Jump to content

Obuka za rad kod poslodavca


Karla1

Preporučene objave

Imam ugovor sa poslodavcem da ću vratiti uložena sredstva u moje školovanje, obuku i usavršavanje ukoliko napustim tvrtku i to u za sve troškove koji su nastali u zadnjih 5 godine.

 

Tvrtka me je slala na certifikate koje moram imati da bi mogao obavljati poslove (osnovna djelatnost firme se ne može obvaljati ako radinici nemaju te certifikate), ti certifikati su na moje ime ali ne upisuju se u radnu kljižicu i vrijede 5 godina. U ugovoru mi u opisu posla piše i strucno usavršavanje, dakle ne mogu odbiti odlaske na njih. Ako me pošalju sljedeci mjesec na novi certifikat opet sam vezan sljedećih 5 godina. Pošto mi je plaća već 3 godine neprimjerena ( 3200 kn za dipl.ing.) želim napustiti firmu.

 

Iako sam prema ugovoru obavezan vratiti 40 000 kn, dali je to tako? Odosno u zakonu o radu stoji da "Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje". Kako se u praksi gleda na slučaj kao što je moj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O, evo našeg Ig.....neću napisati puni nick, ali lako te prepoznati, iako si ga mijenjao.

 

Ustvari, i mene to zanima....samo malo drugačije....što ako potpišeš ugovor u kojem stoji to i to radno mjesto, međutim, poslodavac te odluči iskoristiti i za sasvim druge poslove...e tu se sad priče poklapaju - da bi radila taj drugi posao trebali bi me slati na usavršavanja razno-razna...ja niti ne želim to raditi. Ako potpišem da ću vraćati troškove, mogu li to kasnije ako (tj.kad) odem iz firme pobijati na račun toga da mi to niti nije posao?

 

I još....da bi radila na radnom mjestu na kojem radim, trebam u roku tom i to položiti jedan stručni ispit...e sad, tak stoji u zakonu tom i tom koji se odnosi na moju struku....e sad - poslodoavac ga ne želi platiti, ja ću morati sama snositi troškove ispita, putovanja, ovjeravanje originala dokumenata, odrađivati svaki izostanak s posla u vezi tog ispita ....drugim riječima - indirektno (prijeteći otkazom) me prisiljava na školovanje za nešto što ne želim i nije u vezi mog sadašnjeg radnog mjesta, a ono što moram imati, to mi ne da...upozorila sam ga na Zakon o radu i na kolektivni ugovor u kojem stoji isto ono što i u Zakonu o radu, da mora omogućiti školovanje, bla, bla...i kaj sad? Ja to hoću položiti i zbog sebe, ono, trebati će mi, a i dok još nisam zaboravila sve s faxa, on veli da kaj to njega briga....i kaj sad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko vas svaki certifikat obvezuje na daljnjih pet godina vjernosti firmi u kojoj niste zadovoljni svojim statusom niste baš u zavidnom položaju. Međutim, bitno je da li ste vi potisali neki sporazum ili ugovor u kojim se obvezujete vratiti ono što je uloženo u vaše stručno usavršavanje. Postoji li takva klauzula u ugovoru ili ste potpisali neki drugi ugovor, sporazum ili nešto slično gdje je definirana obveza plaćanja, usavršavnja, vjernosti tvrtci...? Drugim riječima, ukoliko se odlučite napustiti tvrtku temeljem čega bi se taj novac potraživao od vas.

Ukoliko ste nazadovojni razmotrite svoje mogućnosti, uvijek postoji opcija sporazumnog raskida ugovora o radu u kojem s poslodavcem jednostavno možete utvrditi da nemate nikakvih potraživanja jedno prema drugom. Svakako bi bilo dobro da točno definirate svoja prava i obveze prije sljedećeg, kako kažete, certifikata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nina_d, Karla1 je napisao da mu stoji to u ugovoru.

 

Meni ne stoji, ali ako me 'prisile' na ono što njušim da će biti, možda mi uvale da potpišem nešto takvo, znam da u firmi u kojoj sam ne daju ni kunu na školovanja samo tako.

Ako ne potpišem, pretpostavljam da znam što slijedi... zato sam i pitala da li nekako to mogu osporavati na sudu, budući je to nešto nevezano za moje radno mjesto. Ustvari su me zaposlili na radnom mjestu za koje su od inspektora dobil iprijavu da ga moraju imati, tako da sma an tom radnom mjestu na papiru, a ustvari bi poslodavac da radim nešto drugo. Iako, naravno za oba posla snosim odgovornost i posljedice. A on je 'prišparal' plaću jednog radnika i to dobru. Ah, koma...nikako dobro kako god čovjek okrene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanam da je od bilo kojega pravilnika ili kolektivnoga ugovora jaći zakon o radu. Pa me zanima, dali je zakon o radu jaci i od samoga ugovora o radu jer ponavljam u zakonu stoji "Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje". A ova obuka o kojoj ja pišem je obuka na radu u koju je uključena i zaštita na radu, samo što je provedena u ovalšenoj organizaciji koja vrši obuku za te poslove. Traje tjedan dana, ne naučiš ništa a košta ko zlato!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad će te me svi ismijati....

dipl.ing. strojarstva ....... ali se nadam da Vam je jasno zašto sam nezadovoljan. Ušao sam u ovo kao pripravnik, a onda malo po malo ukopao se i sada neznam kako van. Kad bi ćekao da izađem izišao bih tek za 4 godine, jer sam zadni certifikat polagao prije godinu dana.

 

Ćak sam dobio informaciju da postoji nešto u zakonu kao primjerana plaća, mislim da moja to nije.

 

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3200 za dipl.ing. i to još strojarstva zvuči nestvarno!

Lijepa naša Hrvatska, cvjetna Hrvatska...

Inače je uobičajena plaća pripravnika dipl.ing. cca 5000-6000 kn.

Trebalo bi uistinu posavjetovat se s odvjetnikom specijalistom za radno pravo i izvući se iz ove situacije ODMAH.

Pripravnički staž je 1 godinu, a ti si tu 3 godine na plaći prodavača u tobaccu :-(

Dakle, poduzeti odlučnu akciju, ne se samo raspitivati okolo. Naći odvjetnika koji te može iz toga izvući i siguran je kako. Jesi li ti pričao s poslodavcem, pokušao taj sporazumni raskid radnog odnosa? Iako ne vjerujem da se takav bezočnik hoće dobrovoljno odreći krave muzare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne zanima ga, kaže da dam otkaz ako mi ne odgovara i tu se razgovor završava! Ma ja sam tu naivno odigrao to mi je jasno, ali tada sam bio u takvoj situaciji da sam morao prihvatiti bilo što.

 

Ići ću kod odvjetnika. Jer mi je stvarno nerazmjeran taj odnos 3200 kn plaće, a 40000 kn duga.

Možda ćak ima i ovdje nešto

 

 

Zelenaški ugovor

Članak 329. (

1) Ništetan je ugovor kojim netko, koristeći se stanjem nužde ili teškim materijalnim stanjem drugog, njegovim nedovoljnim iskustvom, lakomislenošću ili zavisnošću, ugovori za sebe ili za nekog trećega korist koja je u očitom nerazmjeru s onim što je on drugom dao ili učinio, ili se obvezao dati ili učiniti.

 

(2) Na zelenaški ugovor na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o posljedicama ništetnosti i o djelomičnoj ništetnosti ugovora.

 

(3) Ako oštećena strana zahtijeva da se njezina obveza smanji na pravičan iznos, sud će udovoljiti takvom zahtjevu ako je to moguće, a u tom slučaju ugovor s odgovarajućom izmjenom ostaje na snazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fakat, zvuči logično, meni, kao ne-pravniku! Ali kako nisam pravnik, a pravo ti ima neku svoju "logiku" koja me često začudi, ja samo znam da se čovjek mora boriti, bez odvjetnika u ovakvoj situaciju teško, pa i kad nađeš i dobroga, moraš ga kontrolirati, nadgledati. A glede Legalisa, ima ti ovdje jedan Floki, jako ambiciozan, pravnik, hoće pomoći svima, pošalji mu privatnu poruku, da ti kaže mišljenje o konkretnom slučaju, i o ideji sa zelenaškim ugovorom.

I još jedno pitanje: u ugovoru stoji ako napustiš firmu IKAD ili ako je napustiš u nekom roku (npr. 5 g) dužan si vratiti uloženu lovu (kao) u tvoje obrazovanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija