Jump to content

bračni ugovor


drsophia

Preporučene objave

U braku sam 8 god, i statistički gledano, nitko ne mmože 100% garantirati dokad će tako i ostati. Ponukana ružnim, prljavim i zlim razvodima oko mene, htjela bih , da ako nedajbože ikad do toga dođe, mi to obavimo u miru slozi i civilizaciji. Htjela bih već sada sklopiti bračni ugovor, pa me zanima, što sve taj ugovor može obuhvatiti. Podjelu sadašnje imovine, vjerojatno da. A što je s eventualnom budućom imovinom? Podjela djece- možemo li već sada navesti npr. s kim će živjeti djeca? A uzdržavanje? Možemo li to odrediti u nekom postotku od plaće- sadašnje ili buduće?

Od konkretnih stvari, zanima me: Tijekom braka prodala sam stan koji sam kao zasebnu imovinu stekla prije braka i kao takvu ga unijela u brak. Taj smo novac potrošili na kupnju većeg stana u kojem sad živimo, i to na taj način da smo na kupnju i uređenje potrošili 90tis E, od toga otplaćujemo 60 tis E kredita, a 30 tis je od prodaje mog "predbračnog" stana. O tome smo suprug i ja čak sklopili i nekakav sporazum u kome piše točno to (koliko jje u stan uloženo od mog stana, a koliko je zajednički zarađene love) i ovjerili ga kod jav. bilježnika.

Sada ja tražim da se u zemljišne knjige upišemo kao vlasnici novog stana u omjeru 2/3 ja i 1/3 on, ali on na to ne pristaje.

Ja sam razočarana, želim na neki način zaštiti ono što je (nekad bilo) samo moje, i u krajnjoj liniji moje pravo da samostalno raspolažem onim što sam sama zaradila.

Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste izračunali zbroj vaše zasebne imovine i bračne stečevine tj. imovine stečene radom za vrijeme braka, ali to bi bilo ljepše da riješite dogovorom jer za vrijeme braka baš nije najugodnija situacija da sud utvrđuje bračnu stečevinu.

 

Nadalje:

iako su u prilično velikom broju slučajeva djeca stečena za vrijeme trajanja braka, i to evidentno izvjesnim zajedničkim radom oba supružnika, ne spadaju u bračnu stečevinu te stoga ne podliježu "podjeli".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pojasnim: moje pitanje je bilo, možemo li mi bračnim ugovorom, još za vrijeme trajanja braka, odrediti na koji način ćemo se razvesti, ako do toga ikada dođe?

1.Može li taj sporazum, ili dogovor, (čiji je smisao da su ga supružnici sklopili dok su još bili pri svijesti i sposobni za međusobnu komunikaciju), može li taj papir nekoga (supružnike, sud), obavezati na postupanje, npr. nekoliko godina kasnije, kad su supružnici u svađi i najradije bi jedno drugo poklali, umjesto da se dogovore o uzdržavanju djece i podjeli imovine?

2. u konkretnom pitanju stana od 90 tis E, koji je stečen 1/3 novcem dobivenim prodajom predbračne imovine, a 2/3 zajedničkom zaradom u braku, može li se taj stan na temelju kupoprod. ug. i pismenog sporazuma supružnika o načinu stjecanja novca za kupovinu stana, u rečenim omjerima upisati u zemljišne knjige? (1/3 vlasništva žena, 2/3 žena i muž, ili žena 2/3 + muž1/3); ili se mora upisati kao suvlasništvo muža i žene 1/1, pa nek poslije sud (jednog dana) određuje što je čije? I kako bi sud u tom slučaju odlučio? Kakva je praksa? Stan se dijeli popola, a žena nek tuži i naganja bivšeg da joj vrati predbračnu stečevinu ako i kad to ovaj bude mogao i htio, ili se stan dijeli u omjerima kako je stečen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija