Jump to content

Provjera nasljednika?


jamieozg

Preporučene objave

Poštovani,mala pomoć.

naime, u pozivu za ostavinsku raspravu nakon smrti mog oca od prije 10g. pisalo je da trebam doći ja, 2 polusestre( za koje sam od ranije znao da postoje) I "polubrat" za kojeg mi je to bio prvi glas. Polusestre i polubrat žive u NJemačkoj.Pretpostavljam da je stric koji se "brinuo" za oca prije njegove smrti sudu dao imena nasljednika. Polubrat se nije pojavio na raspravi te se time i prihvatio nasljedsva, zar ne? Jeli dovoljno da netko na sudu kaže ili napiše tko su nečiji nasljednici ili za to treba pribaviti naki papirnati dokaz npr. rodni list ili sl.? jeli sud provjerava i kako tko su čiji nasljednici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se netko samo tako pojaviti na sudu i tvrditi da je sin pokojnika. Mora imati dokaz da jest i kao takav će biti pozvan na nasljeđivanje. No vodi računa o tome da je otac mogao i u oporuci priznati očinstvo. Kao i da ga je mogao priznati na drugi način, o kojem priznanju ti nisi ni morao imati pojma (a iz posta proizlazi da je tako).

 

Time što se nije pojavio, polubrat je prihvatio nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ostavinskom postupku koji sad vode javni bilježnici, nasljednici ne mraju sa sobom donositi rodne listove, te dokazivati srodstvo.

Podatke o rodoslovlju daju sami nasljednici pod svojom kaznenom i materijalnom odgovornošću.

Ako se na ostavini pojavi netko tko tvrdi da je dijete pokojnog, a nitko drugi od nasljednika mu to ne osporava, tada nema zapreke nasljeđivanju.

Ako mu se to osporava, tada treba spor riješiti u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jedno ?

 

Otac i majka su se razveli. U braku su izgradili kuću na njegovom zemljištu. Majka je razvodom dobila 1/3 trećinu cijelog posjeda što je otac osporavao te je uvažena njegova žalba, -ukinuta je presuda i predmet se vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. ( jer ima pravo izdvojiti imovinu koju je imamo prije braka od bračne stečevine, zar ne?). Otac je umro, a parnica nije završena! Kuća sa zemljom je sada nasljedna masa, te bi ju trebalo razdijeliti osim na mene na jos troje djece iz ranijih očevih izvan(bračnih), a majka bi svakako željela izdvojiti svoj dio. Je li moguće to učiniti? Kako (dalje)?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija