Jump to content

Unutar svog stana imam sobu koja nije moja. Kako je kupiti?


pinokio79

Preporučene objave

unutar moga stana nalazi se soba od 8 kvadrata koja nije u mom vlasništvu. stan se sastoji od 5 takvih soba, hodnika, te kupaonice i wc-a, od čega sam ja vlasnik 4 sobe, te jedne petine ostalih ''zajedničkih'' prostorija.

vlasnik tih 8 kvadrata ni pod koju cijenu ne želi prodati sobicu :-P .

vlasnik u sobi nije bio 5 godina, otključana je, u derutnom je stanju(truli prozori i parket, uništeni i vlažni zidovi).

osjećam se ucjenjeno, što mi je činiti? informirao sam se o pravu prvokupa, no ne vidim poveznicu sa svojim slučajem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taj ''stan'' se sastojao od 5 malih soba, znači 5 vlasnika od kojih je svaki imao mogućnost korištenja zajedničkih prostorija (kupaonica, wc, hodnik). s vremenom sam otkupio 4 sobe i time mi po ugovorima pripada i 4/5 zajedničkih prostorija. ostaje ta 5. soba koju vlasnik ne želi prodati. znači preostaje mi sudsko razvrgnuće suvlasništva ali na njega nemam zakonsko pravo -ako sam dobro informiran, potrebno je da imam 9/10 ''stana''?

što mogu postići zahtjevom za sudskim razvrgnućem suvlasništva ako vlasnik ne želi prodati svoju 1/5?

Hvala lijepo na dosadašnjoj pomoći, trudu i razumijevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

notarica je napisao:

Soba ne može biti u pojedinom vlasništvu, već je to stan.

Očito da na stanu postoje vas 5 suvlasnika.

To što ste se vi interno dogovorili kako ćete uživati posjed stana, nema veze s prodajom sobe.

Od tog suvlasnika možete kupiti jedino njegovu 1/5.

Ili tražiti sudsko razvrgnuće suvlasništva s njim.

Netočno.. barem u praksi. Koliko ja znam iz konkretnog slučaja, soba odnosno prostorija u stanu može biti u pojedinom vlasništvu. Sad ako sam u krivu bilo bi mi drago čuti na čemu se temelji tvrdnja da samo stan može biti u pojedinom vlasništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno određuje što sve može biti u etažnom vlasništvu.

Osim toga, pogledajte i definiciju stana propisanu Zakonom o najmu stanova.

 

 

Zakon o vlasništvu ...:

 

Posebni dio nekretnine i njegovi pripadci

 

Članak 67.

(1) Vlasništvo posebnoga dijela može biti uspostavljeno glede dijela suvlasničke nekretnine koji čini samostalnu uporabnu cjelinu, prikladnu za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlasti, kao što je stan ili druga samostalna prostorija.

(2) Među druge samostalne prostorije spadaju osobito samostalne poslovne prostorije, samostalne garaže ili jasno omeđena mjesta u zgradi namijenjena ostavljanju motornih vozila.

(3) Uz stan odnosno drugu samostalnu prostoriju, vlasništvo posebnoga dijela nekretnine može se protezati i na sporedne dijelove kao što su otvoreni balkoni, terase, podrumske ili tavanske prostorije, kućni vrtovi, mjesta za ostavljanje najviše do dva motorna vozila po pojedinom stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji.

(4) Da bi se vlasništvo posebnoga dijela nekretnine moglo protegnuti i na neki dio kao tome sporedan, on treba biti jasno razgraničen od ostalih dijelova nekretnine, te dostupan s međe nekretnine ili iz njezinih zajedničkih dijelova ili iz onoga stana, odnosno samostalne prostorije čiji bi bio sporedni dio.

(5) Glede sporednih dijelova na odgovarajući se način primjenjuju pravila koja vrijede za pripatke stvari.

(6) Vlasništvo posebnoga dijela nekretnine ne može postojati na dijelovima nekretnine koji služe kao zajednički, ili im se namjena protivi isključivoj uporabi samo u korist određenoga posebnoga dijela nekretnine; u sumnji se uzima da dio služi kao zajednički i da mu se namjena protivi isključivoj uporabi u korist određenoga posebnoga dijela.

 

Zakon o najmu stanova:

Članak 2.

Stanom se smatra skup prostorija namijenjenih za stanovanje s prijeko potrebnim sporednim prostorijama koje čine jednu zatvorenu građevinsku cjelinu i imaju poseban ulaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno određuje što sve može biti u etažnom vlasništvu.

Osim toga, pogledajte i definiciju stana propisanu Zakonom o najmu stanova.

 

 

Zakon o vlasništvu ...:

 

Posebni dio nekretnine i njegovi pripadci

 

.

 

 

To kaže zakon.. a što kaže praksa u konkretnom primjeru :ž

 

Dakle župnik jedne župe u Zagrebu poslije 1945. od države ili grada nije bitno dobiva stan odnosno stanarsko pravo na trosobni stan u Zagrebu. Po ne znam čemu ili kojoj odluci jedna od tih soba u stanu proglašena je kasnije, negdje 1955, od strane davaoca stana na korištenje, župnim uredom.

Početkom devedesetih nosioc stanarskog prava dakle župnik otkupljuje stan ali ne i tu spornu prostoriju koja je u međuvremenu opet nekakvom gradskom odlukom postala poslovni prostor te se nije mogla kupiti zajedno sa stanom niti bilo kako jer grad nije prodavao poslovne prostore.

U međuvremenu župnik umire i njegov nećak ostavinskom raspravom naslijeđuje stan ali naslijeđuje i problem "poslovnog prostora" unutar stana na koji prostor grad Zagreb i dalje polaže svoje pravo i prikazuje ga kao poslovni prostor u vlasništvu grada.

I eto zakona i prakse :-D

I šta sad ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za uspostavu etažnog vlasništva, među ostalim, potrebna je i potvrda upravne vlasti da je taj posebni dio nekretnine samostalna uporabna cjelina.

Tome najčešće prethodi izrada elaborata mjernika.

O kriterijima, osim onih propisanih zakonima koje sam navela, da bi se neki prostor proglasio samostalnom uporabnom cjelinom (stanom ili poslovnim prostorom) mogu samo nagađati.

Ali ih je očito župni ured zadovoljavao. Zato mu je i grad izdao potvrdu. To bi vam možda mogao bolje objasniti geodeta ili dipl. arh. ili građ.

Inače, definicija poslovne prostorije je u Zakonu o zakupu posl.prost.

"Poslovnom prostorijom smatraju se jedna ili više prostorija u poslovnoj ili stambenoj zgradi namijenjenih obavljanju poslovne djelatnosti koje, u pravilu, čine građevinsku cjelinu i imaju zaseban glavni ulaz."

 

 

Da se vratimo na početak priče, možda je i ona jedna od pet soba dobila potvrdu grada/općine da je samostalna uporabna cjelina. U tom slučaju može biti u pojedinačnom vlasništvu. Ali čisto sumnjam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

 

Zakon o najmu stanova:

 

"Stanom se smatra skup prostorija namijenjenih za stanovanje s prijeko potrebnim sporednim prostorijama koje čine jednu zatvorenu građevinsku cjelinu i imaju poseban ulaz."

 

Zakonu o zakupu posl.prost :

"Poslovnom prostorijom smatraju se jedna ili više prostorija u poslovnoj ili stambenoj zgradi namijenjenih obavljanju poslovne djelatnosti koje, u pravilu, čine građevinsku cjelinu i imaju zaseban glavni ulaz.

 

 

I iz toga proizlazi da prostorija unutar stana ne može biti niti posebni stan, a također niti poslovni prostor pa nadalje grad Zagreb u konkretnom slučaju očito djeluje u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Koliko mi je poznato slučaj nije jedini i pojavljuje se u raznim varijantama..

I sad jel to onda na kraju ona narodna "pojeo vuk magare" ili "psi laju grad .. pardon karavana prolazi"

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija