Jump to content

kad nastupa zastara potraživanja isplate razlike os.dohotka nakon..


kacha_cha

Preporučene objave

Nakon koliko vremena nastupa zastara za potraživanjem isplate razlike osobnog dohotka?

 

Naime, nakon skoro 5 godina neprekidnog rada po ugovoru o djelu, koji je imao sva obilježja rada na neodređeno vrijeme,tužila sam firmu te sam primljena u "normalni", stalni radni odnos prije cca 1,5 god.

Poradi "mira u kući", nisam potraživala razliku os.dohotka, niti ostalo što bi me pripadalo (naknadu putnih troškova, regres, itd.).

Kako imam dvoje djece studenata, za koje otac ne daje ni kune alimentacije,sve mi je teže uzdržavati ih pa me zanima mogu li ipak tražiti isplatu gorenavedenih iznosa te za koji vremenski rok, kad nastupa zastara, može li se to postići izvanparničnim postupkom..?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zastara za materijalna potraživanja iz radnog odnosa nastupa u roku 3 godine od dana dospijeća svakog pojedinog potraživanja, odnosno dana saznanja za povredu Vašeg prava iz radnog odnosa.

 

Glede drugog dijela pitanja, možete poslodavcu uputiti pisani zahtjev da Vam navedene materijalne tražbine isplati, uz prijetnju prijavom inspekciji rada i tužbom sudu radi ostvarenja prava iz radnog odnosa ukoliko to ne učini u roku koji mu ostavite na raspolaganju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam tražila svoj post da ga mogu kopipejstati i poslati Vam isti :-)

Znači li to da ih mogu tužiti unazad za 3 godine? Ili od trenutka kad sam podnijela tužbu sa zahtjevom da me se primi u stalni radni odnos? Tužbom sam ustala u lipnju 2006.-te a pozitivno rješenje i stalni radni odnos dobila sam u prosincu iste godine..

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo objasnit ću vam to na primjeru plaće. Uzmimo da vam nisu isplaćene plaće za po jedan mjesec u 3 različite godine (2005., 2006. i 2007.).

 

1. Nije Vam isplaćena plaća za mjesec travanj 2005. godine.

 

Ona dospijeva 15. svibnja 2005. godine (tada treba biti isplaćena)

 

2. Nije Vam isplaćena plaća za mjesec lipanj 2006. godine

 

Ona dospijeva 15. srpnja 2006. godine (tada treba biti isplaćena)

 

3. Nije Vam isplaćena plaća za mjesec kolovoz 2007. godine

 

Ona dospijeva 15. rujna 2006. godine (tada treba biti isplaćena).

 

Dakle:

 

- Plaću za mjesec lipanj 2006. godine možete potraživati tužbom 3 godine od dopijeća, dakle do 15. srpnja 2009. godine.

 

- Plaću za mjesec kolovoz 2007. godine možete potraživati tužbom 3 godine od dopijeća, dakle do 15. rujna 2010. godine.

 

- Plaću za travanj 2005. godine ste mogli potraživati do 15. svibnja 2008. godine. Dakle, kada biste u ovom trenutku tužbom potraživali navedenu plaću, ne biste uspjeli jer je nastupila zastara.

 

 

Dakle, uvijek možete potraživati svoja materijalna prava unazad tri godine od trenutka kada namjeravate podnijeti tužbu.

 

 

Nadam se da je sad jasnije :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako si saznala za krivi obračun tek 10 godina kasnije? Zar nisi dobivala isplatne liste? Opiši mi problem pa ću te pravilno uputiti.

 

Inače,

 

Sudska zaštita prava iz radnog odnosa

Članak 133. Zkona o radu

 

(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.

 

Ovdje su u pitanju materijalna potraživanja pa nije nužno prethodno obraćanje poslodavcu za isplatom navedenih potraživanja u ovom roku od 15 dana. Ali je zastarni rok 3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..

Radi se o plaći iz razdoblja Domoviskog rata. Naime plaća je obračunavana po osobnom činu a ne ustrojbenom mjestu u vremenu od (srpanj-prosinca 95),, obračunske liste nisu uručivane, osoba je u tom razdoblju bila na bolovanju i liječenju a kasnije je utvrđeno da je bolest poslljedica rata. Ovdje je ustvari najveći problem što je i mirovinska osnovica to jest plaća prosinca 1995. godine krivo iskazana pa samim tim i mirovina.

Za ovu pogrešku saznato je donošenjem najnovijeg Zakona o pravima branitelja iz 2005. g , gdje se prvi put u primanjima to jest mirovinskoj osnovici spominje plača dušnosti to jest (osobni čin/ustrojbeni čin)..

Mislim da će te razumjeti.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A prema kojem je zakonu ili pravilniku obračunavana plaća do donošenja ovog novog Zakona?

 

Jer, ne može se smatrati da je nešto pogrešno obračunato ako je u vrijeme kad je obračunavanje izvršeno, ono izvršeno i plaća isplaćena prema propisu koji je tada bio na snazi.

 

Jedino ako je i tada bilo predviđeno obračunavanje na povoljniji način, pa je očito izvršena nepravda i plaća pogrešno obračunata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaće DVO, uređene su Odlukom Vrhovnog zapovjednika iz mjeseca svibnja 1995. g, tako je za moju dužnost trebalo obračunati plaću sukldano dužnosti koju sam obnašao to jest artimetička sredina osobni čin satnik ustrojbeno mjesto pukovnik. No budući sam u tom razdoblju bio na bolvanju oni su ne znam iz kojeg razloga plaću obračunavali samo po osobnom činu satnika a ne ustrojbenom mjestu pukovnika što je za mene naravno povljnije.

No onda se krivo i obračunava mirovinska -osnovica plaća satnika prosinaca 95 a ne ustrojbeno mejsto pukovnik.

 

Najnovijim zakonom o pravima branitelja iz 2005. g ja sam prvi put saznao da se mirovina trebala obračunavati i ranije po gore spomenutim elementima, kao što sad i primam mirovinu (satnik/pukovnik).

Znači dvije su pogreške: jedna krivo obračunavana plaća a druga krivo utvrđena mirovinska osnovica i krivo isplaćivana mirovina od mjeseca travnja 1996. do srpnja 2007. g.kada je pogreška ispravljena, ali samo mjesec dana unatrag, na moj zahtjev i u obnovi postupka kod HZMO..

 

Hvala na pozornosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za povredu prava ovdje je mjerodavan propis koji detaljnije uređuje pitanja vojnih djelatnika, dakle ZOR ovdje služi kao supsidijarni zakon.

Ukoliko pravo na ostvarivanje prava pred nadležnim sudom nije uređeno nekim specijalnijim zakonom koji se odnosi na časnike i djelatnike HV-a, onda može u primjenu doći ZOR.

 

Ako se odlučite sudskim putem utuživati razliku plaće, morate prilagoditi trenutak saznanja zakonksom roku od 3 godine za podnošenje tužbe, kako Vaša prava ne bi bila obuhvaćena zastarom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija