Jump to content

odgovornost obrtnika


anonimno

Preporučene objave

Suprug ima obrt koji teško posluje.Trudi se podmirivati sve obveze, ali kako to ide sve teže razmišlja o zatvaranju obrta.Zanima nas što je sa onom odredbom zakona o obrtu da obrtnik odgovara samo sa imovinom unesenom u obrt.Bojimo se naime u slučaju da ne uspijemo zatvoriti sva dugovanja, možemo li izgubiti kuću, iako su ta dugovanja puno manja od vrijednosti kuće i nema nikakve hipoteke ni sl.Kako ide sa ovrhom i stečajem kod obrta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već je prije bio prihvaćen stav u sudskoj praksi da obrtnik za obveze iz obrta odgovara čitavom svojom imovinom na kopjoj se može provseti ovrha (kako propisuje Ovrsni zakon), a ne samo imovinom koju je unio u obrt (kako je propisivao stariji, lex prior, Zakon o obrtu). Najnovije izmjene Ovršnog zakona izrijekom uvode obvezu da obrtnik za svoje obveze odgovara citavom svojom imovinom na kojoj se može provesti ovrha. Po mom mišljenju takva je odredba opravdana jer je staru odredbu da obrtnik odgovara samo imovinom unesenom u obrt bilo nemoguće provesti jer se imovina koju je unesena u obrt nigdje ne evidentira! Zbog toga je obrazloženje Vlade uz zadnje izmjene Ovršnog zakona razumljivo: "Ako obrtnik želi ograničiti svoju odgovorsnot - neka osnuje d.O.o.!"

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija