Jump to content

Osnov za proglašenje k.č. javnim dobrom


grr

Preporučene objave

Može li mi tko reći što bi bio osnovan razlog da Područni ured za katastar:

- podijeli JEDNU katastarsku česticu (u vlasništvu fizičke osobe) na TRI čestice (i svakoj dodijeli novi broj k.č.)

- proglasi jednu od tih novonastalih čestica JAVNIM DOBROM-PUTOM

(a sve to bez da je vlasnik koji je fizička osoba, išta o tome znao!)

???

 

Da li se može smatrati putem koje treba proglasiti „javnim dobrom“ NASILNI ČIN NEKOLICINE VLASNIKA SUSJEDNIH PARCELA koji NEOVLAŠTENO prelaze preko moje zemlje?

 

Da li osnovan razlog za goreopisan čin PU za katastar može biti NOVA IZMJERA PREMA STANJU NA TERENU izvršena od njihovog geodeta?

 

Naime, to su mi napravili bez da su me kao vlasnika išta pitali (uredno sam uknjižena kao vlasnik u zemljišnim knjigama u kojima i dalje stoji prvobitni broj čestice kojeg u katastarskim knjigama više NEMA!). Točnije, od moje parcele koja je velika 566 m2 i nalazi se na području na kome je dozvoljena gradnja, napravili su 3 manje, s time da su srednju proglasili javnim dobrom-putem u posjedu općine, a ta srednja sasvim razdvaja druge dvije na kojima sada ne mogu napraviti kuću zbog premale kvadrature. K tome je zbroj te tri čestice za 14m2 manji od kvadrature prvotne čestice.

 

Žalila sam se i PU (prvostepenom tijelu) i drugostepenom tijelu(Državnoj geodetskoj upravi) koje je vratilo predmet na ponovni postupak u kome je prvostepeno opet donijelo rješenje da odbija spojiti te tri novonastale čestice u jednu (a ja sam tražila povrat u prvobitno stanje!) s obrazloženjem, citiram:

„iako se da zaključiti i iz navoda (mene koja sam vlasnik) i iz izjave svjedoka (koga su nakon formiranja novih čestica prvotno stavili za posjednika na jednoj od moje dvije novonastale čestice) da je postojeći put kat.oznake 353 SAMOVOLJNO PROBIJEN preko nekadašnje jedinstvene čestice, ... ovaj Ured ocjenjuje da isti NIJE u samostalnom i nesmetanom posjedu (mene, vlasnice), već da se istim koriste posjednici okolnih čestica, te stoga nema uvjeta za spajanje čestica odn. ispravljanja stanja zatečenog i utvrđenog novom izmjerom, dok se pred nadležnim sudom ne riješi spor, te na temelju geodetskog eleborata uskladi stanje katastarskog operata i zemljišne knjige.“

 

Područni ured za katastar (prvostepeno tijelo) je u cijelosti zanemarilo činjenicu da :

1. sam ja prije njihove "nove izmjere na terenu" bila uknjižena i kao katastarski posjednik na cijeloj čestici i kao zemljišno*-knjižni vlasnik

2. da ja u žalbi osporavam zakonitost njihova rješenja po kome su na osnovi, kako je nazivaju „NOVE IZMJERE NA TERENU“, podijelili moju jedinstvenu k.č. i preimenovali je te BESPRAVNO oduzeli jedan dio – jednu od tri tako nastale nove čestice – i proglasili je JAVNIM DOBROM (PUTOM) u posjedu općine!

 

Iz njihovog rješenja na moju žalbu je vidljivo da oni svoj čin smatraju ZAKONITIM (pozivaju se na Zakona o geodetskoj izmjeri i katastru zemljišta, “N.N.” br. 16/74 , “N.N.” br. 10/78 , “N.N.” br. 51/89 , “N.N.” br. 19/90 , “N.N.” br. 26/93 “N.N.” br. 29/94 – koje ne mogu naći na Internetu pa ne znam što u njima piše!) te mi odgovaraju da ne dozvoljavaju stapanje te tri čestice (tretiraju moj zahtjev kao kao novi pravni čin, a ne ono što sam tražila - poništenje njihovog rješenja kojim su mi bespravno oduzeli dio moje zemlje) jer ne odgovoara njihovoj „novoj izmjeri na terenu“. A ovaj sud koji spominju, to misle na odštetni zahtjev koji sam podnijela protiv dvoje prvih susjeda koji su prvi probili put (moja parcela graniči s cestom, prije nego su probili put bila je na tom mjestu na granici 2 metra viša od ceste, no probijanjem puta od 2,5, metara su je sveli na nivo ceste u širini koliko je taj put, a zemlju raznijeli sebi i upotrijebili je pri gradnji svojih kuća). Taj moj spor za odštetu se vodi od 1999. g. i sudac je očito korumpiran, štopa donošenje presude.

Molim pomoć što da radim? Mijenjala sam odvjetnike, no ni to ne pomaže.

 

Navodno su drugi susjedi, njih 10-tak, BESPRAVNO izgradili unazad 10-tak godina sebi kuće na dalnjim parcelama, navodno da nemaju ni građevinske ni lokacijske dozvole (jer nemaju pristup putu koji ide preko moje zemlje) – o čemu mi nitko u lokalnoj upravi ne želi ništa reći, pišem zahtjeve na koje dobivam nikakve odgovore nakon proteka više godina.

Molim pomoć!

 

Puno hvala!

Luce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija