Jump to content

Što mogu očekivati?


poisonivy

Preporučene objave

Pozdrav.

Prije 20-ak dana,dok sam radio,supruzi je policija pozvonila na vrata stana.Kad je otvorila,2 krim inspektora banula su unutra.Jedan od njih je pokazao znacku,usli su i rekli da imaju nalog za pretragu stana.Supruga je bila sama sa bebom.Pretragom(s obzirom na nasu veliku glupost),pronasli su posađenu biljku(19 cm) ind. kon.,u salici za kavu 223 sjemenke i 5 amp. Normabela.Za normabel terete suprugu,zato jer radi u bolnici,a za biljku i sjemenke mene.Dosao sam s posla na obavjesni razgovor u pol.,te sz mi rekli da ta biljka ide na nekakvu analizu i da molim Boga da nalaz bude negativan.

Ni sam ne znam sto mogu očekivati s obzirom da je ovaj novi zakon rigorozan.

Da li je policija postupila u skladu sa zakonom(s obzirom da nalog za pretragu glasi na moje ime,a ja nisam bio nazočan)?

Može li mi olakotna okolnost na sudu biti to sto imam dijete i sto nikada nismo bili prekrsajno i kazneno kaznjavani,niti registrirani korisnci opojnih droga.?Ponudili smo se testirati na droge,no to su odbili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zlouporaba opojnih droga

Članak 173.

(1) Tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko neovlašteno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, posjeduje ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kuprnji, ili na drugi način neovlašteno stavlja u promet tvari ili propravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,

najmanje tri godine.

 

Na Vas se nažalost odnosi ovaj st.2. Sud može izreći i manju kaznu zbog posebno olakotnih okolnosti (to mogu biti one koje ste naveli)i umaniti kaznu na maksimalno 2 godine (dakle izreći Vam 2 godine zatvora).

 

Drogu će 99,9% vještačiti Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu i ako bude pozitivan kazneni postupak Vam ne gine, a kazna je kako ste već vidjeli vrlo rigorozna, a sudskim ublažavanjem je najmanja kazna 2 godine zatvora.

 

Ako nalaz bude negativan kaznena prijava se odbacuje. Međutim nije mi jasno zašto šalju samo biljku, a ne i sjemenke i odakle Vam ta informacija. Znam da se sjemanke vještače ne način da se uzgoje par mjeseci te se onda testira biljka.

 

Za Vas bi naravno bilo vrlo povoljno kada bi se vještačila samo biljka jer bi onda čak moglo doći i do odbačaja kaznene prijave ili prekvalifikacije u kazneno djelo posjedovanja (tu je onaj st.1. s blagim kaznama) čime bi vuk bio sit,a ovca cijela. No to ipak ovisi o policiji i državnom odvjetništvu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav!

 

Supruga i ja smo jučer dobili poziv(kao osumnjičenici) na istražno ročište radi ispitivanja u:Kaznenom predmetu protiv M.M. i dr.(M.M. sam ja), zbog kaznenog djela iz čl.173. st. 1. i 4. KZ.

 

Zanima me znači li to da je nalaz vještačenja bio negativan(pošto nije navedena st. 2. iz čl. 173.)?

 

Što znači "Kazneni predmetu protiv M.M. i dr."?

Kako to da nije navedeno i ime supruge? Znači li to da se nju

ne tereti za spomenuto djelo?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek se tako navodi: prvookrivljeni (odnosno prvoosumnjičeni) se imenuje, a budući ima više okrivljenika (osumnjičenika), onda se iza imena prvookrivljenog (prvoosumnjičenog) stavlja " i dr." (i drugih).

 

Kazneno djelo iz čl. 173 st 1. podrazumijeva posjedovanje opojnih droga, a st. 4 pravljenje, nabavljanje, posjedovanje ili davanje na uporabu opreme, materijala ili tvari namijenjene za proizvodnju opojnih droga.

 

Za stavak 3. vas se ne tereti je očito nisu nađeni elementi za to kazneno djelo (prizvodnja i prodaja opojnih droga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija