Jump to content
Sign in to follow this  
Anonimno

Izračun kamate od 1992g.??

Preporučene objave

Kako izračunati kamatu za dug kojis e vuće od 1992g (bilii Yu dinari, pa HRD, pa denominacija, pa kune. U naravi platio sam 62.000 DEM, a sada po novom načinu ću dobiti stvarni novac ili K...???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na potraživanje u kunama - kamata u kunama za kune.

Na stranu valutu - kamata ("po viđenju") na tu valutu (DM, €).

 

Po izboru.

 

Da, u ovom vremenu nije bilo denominacije već samo zamjena valute.

 

Zamjena novčanih jedinica:

SL SFRJ br. 83 od 21.12.1989.g. - "jedan dinar vrijedi 10.000 postojećih dinara. Dinar se dijeli na 100 para", "pri preračunavanju iznos do pet para će se zanemarivati a iznos iznad pet para zaokruživati na 10 para";

Odluka o uvođenju hrvatskog dinara kao sredstva plaćanja na teritoriju Republike Hrvatske (NN br. 71 od 23.12.1991.g.) - Novčanice i novac koji glasi na dinare SFRJ zamjenjivati će se za novčanice hrvatskog dinara u omjeru 1:1, "iznos preko 50 para zaokružuje se na dinar a za iznos do 50 para ne obavlja se zamjena"

Odluka o izdavanju novčanica i kovanog novca koji glase na novčanu jedinicu Republike Hrvatske (NN br. 37 od 13.05.1994.g.) - "Vrijednost kune iznosi 1000 hrvatski dinara". "Pri preračunavanju hrvatskih dinara u kune eventualni ostatak u trećoj decimali se zanemaruje".

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Međutim priča je složenija. Uplatom u 1989 g. kupio sam 186 m2 roh-bau kuće. Zbog nesavjesnog poslovanja odustajem(1992) tražim svoj novac natrag te krećem u parnicu protiv izvođača koja se okončava 2001. Presuda postaje pravomoćna i izvršna. (treba mi se isplatiti 2800 kn!! s pripadajućim zakonskim kamatama od 1992g.) Krećem u ovrhu, javljaju sem treće osobe i sada sam na županijskom sudu-čekam pravorijek. U međuvremenu dolazi novi zakon o kamatama po kojem ću (tako mi kažu u FINI) dobiti mizeriju od novca nedostatnu da kupim niti 3 m2 nekretnine! U slučaju uspjeha na županijskom sudu (odbaci prigovor trećih lica) kako da dođem do svojeg stvarnog novca??? Dali za mene važi stari način obračuna kamata komfornom metodom. Nije li novi Zakon o kamatama retroaktivna primjena zakona na moju štetu. Suđenje se otezalo godinama ne mojom krivnjom već aljkavošću sudaca i predsjednika sudova. Za izrečenu tvrdnju imam pismeni dokaz od ministarstva pravosuđa. U slučaju štete mogu li tužiti Republiku Hrvatsku. Bojim se najgoreg...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...