Jump to content

Zabrana ulaska u Europsku uniju


pernabukano

Preporučene objave

Priča ide ovako.

Prije dvije godine putovao sam u Njemačku na SP u nogometu. Na austrijsko-njemačkoj granici granična policija me skida sa autobusa i deportira nazad u Hrvatsku. Znam za još neke slične slučajeve,ali ti ostali dečki su imali neke probleme sa policijom vezano za utakmice, dok ja nikada nisam imao problema sa policijom.

Vratio sam se nazad u Hrvatsku, te ispitao situaciju u MUP-u gdje su mi odgovorili da ne znaju u čemu je problem...

Prije tjedan dana krećem na EP u Austriju da bi me na Mađarskoj granici zaustavili uz obavijste da imam zabranu ulaska u Schengen 3 godine. Nakon 5 sati čekanja dobio sam papir na kojemu piše da sam vraćen sa tog graničnog prijelaza zbog zabrane ulaska u EU koja je stupila na snagu onog dana kada sam bezrazložno i bez objašnjena deportiran sa austrijsko-njemačke granice, te da vrijedi još godinu dana tj. sveukupno 3 godine.

Ono što mene zanima jest:

1.Tko ima pravo izreći zabranu ulaska u EU?

2.Zbog kojih razloga?(Ustvari ovo i nije bitno,jer nije bilo razloga za deportaciju)

3.Jesam li morao biti pismeno obavješten o tome?

4.Postoji li pravna osnova za tužbu i protiv koga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabranu ti može dati bilo koja zemlja koja je u sastavu EU i nemožeš ući uopće u prostor schengena.Morao si napravti nešto što bi te vodilo do njihovo suca za prekršaje ili kaznenog suca,ali ne piše da si bio.Ako si u RH zaveden da imaš zabranu odlazaka na utakmice austrijanci i švabe su došli do tih podataka(kako neću ti objašnjavat) i iz prevencije zabranjen ti je ulazak.Zavisi od zemlje do zemlje možeš dobit pismeno ili usmeno.Nemaš se kome žalit jer je prošlo već 2 godine a rok je već prošao ili je sistem žalba ne odgađa izvršenje.Nadam se da si zadovoljan.Treba dobro poznavat njihove zakone da bi se znao koji od razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.libertysecurity.org/article2071.html

je jedan od linkova na kojima mozete vidjeti kako i kome se zaliti ako je doslo do povrede vaseg prava na zastitu osobnih podataka .

Controleur Europeen de la Protection des Données(CEPD)/prijevod= Europski Kontrolor za Zastitu Podataka/ je institucija kojoj se mozete obratiti ako smatrate da vam se bespravno uskratio ulazak u EU a da niste bili pocinitelj nikakovog prekrsaja (u MUP-u bi vam trebali izdati potvrdu o tome).

 

Moguce je takodjer i preko MUP-a zatraziti da oni provjere (ili zatraze informaciju) po kojoj ste osnovi usli u baze podataka "problematicnih" navijaca.

 

Nekada se dogadjaju greske. Ili i druge stvari. Zamislimo, bio neki navijac X na utakmici Y u zemlji Z i tamo je napravio prekrsaj. U zemlji Z ga pitaju "sluzbene" osobe kako se zove, a on da vase ime i prezime, i osdtale vase podatke.

 

To sve skupa ne znaci, ako vi znate da niste napravili nista zbog cega bi bili na "nepocudnom" popisu, da se ne mozete zaliti. I zaista i dobiti spor. Zamislimo, da trebate sluzbeno putovati u EU radi potpisivanja vaznog ugovora, a zabranjuje vam se ulazak, imate pravo zatraziti i odstetu. Ali prije toga trebate znati tko vas je greskom, koju treba dokazati, stavio na popis i onda ispred europskog CEPD-a,ili CNIL-a te zemlje ustati tuzbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ja imam sličan problem. Radio sam u Italiji, uredno, predao papire za ostanak, primao plaću... Sve regularno. Imao 6 godina dozvolu za boravak i rad, nakon isteka od 2 godine predao papire za produžetak, dobio od odbijenicu i rok žalbe od 2 mjeseca, napustio Italiju i na povratku kad sam htio vratiti i riješiti te papire (vraćao sam se u roku od par dana, dakle žalbeni rok nije istekao) bio sam zaustavljen na slovenskoj granici uz obrazloženje da sam dobio zabranu ulaska u EU od strane Italije makar nisam počinio nikakav prekršaj.

 

Što učiniti i kome se obratiti, taljinaskoj ambasadi sam prije 5 mjeseci poslao svu dokumentaciju, ali nisam dosad čak ni dobio oblazloženje kako i zašto mi je zabranjeno ući u EU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija