Jump to content

osporavanje očinstva vještačenjem i ujedno utvrđivanje na temelju izjava pred CZSS


solinvictus

Preporučene objave

dijete je rođeno za trajanja životne zajednice, ali i za trajanja braka. Pokrenut je postupak za osporavanje očinstva supruga, a ujedno i utvrđivanje moga. Majka djeteta je pred CZSS ukazala na mene kao oca, ja sam priznao očinstvo, suprug ga je osporio, a sud je odredio vještaćenje.

U međuvremenu je životna zajednica prestala, ja sam uplatio vještačenje tek nakon prestanka zajednice, ali je majka odbila dovesti dijete na vještaćenje i povukla tužbeni zahtjev. Tuženik, tj. osoba koja je upisana kao otac se žalio na to.

Majka najavljuje da će odvesti dijete na vještačenje, ali da ukoliko se ospori očinstvo, da će tražiti samo osporavanje tj. da će preinačiti tužbeni zahtjev jer je isti glasio - osporava se očinstvo i utvrđuje se moje očinstvo. Tako želi izbrisati oca iz rodnog lista djeteta. Da li je to moguće s obzirom na postojanje valjanih izjava pred nadležnim tijelima o tome tko je otac djeteta, ili sada trebam pokrenuti postupak utvrđivanja očinstva. Naime, muškarac koji sebe smatra ocem može utvrđivati očinstvo samo ako majka ne daje pristanak, a pristanak je dan ovom izjavom koja je neopoziva, prema tome da li sada ne postoji pristanak ili pristanak i dalje postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka će dijete odvesti na vještačenje, a ono će pokazati je li onaj drugi otac ili nije.

Samo, ako je tužbeni zahtjev povučen...

Bilo bi bolje da ste tužili vi, jer ste tada morali zatražiti i da se utvrdi vaše očinstvo.

Ako niste otac, tužbeni zahtjev bi odbacili u cijelosti.

Ako jeste, očinstvo utvrđeno sudskom odlukom se ne može dalje osporavati...

A i tužbu ne bi mogla povući ona...

Samo, za to imate vremena godinu od upisa u maticu rođenih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam jesti me dobro razumijeli:

tužbu su podigli majka djeteta i dijete po posebnom skrbniku. Prethodno su date izjave pred CZSS o tome tko je otac djeteta. Tužbeni zahtjev glasi: 1. Osporava se očinstvo bračnog druga 2. utvrđuje se (moje) očinstvo.

Dijete sad ima 3 godine, a vještačenje za trajanja zajednice između mene i majke nije provedeno zbog nedostatka novaca. Onda sam ja osobno uplatio vještačenje.

 

Majka na prvo vještačenje nije htjela doći, a na drugo najavljuje (bivšem) suprugu da će doći, ali da bi htjela da se njegovo očinstvo ospori, a moje ne utvrdi. Ako je to moguće izvesti - tada će dijete u rodnom listu imati praznu rubriku. Napominjem da jednom dana izjava o statusnim stvarima nije opoziva, te da se ne može povuči. Isto tako majka se tužbenog zahtjeva ne može odreči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ja ne mogu sada podignuti tužbu za utvrđivanje očinstva, jer će biti odbaćena, ima majčinog pristanka - nema mogućnosti tužbe.

S druge strane, može li majka u tužbenom zahtjevu samo osporiti očinstvo, bez da se moje utvrdi - temeljem vještačenja o osporavanju i (neopozivih)izjava.

Ako je to moguće, onda samo CZSS može pokrenuti utvrđivanje očinstva.!?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija