Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


Agnezija

Preporučene objave

Molim malu pomoć u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Naša daljnja rođaka želi se doseliti k nama i pokloniti nam svoju kuću ugovorom o doživotnom uzdržavanju. U toj kući zajedno s njom već 15 godina živi deda koji se doselio k njoj i s kojim se ona tada crkveno vjenčala (pretpostavljam da je taj crkveni brak izjednačen s građanskim brakom).

Ima li deda nekakvih prava nad njenom imovinom s obzirom da živi kod nje već 15ak godina i da su crkveno vjenčani, znam da u slučaju njene smrti ima pravo nasljedstva, ali da li on sada može osporiti poklanjanje nekretnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Vašem slučaju, neovisno i da brak nije sklopljen, protekao je rok od tri godine potreban da se izvanbračna zajednica izjednači, međuostalim i u imovinskopravnom pogledu, sa brakom.

Nadalje, pretpostavljam da je Vaša rođakinja, u brak sa ''dedom'', unijela odnosnu nekretninu, kuću.Ako jest,ona s istom može slobodno raspolagati, budući da bračna stečevina obuhvaća imovinu stečenu za vrijeme trajanja bračne tj.izvanbračne zajednice.No ako je kuća stečena za vrijeme braka, deda može tražiti svoju polovicu, te pobijati ugovor.Ako s njom sklopite odnosni ugovor, ''deda'' se u slučaju njene smrti nemože pozvati na istu nekretninu kao dio ostavine. :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Kuću je rođaka stekla s pokojnim mužem, a njen novi suprug (kako sam ga nazvala "deda") nije ništa uložio u istu, jer otkada su zajedno kuća se doslovno urušava...

Problem je samo što je ona stara i jedva pokretna, a on je slijep i ne želi iz kuće van (traži pola vrijednosti kuće).

Mi želimo pomoći njoj, ali nismo spremni dvoriti i dedu...

Sve je tako komplicirano...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija