Jump to content

razvod braka


PBplayer

Preporučene objave

PBplayer je napisao:

 

kakva ona prava ima glede naknad,(stan u kojem su živjeli je bio njegovo nasljeđe i ona je nezaposlena), a djeca su maloljetna ...

 

Stan o kojem govorite ne predstavlja bračnu stečevinu i ne podliježe podjeli nakon razvoda braka ,jer je isti vlastita imovina onog bračnog druga koji ju je stekao temeljem darovanja.

 

U brakorazvodnoj parnici sud će odlučiti s kojim će roditeljem djeca po razvodu braka nastaviti živjeti,načinu i vremenu susreta i druženja s roditeljem koji ne živi s djecom,te o mjesečnom iznosu uzdržavanja koje će doprinositi roditelj koji s djecom ne živi (alimentacija).

 

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati sredstva za život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da neće smetati ako se pitanjem ubacim u ovu temu.

 

Što se tiče uzdržavanja bračnog druga koji nema primanja tj. koji je u poziciji koju ste gore naveli, odnosi li se to i na bračnog druga koji je u zatvoru (u drugoj državi) i s kojim se nisam vidjela više od 2 godine(planiram pokrenuti razvod)?

S druge strane sam pročitala da, ako se otac ne može skrbiti za dijete, ulogu osoba koje su dužne preuzeti plaćanje alimentacije preuzimaju njegovi roditelji?

Koja bi verzija događaja bila vjerojatnija u mojem slučaju?

Hvala! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plava je napisao:

 

Što se tiče uzdržavanja bračnog druga koji nema primanja tj. koji je u poziciji koju ste gore naveli, odnosi li se to i na bračnog druga koji je u zatvoru (u drugoj državi) i s kojim se nisam vidjela više od 2 godine(planiram pokrenuti razvod)?

 

Bračnom drugu koji se nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne osnovne životne potrebe zadovoljava država iz sredstava državnog proračuna.

Stoga bi ''dodatno'' uzdržavanje, od drugog bračnog druga, u tim uvijetima predstavljalo samo povećenje životnog standarda istog,a ne zadovoljenje osnovnih životnih potreba koje predviđa zakon.

 

S druge strane sam pročitala da, ako se otac ne može skrbiti za dijete, ulogu osoba koje su dužne preuzeti plaćanje

alimentacije preuzimaju njegovi roditelji?

 

Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati. Tužbom se u tom slučaju uzdržavanje može tražiti samo za vrijeme nakon njezina podnošenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija