Jump to content

za mrljavca i druge znalce


barun

Preporučene objave

bio sam aktivni pripadnik mup-a sjp od poćetka 93 do kraja 95.g.Na obuci nastradao ,priznata ozljeda na radu.Po izlasku iz mupa zaposlio sam se u jednom dioničkom društvu kojem radim i danas.2005.g predao zahtjev za priznavanje statusa rvi temeljem ozljede i psihičkog oboljenja.PLP dalo ocijenu 20% ozljeda elementi ptsp prisutni manje od 20%.DPL ozljeda manje od 20% a psihičko oboljenje ne podliježe njihovoj reviziji.Zanima me kad mogu opet podnijeti zahtjev za pogoršanje po ptsp,dal se konačnost računa od PLP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ostvarivanje statusa HRVI teško. Prošao je rok. Jedino ukoliko Upravni sud odluči drugačije.

 

Za pogoršanje zdravstvenog stanje se medicinska dokumentacija može predati u HZMO ukoliko si u npr. profesionalnoj mirovini pa se zdravstveno stanje pogorša. Onda vještak i povjerenstvo donose daljnju ocjenu radne sposobnosti.

 

Možeš i u mirovinu bez statusa HRVI, samo onda je koeficijent kod izračuna mirovine nešto manji. Nezgodno je po tebe što ne vidim da si napisao da imaš i status dragovoljca pa se čini da nemaš, a to bi još više umanjilo koeficijent.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar se ne bi moglo primjeniti i ovo:

Članak 134.

 

(1) Ako nakon donošenja konačnog rješenja o pravima iz ovoga Zakona kod HRVI iz Domovinskog rata nastupe promjene koje su od utjecaja na postotak oštećenja organizma utvrđenog konačnim rješenjem, HRVI iz Domovinskog rata može, nakon isteka dviju godina od dana donošenja konačnog rješenja, podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.

 

(2) Propisom iz članka 108. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona kojim se uređuje utvrđivanje postotka oštećenja organizma utvrdit će se oštećenja na osnovi kojih se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma i prije isteka roka od dvije godine.

 

(3) Odredbe stavka 1. ovoga članka primjenjuju se i na osobu kojoj nije priznat status HRVI iz Domovinskog rata zbog neudovoljavanja uvjeta propisanih ovim Zakonom za stjecanje tog statusa u pogledu postotka oštećenja organizma.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bi i moglo ali to ovisi o ratnom putu.

Vidi ovako:

 

Članak 134.

(2) Propisom iz članka 108. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona kojim se uređuje utvrđivanje postotka oštećenja organizma utvrdit će se oštećenja na osnovi kojih se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma i prije isteka roka od dvije godine.

 

čl.108

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti donosi pravilnike za provedbu ovoga Zakona i to:

 

st.1 toč 5 glasi: O utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata iz članka 65. ovoga Zakona.

 

Čl. 65 kaže:

(1) Oštećenjem organizma, u smislu ovoga Zakona, smatra se oštećenje nastalo kao posljedica rane, ozljede ili bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili kod zatočenika u neprijateljskom logoru.

 

E sada, ja ne vidim da negdje piše da je bolest zadobivena u obrani suvereniteta RH (mora imati dobar ratni put, nema status dragovoljca i nije naveo kako je zaradio tjelesno oštećenje kao niti šifre PTSP-a), a ima više vrsta PTSP-a. Samo se navodi da je čovjek bio u specijalnoj policiji 1993.-1995. kada baš i nije bilo toliko borbenih aktivnosti (osim Bljeska i Oluje ali ne spominje da je sudjelovao).

 

U pravu si ti što si ovo napisao, međutim ja sam iz informacija koje su navedene došao do zaključka da bolest i ozljeda nisu zadobiveni u borbenim djelovanjima pa tako sam napisao svoje mišljenje uzevši u obzir čl.65.

 

Nedostaje tu malo više podataka, a drugostupanjska komisija je vjerojatno nešto uočila što im se nije svidjelo, a ja predpostavljam da se radi o čl.65 gdje se može biti ne ispunjavaju svi uvjeti, kao i da baš nije najbolji ratni put.

 

U svakom slučaju može i tako kako si napisao, a to je dvije godine od kada je dobio konačno rješenje ili upravni sud. Mislim da će odprilike isto čekati. Mora i imati dosta nove dokumentacije o pogoršanju bolesti slijedeće 2 godine.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mrljo ne radi se o čl 65 nego o jednom nalazu neuropsihijatra

tako je bar obrazložila drugostupanjska.U tvrtkovoj dobio 100%profesinalnu u svezi rata sad je na vojnom povjerenstvu.Bljesak,Oluja,Velebit ,referent u uredu za branitelje rekao da je ratni put dobar .šifre f 43.1 s.22 -ozljeda na radu.1974.godište

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članovi povjerenstva vrše uvid svaki dokument (ne samo medicinsku dokumentaciju). Vjerojatno su se na DLP zakačili za taj nalaz i misle da možda oboljenje nije posljedica rata, iako imaš daleko više dokumentacije koja potvrđuje da si bolest zadobio u ratu. Međutim, ako je još negdje u dokumentaciji navedeno da su postojale neke zdravstvene smetnje prije nego si se uključio u DR ili taj specijalistički nalaz od neuropsihijatra ima takav sadržaj da je komisiju doveo u sumnju na prethodno navedeno ili da je oboljenje ili pogoršanje bolesti posljedica pomalo iz rata, a pomalo od prije ili poslije DR-a, a ne zbog samog sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, onda obično slijedi takvo rješenje koje si dobio, pogotovo ako si po ovoj drugoj osnovi (izvan rata) bio liječen ili čak i zadobio ozljedu na radu.

 

Ukoliko budeš išao u mirovinu u HZMO-u će vještak i povjerenstvo izvršiti vještačenje iste te dokumentacije (i još neke) pa će na osnovi toga donijeti procjenu o tvojoj radnoj sposobnosti i koliko je invalidnost posljedica sudjelovanja u DR-u, a koliko izvan rata. Ako komisija HZMO utvrdi da si radno nesposoban, možeš poslije u mirovinsko predati rješenje o statusu HRVI (ukoliko ti priznaju najmanje 20%) pa ćeš imati veći koeficijent kod obračuna mirovine, međutim do tada ćeš morati čekati dok eventualni spor ne riješi Upravni sud, ili ako budeš ponovno za 2 godine podnio zahtjev za utvrđivanje statusa .

 

Za HRVI rješenje ti je stiglo i kako već piše u prethodnim postovima, možeš se protiv istog žaliti Upravnom sudu ukoliko nije prošao rok za žalbu ili kako je naveo i Dsemovca - za dvije godine opet podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma (kod obadvije opcije znači i da obavezno moraš nastaviti sa liječenjem i kod novog zahtjeva priložiti opširnu medicinsku dokumentaciju).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija