvrdit da sam ja nesposobna, a ja da je on, mogu djecu strpat u dom dok ne procjene). Nažalost, ne vjerujem u pravni sustav. Socijalne radnice su mi zaprijetile da djeca mogu ići kod njega ako sam ja njega u braku prevarila !?!? (a on je otišao s drugom). Da li je to istina? Da li mi je pametnije samo se braniti i čekati da netko vidi da je poludio (nova žena mu je bila duže u ludnici), ili ga 'napasti' i jače branit sebe i djecu?

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije istina.

 

Postoji ogroman broj slučajeva u kojima je istina kako su majke bile u preljubu, razvod sporazuman ili tužbom a djeca bila povjerena njima. A ovo djeluje kao pokušaj da se score postavi u omjere 1:1 (ja tebe, ti mene).

 

Pri razvodu se ne utvrđuje krivnja, već cijela priča oko preljuba-nepreljuba vodi kako bi se utvrdilo postoji li trajno poremećeni bračni odnosi ili ne.

 

Glede tvrdnje o vašem mijenjanju sexualnih partnera, pretpostavka je da vam drži svijeću kraj kreveta ili ste možda uploadali snimke na youtube ili se to odvija pred djecom ili ih možda u predškolskoj dobi ostavljate bez nadzora odrasle osobe? :) Pucanj u prazno...

 

Zatražite privremeno povjeravanje djece vama te odluku o uzdržavanju a do pravmoćne sudske odluke.

Žalba na to ne odgađa ovrhu, pa će ako ništa drugo uzdržavati djecu ma koliko potrajalo.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate se bojati , neće Vam djecu smjestiti u nikakav dom,naime taj strah sam imala i ja..ali to su gluposti..On sad ne zna što bi ,ustvari je njega strah jer je on otišao ,ima drugu (koja je ktome liječena u ustanovi) pa udara i izmišlja samo da Vam napakosti...

 

Dakle kako stoji u odgovoru prije ,zatražite povjeravanje djece Vama i uzdržavanje,a on nek laje..i ako ste u mogućnosti uzmite odvjetnika..

 

koliko su Vam djeca stara? kako se ona drže?

A što se tiče socijalki ,to što su rekle su gluposti,glupače,vi znate da ste ok,da se brinete za djecu,da radite ,on će dobiti termine za susrete i druženja ako se Vi već oko toga nećet moći dogovoriti i to je to...mislite na sebe, kroz neko vrijeme će se i on smiriti samo treba to izdržati ,,,,ja sam to prošla i prolazim,moj bivši je naime izjavljivao da bi rađe da nam dijete živi u domu nego samnom i da će svašta napričati ,prijetio se ....koma...

 

valjda kad ih ponesu emocije sve bivše i bivši polude i izjavljuju svašta...

 

javite se na pm

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak puno puno hvala!!!!!

Zaboravila sam još reći da su mi prijetili na Centru da se ne smijem s nikim viđat jer će to utjecat na ishod povjere djece! Pa kakva je to logika? On smije odseliti i odmah dovodit djecu u novu kuću kod nove žene, a ja ne smijem nikog viđat. Mislim, ne pada mi na pamet upoznavat djecu s nekim novim potencijalnim dečkom, ali ipak je to bezobrazno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, razgovarala sam opet sa ženama iz Centrai rekle su mi da nema smisla predavati Zahtjev za privremenu povjeru djece jer to traje isto dugo kao i rješenje običnim putem. A nakon pto sam joj ja rekla da se on prijeti da će uzet djecu i takve stvari, rekla mi je _PA ZAŠTO DJECA NE BI BILA KOD NJEGA PAR MJESECI!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...inače, privremeno rješenje dolazi kad i rješenje konačno pa tome i služi?

 

Zatražite privremenu odluku.

Stavite na papir sve savjete koje ste od njih dobili i urudžbirajte na njihovom urudžbenom, navodeći osobe koje su vas tako savjetovale te tražite pismeno tumačenje istih zahtjeva/savjeta.

Potom postoji i inspekcijska i pravna služba kojoj se možete obratiti.

 

No, nakon papirnatih tragova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekli su mi da taj zahtjev trebam predati na Sud, a ne kod njih. Znači, Zahtjev predajem na Sud i u njemu napišem molbu za privremenu povjeru djece i obrazložim zašto, a to onda poslije dođe opet na isti Centar. Rekla mi je da će prije doći stručno mišljenje na kućnu adresu, ali dan prije je rekla da će ta procjena na Poliklinici jako dugo trajati. To znači da ću se ja trebat natezati sa psihopatom mjesecima dok ne dođe sudsko rješenje o povjeri djece. A ovo što ste mi rekli da napišem za njihov urudžbeni, nema veze s tim Zahtjevom? Ja se stvarno slabo razumijem u pravu kao i cijelu papirologiju :(. To da napišem samo zato da se vidi kako loše rade? Koji normalan čovjek bi takvo što predložio???????????????????????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polikliniku će angažirati ako budu smatrali da trebaju a vi ne možete puno tu već se odazvati...

Njihovo stručno mišljenje će poslužiti sudu za konačnu odluku.

 

A privremeno tražite za ovo vrijeme koje predhodi, jer sve su naznake kako će sve zajedno potrajati prilično vrijeme...

 

Nema veze s povjeravanjem djece već s time da vam napismeno nikad i nitko ne bi dao toliku količinu nesuvislih primjedbi, predviđanja i zahtjeva koliko je u stanju uraditi usmenim putem koji ne možete dokazati ako se budete htjeli požaliti na njihov rad.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne zelim te plasiti, ali svakako poduzmi nesto sto HITNIJE.

 

Ja nisam imala to privremeno rjesenje, dosao je jedan dan u moj iznajmljeni stan gdje sam bila s djecom, pretukao me, pozvala sam policiju koja je dojurila (svaka cast), ali nisu poduzeli NISTA kad je on djecu strpao u auto i odvezao ih.

Brakorazvodna parnica je bila u tijeku i jos nije bilo rjeseno pitanje skrbnistva ( cak ni privremeno) i pred slovom Zakona on ima ista prava nad djecom kao i ti.

Zasiti i sebe i djecu, posudi novce, cini sto god znas samo ishoduj taj papir sto prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovimo po tisućiti put, a sve kako ne bi tko slučajno pomislio da se privremenim rješenjima ili konačnim prilikom razvoda braka postaje skrbnikom djeteta što bi podrazumjevalo smatranjem osobe samohranim roditeljem: djeca se tada samo povjeravaju na zajednički život jednom od roditelja a skrb ostaje zajednička sve do trenutka dok netko posebnim postupkom ne bude lišen u slučaju teških povreda prava i dužnosti, a ni tada nije trajno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Što se tiče privremene presude o povjeri djece kod jednog roditelja (ne skrbi), moj odvjetnik tvrdi jedno, a socijalna radnica drugo. Odvjetnik tvrdi da zapisnik sa prvog ročišta u kome piše da se djeca povjeravaju na odgoj i čuvanje majci, alimentacija i način viđanja s ocem, ipak nešto znači. Nažalost, samo tolko da su djeca kod mene i da sam ja njihov zakonski zastupnik. I da mi to jedino može pomoći ako on uzme djecu i odvede k sebi na duže bez mog dopuštenja. Socijalna radnica tvrdi suprotno-da taj papir ništa ne znači, da to nije sudsko rješenje i da za sada nigdje ništa na papiru ne piše kome su djeca povjerena i kako se možemo viđati. Tko je u pravu? On zbog toga ne želi imati uredne dogovore samnom ( u zapisniku piše dva put tjedno i svaki drugi vikend) kao do sad, nego mi govori da ih on ima pravo uzimati kad hoće jer povjera nije rješena. Da ja moram dolaziti po njih (60 km daleko) kada su kod njega, a ne da ih on vraća kod mene kao do sad. Pošto će trebati puno vremena do sudskog rješenja o povjeri djece, a s njim se ne može ništa dogovoriti, molim pomoć sa sudske strane. Tko je u pravu? Odvjetnik ili socijalna radnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po svoj prilici onaj koji tvrdi da je pravomoćno rješenje jedino na koje se može sa sigurnošću osloniti, bilo o povjeravanju djeteta, pitanju tko je zz, susretima ili uzdržavanju. Privremeno ili konačno, svejedno...

 

Bilo bi lijepo da soc. radnica ili psiholog czss-a, ukoliko već to vama ne uspjeva, pokuša objasniti ocu da je neka uredna kontinuirana dinamika (koja god bilo: 2xtj, 3xtj, 4xtj itd.) pogodna radi nekog reda i poretka djeci samoj u smislu navikavanja na njihovu organizaciju obaveza i vremena, a ne za pola sata, pa da u tom smislu postignete kakav dogovor dok sud kaže svoje, privremeno ili na kraju balade...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Šta bi ja bez vas :-)

Bivši muž je počeo sve više raditi probleme. Trenutno je smislio da on dođe po njih, ali da ih ja moram vratiti doma (60 km udaljenosti). Kaže da će ih uzeti (jer ima na to pravo, jer još pravno nije rješeno kod koga djeca žive), ali ako ne dođem po njih, da će ostati kod njega. Ne želim praviti probleme, pogotovo sad kad će početi procjena za povjeru djece, ali isto tako znam da ako mu popustim, on neće nikad prestat sa sličnim zahtjevima. Šta mi savjetujete da napravim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ni riješeno da je djeci zz kojmu su povjerena pa da im bez vaše suglasnosti mijenja boravište, sad kod nove tete, sljedeći mjesec može kod druge, onaj iza kod treće, o Božiću osme i da tako djeca upoznaju temeljito sve ljepote županije u kojoj žive, a možda i šire...

 

Obzirom da teško da će czss reagirati, a vi možete napomenuti tijekom razgovora koje ćete s djelatnicima oboje voditi prilikom posredovanja i ostalog što vam slijedi, odite po djecu kad god možete ukoliko je zapeo za to kao iglicu kojom može bockati i provocirati. Neće dovijeka trajati nerješeno.

 

Izgurajte privremeno povjeravanje jer tko zna koliko će trajati do kraja, požurnica par komada ako bude trebalo, ne reagiraje na provokacije koliko god možete i nije neophodno, iskažite dobru volju da ponekad vi dođete po njih a nekad ih on dovede u ovom periodu, izbjegavajte svaki mogući razgovor koji ide u smjeru povećanih tenzija, čuvajte energiju za sebe i djecu, a drugo sve smatrajte kao stavku u svom roku službe braku koji se razvodi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo to i radim. I na to najviše poludi. Ne može podnijeti kad sam smirena i kad me ne može isprovocirati. Iako, da vam budem iskrena, kad god spomene kako će on dobiti djecu, jedva dišem. Pripremila sam se na "službu razvoda braka" i sve što ide uz to-tona živaca i stav da me ništa ne može iznenaditi. Za sada čak nije on najveći problem, nego socijalne radnice koje mu zapravo i savjetuju takve gluposti (da uzme djecu na duže, da mi ne radi usluge prijevoza jer imamo ista prava...). Dobro da mu nisu rekle da ne plaća alimentaciju :-o . Idući tjedan idemo kod njih na razgovor. Imam u pripremi mogućnost da ih tužim (samo još ne znam kako). Zašto bi bilo jednostavno kada može komplicirano, zar ne?

Još mi nitko nije odgovorio dali se može promijeniti czss u toku parnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jelena78 je napisao:

Još mi nitko nije odgovorio dali se može promijeniti czss u toku parnice.

 

Moguće je tražiti izuzeće određenog CZSS.

 

O Izuzeću odlučuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ,kojem se treba obratiti odgovarajućim zahtjevom u kojem treba navesti činjenice i argumente na osnovi kojih se izuzeće traži i zatražiti da se imenuje drugi CZSS u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija