Jump to content

mjerenje brzine od strane policije


nikosat

Preporučene objave

Bog!

Da li neko točno zna na koji način policija smije mjeriti brzinu,naime radi se o slijedećem;često ste i samisvjedoci da vam policija mjeri brzinu na"čudnim" mjestima i okolnostima,koliko od znaka naseljeno mjesto smiju mjeriti brzinu,koliko je meni poznato po nekom starom zakonu je to 300 metara,a neki policajci kažu po novom100 metara,jer ako ne poznate put i odjednom vam se stvori znak naseljeno mjesto iza zavoja a vozite dopuštenom brzinom koja je sad 90 km van naseljenoga mjesta,vjerojatno morate imati neko dopuštenje da smanjite brzinu da ne bi naglo kočili jer to nije pametno baš!,drugo često gledam da policija zaustavlja vozila na autobusnim stanicam,koliko je meni poznato to en smije raditi jer je tamo zabranjeno zaustavljanje i parkiranje,sto napraviti u ovim slucajevima?i jos jedno sto napraviti kad vas policajac ide prekasno zaustaviti mahajući rukom i bez kape na glavi,to se meni dogodilo ali mu nisam stao naravno,niti je ovaj isao za mnom kasnije,jer koliko je meni poznati mora imati "osnovan razlog za potjeru",sto ga u mom slucaju nije imao pa nije ni išao,što napraviti kad u takvom slučaju pođe za vama kako postupiti,da li mu uopče dati dokumente od vzila i vozačku ili što napraviti u tom slučaju,imam ja jaoš bezbroj pitanja,ova sam se prva sjetio! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor ćete dobiti ako ukucate u pretraživač Google pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom gdje Vam sve piše.

 

Ponešto možete pronaći i ovdje , a i ovdje.

 

A odgovore na mnogobrojna pitanja možete dobiti ako pročitate Zakon o policiji (klikni ovdje) i Pravilnik o načinu policijskog postupanja (klikni ovdje).

 

:policajac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dok čekaš odg. nekog kompetentnijeg...Sjećam se da je netko pital da li smije isto tako tražiti vozač od policajca na uvid potvrdu o osposobljenosti za provođenje alkotestiranja, pa je bio odgovor da ne...kao, policajci su za to osposobljeni tijekom školovanja, ne moraju ništa posebno polagati, pa se nema ni što tražiti, tako nekako...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

....osnovan razlog za potjeru ne postoji u pol.postupanju niti ga poznaje zakon o policiji . čl.32 ZSCP-a pripisao je kaznu za nezaustavljanje kao i proceduru zaustavljanja , odnosno znak stop policija je potrebno dati pravovremeno.......u koliko te zaustavi policajac bez kape to nema veza sa tvojim prekršajem niti ti to umanjuje kaznu , ali isto tako prigovor na takvo ponašanje može policajaca koštati stegovnog postupka( 5-20 posto manja plaća do 6 mjeseci)......o tvome prekršaju odlučuje nadležni prekršajni sud (zakonodavna vlast) , a o postupanju policajaca odlučuje MUP ( izvršna vlast) , dva neovisna tijela .....i policajcima si dužan dati na uvid vozačku i prometnu dozvolu.......također dovoljno je da putem reg. oznake vozila dođe se do vlasnika istoga koji je dužan policija dati podatke o vozaču koji je upravljao vozilom tj. kojemu je dao na korištenje ili (kazna za nedavanje podataka iznosi 2000,00 kn.kazna za nezaustavljanje od 3000,00 do 7000,00 kn i zabrana upravljanja vozilom do 6 mjeseci......)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo kratko da ispravim par sitnica:

 

PRAVILNIK je napisao:

....osnovan razlog za potjeru ne postoji u pol.postupanju niti ga poznaje zakon o policiji .

 

Ono što je ostalo od Zakona o policiji regulira samo neke odredbe radnih prava i obveza policijskih službenika i slično. Poslove i ovlasti policije djelomično regulira Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Radi utvrđivanja identiteta policija može legitimirati svaku osobu za koje se opravdano sumnja da je počinila prekršaj. Što se tiče Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dovoljna je odredba iz članka 4. stavka 1. koja ovlašćuje policiju za nadzor prometa na cestama, a što naravno uključuje i potjeru na cestama.

 

PRAVILNIK je napisao:

.može traćiiti i teba mu se dati na uvid jer za rukovanje mjernim uređajima potrebo je završiti tečaj i imati uvjerenje

 

Taj postupak se radi na sudu. Uvjerenje o osposobljenosti za rad mjernim uređajima policijski službenici ne moraju nositi kod sebe, već je dovoljna samo izjava da jesu osposobljeni. Inače nadzor vrše mjeriteljski inspektori Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

 

I da odgovorim:

ZastoJa je napisao:

da li smije isto tako tražiti vozač od policajca na uvid potvrdu o osposobljenosti za provođenje alkotestiranja

 

Ne. Nije potrebno biti posebno osposobljen za rad alkoholnim aerometrima.

 

nikosat je napisao:

koliko je meni poznato po nekom starom zakonu je to 300 metara,a neki policajci kažu po novom100 metara

 

Mogu čak i na 30 metara od prometnog znaka.

 

nikosat je napisao:

često gledam da policija zaustavlja vozila na autobusnim stanicam,koliko je meni poznato to en smije raditi

 

To se smije raditi.

 

nikosat je napisao:

sto napraviti kad vas policajac ide prekasno zaustaviti mahajući rukom i bez kape na glavi

 

Zaustaviti se.

 

nikosat je napisao:

da li mu uopče dati dokumente od vzila i vozačku

 

Postupiti po zahtjevu policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija