Jump to content

Suvlasnički dio - kupnja.


Mikich

Preporučene objave

Suvlasnički dio - kupnja.

 

Da ne otvaram novu temu, moja je slična pa ako može pomoć.

 

Radi se o velikoj parceli na kojoj su sagrađene dvije kuće, prva kuća A i druga kuća B. Prva kuća A glasi na jednog suvlasnika - vlasnika, a druga kuća B glasi na drugog suvlasnika - vlasnika, podjeljene u vlasničkom omjeru na svakoga 12/24.

 

Jedan od suvlasnika prodaje ovu drugu kuću B u svom suvlasničkom dijelu 12/24 zajedno sa pripadajućim dvorištem. Odnosno kuću koju bismo mi rado kupili.

 

Imam pitanje - dilemu. Da li je netko imao sličan slučaj i kako najbolje taj slučaj rješiti ? Da li je sigurno kupiti kuću zajedno sa dvorištem tog suvlasnika - vlasnika? I kako banke reagiraju na pitanje rješavanja hipoteke u tim slučajevima ! Ima li se nade kasnije ili prije upisati kao vlasnik svoga dijela 1/1 i što tome može eventualno biti prepreka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasnički dio, kad su u pitanju ovlaštenja koja proizlaze iz vlasništva, izjednačen je sa vlasničkim. Dakle kod raspolaganja, možete zakonito založiti svoj suvlasnički dio no banke nisu susretljive u novije doba s tim. Koliko sam shvatio na jednoj su parceli 2 kuće. Po meni bi trebali napraviti parcelacioni elaborat i odvojiti zemljišta tako da svakoj kući pripadne određeni dio zemljišta. Po meni je jedini ispravni put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e ovako: što se tiče kupovine kuće to je u redu vi ste onda suvlasnik u 12/24 dijela odnosno 1/2 dijela te navedene čestice na kojoj su dvije kuće . U naravi vi ste vlasnik jedne kuće a drugi suvlasnik vlasnik druge kuće.

 

Banka će Vam dati kredit ali navjerovatnije (99%) da će htjeti staviti hipoteku na cijelu katastarsku česticu (što znači hipoteku i na kuću drugog suvlasnika) ukoliko nisu cijepane jer ne vidim da piše da jesu.

 

Ukoliko je slučaj da je čestica ipak cijepana a vi i dalje upisani kao suvlasnici onda će banka staviti hipoteku na vašu kuću ali će vam i dalje biti potreban potpis drugog suvlasnika jer nije napravljena dioba.

 

Ovisi da li ćete moći poslije kupovine napraviti diobu ili ćete morati napraviti etažiranje, to bi se trebali savjetovati sa geodetom. Ali u svakom slučaju jedno od toga dvoje ćete moći napraviti i konačno onda biti vlasnik 1/1 svoje kuće.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... a zašto prije kupovine gospoda suvlasnici, dakle i prodavatelj nebi sastavili diobni ugovor, podijelili česticu na dva dijela prema suvlasničkim omjrima i upisali se kao samovlasnici na svojim parcelama. Vi biste tada kupili kuću u samovlasništvu i nebi imali nikakvih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija