Jump to content

opet ja - otkaz


TK

Preporučene objave

U kratko - radim u firmi 5 godina i ugovoru mi stoji otkazni rok 2 mjeseca, no zbog pronalaska novog posla ne bi ga odradila jer mi je početak rada 1.6. u novoj firmi. U petak sam dala otkaz i dopis u kojem raskidam uor i odrađujem otkazni rok do 31.5. no direkt. mi nije htjela potpisati. Pustila sam ju da se ohladi preko vikenda i pokušala sa njom razgovarati jučer no nije me fermala 5%. Jučer sam joj poslala dopis poštom sa povratnicom u kojem raskidam UOR i odrađujem otkazni rok od mj dana zbog važnog razloga tj prelaska kod novog poslodavca. Danas me pozvala na razgovor i dala dopis u kojem zahtjeva otkaz sa otkaznim rokom od 2 mjeseca.

Moje pitanje je da li mi ona može što zakomplicirati ili je meni sada otkaz do 22.5. (jer danas je zaprimila moj zahtjev za raskid uor) ?

Da vas više ne gnjavim ovako da li je netko od vas odvjetnik ili pozna nekoga tko me može savjetovati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Otkazni rok počinje teći danom uručenja otkaza. Vi ste prvo direktno direktorici predali otkaz, a ona ga je odbila potpisati. Ako u tajništvu firme niste zatražili da vam na to lupe pečat o primitku pismena, ne može se smatrati da je od toga dana započeo teći otkazni rok, jer nemate nikakvih dokaza da ste direktorici predali otkaz. Vaša riječ protiv njezine. Prema tome, otkazni rok vam počinje teći od dana kada je firma putem pošte zaprimila vaš otkaz.

 

2. Kada radnik otkazuje poslodavcu, kao otkazni rok uzima se onaj koji je ugovoren ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom. Međutim, prema Zakonu o radu, ako radnik otkazuje ugovor, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako radnik za to ima osobito važan razlog. Mišljenja sam da prelazak na novi posao u drugoj firmi predstavlja taj osobito važan razlog, ali krajnju odluku o tome donosi sud, ako vas poslodavac tuži. Naime, vaša direktorica vas može tužiti sudu zbog nepoštivanja otkaznog roka i tražiti da joj se naknadi šteta koju je pretrpjela zbog skraćivanja otkaznog roka. Čiji će argumenti biti uvaženi ovisi o sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Trenutno ne mogu, ali nemojte ići na bolovanje ili na godišnji odmor jer za vrijeme bolovanja i godišnjeg otkazni rok ne teče, što bi značilo da bi vam se otkazni rok produljio za onoliko dana koliko ste na bolovanju, odnosno godišnjem.

 

2. Radilo bi se o financijskom iznosu, a njegova veličina ovisi o veličini štete (poslodavac mora dokazati da mu je počinjena takva i takva šteta vašim skraćivanjem otkaznog roka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija