Jump to content

Isplate mirovine unatrag...


kira

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima.. Za Mrljavca lijepo molim..

 

Dobio sam od HZZO rješenje kojim mi se priznaje 100% plaće tijekom bolovanja u HV kao DVO i to za 1995 i 1996. g

U mirovinu sam otišao 1996. godine s osnovicom čina satnika,(osobni čin). Kako mi je priznato bolovanje 100% to jest plaća ustrojbenog mjesta pukovnika, prema zadnjoj dužnosti,(kao da sam radio), samim tim trebala bi mi se promijeniti i mirovinska osnovica plaće kod odlaska u mirovinu to jest prosinac 1995. godine-ustrojbeno mjesto pukovnik, umjesto po osobnom činu satnika.

 

Dali sada pokrenuti postupak izmjene preko MORH-a kao isplatitelja ili pak tražiti od HZMIO da se donese novo rješenje o mirovini , naravno uz sve dokaze.

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako je upit za Mrljavca, skrenuo bih pozornost na sljedeće: u prosincu 1995 (bez obzira na bolovanju ili ne,i bilo ono u svezi DR ili ne,...) niste mogli imati plaću veću od zbroja satničke i pukovničke kroz dva plus dodaci, te da voditeljski dodatak ne ulazi u mirovinsku osnovicu; nema osnova da vam osnovica bude pukovnička plaća. Što se tiče isplate mirovine unatrag zbog ove nove činjenice ne bih ništa navodio osim samo sljedećeg: HZMO će izvršiti obračun i isplatu unatrag počevši od 1996 samo ako ga "natjerate" da svoje pravomoćno rješenje (pretpostavljam da je pravomoćno,...) poništi ili izmjeni, a tu baš ne bih bio optimista već će najvjerojatnije (ako bude prihvatio ovo rjšenje o priznavanju bolovanja nakon trinaest godina, pa MORH-ovi podaci,...) izvršiti novi obračun s prvim u mjesecu nakon dana podnošenja zahtjeva. No ponavljam to je veoma sklizak teren i ne bih ništa prognozirao ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa za **Duro** na pozornosti.

Moje razmišljanje i nova saznanja.

Ja sam Rješenje od HZZO, dobio prije deset dana, u kojem mi se priznaje "plaća" prema dužnosti koju sam obnašao prije odlsaka na bolovanje to jest( osobni čin satnik-ustrojbeno mjesto pukovnik, to znači artimetička sredina ove dvije plaće...mislim.. još nisam dobio isplatu i elemente isplate.

Znači ako mi je sada priznato to pravo, na moj zahtjev MORH bi kao moj"isplatitelj" trebao pokrenuti po služebenoj dužnosti izmjenu mirovinske osnovice temeljem gore naznačenih činjenica ,dakle novu osnovicu moje plaće(satnik/pukovnik), te o tome dostaviti podatke HZMIO, koji bi po "službenoj" dužnosti trebao dnijeti novo rješenje i odrediti novu mirovinu od 01. travnja 1996.g.

Poznato mi je da HZMIO, na zahtjev "obnova" postupka razlike isplaćuje samo mjesec unatrag, što nema nikakve osnove..ali ako se naVodno pokreće po službenoj dužnosti onda od dana priznavanja prava...

Lijepo molim vašu pozornost.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Više bih se priklonio Durovom stajalištu, tj. obračun mirovine za sljedeći mjesec. Ostalo ćeš morati potražiti putem suda (osobno iskustvo). HZZMO ovaj podatak će prihvatiti kao novonastalu činjenicu, ali ne od dana nastanka pogrešnog utvrđenog prava, već od dana kada je to pravo ispravljeno, te to prihvaćaju kao obnovu postupka temeljem novih saznanja za obračun mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kira je napisao:

...ali ako se naVodno pokreće po službenoj dužnosti onda od dana priznavanja prava...

Lijepo molim vašu pozornost.

Hvala

Prava iz mirovinskog osiguranja su osobna i na zahtjev, nakon što je rješenje pravomoćno i nije više "dirano" revizijom ili sličnim, HZMO po službenmoj dužnosti to rješenje više ne "dira" nikad, sve u svezi obračuna i isplate ide samo kroz AVM i slične promjene (porezi, oslobađanja, sudske obustave,...). Za svaku promjenu mora biti donesen neki akt (rješenje , zaključak,...) i to će raditi samo na vaš osobni zahtjev (osim ako nije zakonom drugačije predviđeno: npr. prevođenja,...). To što vam je HZZO priznao nakon trinaest godina pravu na isplatu plaće za vrijeme bolovanju u određenom iznosu koji je različit od isplaćenog, HZMO baš briga, HZZO to svoje rješenje je trebao dostaviti onome tko vrši isplatu plaće za vrijeme bolovanja i taj treba izvršiti ponovni obračun i isplatu, hoće li taj obavjestiti HZMO i ukazati na promjene i osnovanost onoga što navodite: nisam baš siguran i zbog toga i svega prije navedenog po mom mišljenju vi morate svojim zahtjevom prema HZMO-u ukazati na osnovanost obnove postupka. U tom zahtjevu, pazeći na svaku riječ i zarez, ukažite HZMO-u na promjene i na to da te promjene tj. sadašnje činjenično stanje o isplati plaće u 2005 i određivanju mirovinske osnovice - dokaze, niste mogli upotrijebiti u prethodnom postupku. Ponavljam zahtjev sastaviti s pozornošću i ne dati niti jedan argument HZMO-u da postupi po vašem zahtjevu za obnovu postupka izričito samo po ZOMO već ga prisilite da postupa po ZUP-u i tada ima šanse, iako ponavljam: nisam optimist, jer sve obnove postupka pravomoćnih rješenja HZMO "odrađuje" po ZOMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja primam mirovinu po ustrojbenom mjestu pukovnika od 01.srpnja 2007. g, i to zahvaljujići novom Zakonu o pravima branitelja, putem prevođenja,(mirovina mi je određena prema zadnjoj dužnosti koju sam obnašao a ne prema plaći koju sam primao, zbog bolovanja, naravno na moj zahtjev), znači nova mirvina od 01.07.07,a ne od 01.01.2005. g.,jer tumačenje HZMIO je samo mjesec dana unatrag (članak 121-122 Zakona o Mirovinskom),iako je člankom 150 točka 2,Zakona o pravima branitelja, jasno rečeno:"Kada se nakon prevođenja priznato pravo priznaje u većem opsegu, pravo se priznaje od dana stupanja na snagu Zakona" tj od 01.01.2005. g,

Moj postupak priznanja plaće u 100% iznosu preko HZZO traje od 2000. g, koji je sada napokon riješe,.sada je moja dilema, preko koga pokrenuti postupak izmjene mirovinske osnovice iz 12/1995. godine (MORH ili HZMIO), dakle što mi je činiti da bi se napravila izmjena i eventualno isplatila razlika....

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih se na vašem mjestu obratio i MORH-u i HZMO-u, MORH-u s zahtjevom da obračuna i isplati razliku između primljenje plaće i sada po rješenju HZZZ-a priznate plaće i da obavjeste HZMO o promjeni isplaćene plaće za 12/2005 tj. mirovinske osnovice prilikom umirovljenja u travnju 2006; a HZMO s zahtjevom da zbog promjene podataka - elemenata za utvrđivanje točnog - pravilnog iznosa mirovine s obziroma na plaću u 2005-oj kontaktiraju MORH i donesu novo rješenje o mirovini na dan u travnju 2006 itd. No ponavljam nisam optimist i bilo bi dobro čuti i druga mišljenja-savjete na forumu (valjda će se još netko uključiti ...). MORH možda možete i preskočiti, ali HZMO-u morate podnijeti zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala **Duro*** na vašoj pozornosti

I ja sam mislio zahtjev uputiti u dva pravca najvjerovatnije putem odvjetnika. Vi ste u svom postu pominjali i ZUP. pomoglobi mi u mom daljnjem razmišljanju i konačnoj odluci ako bi imao saznanja primjene ZUP-a u ovom slučaju.,mislim da je ovaj Zakon "stariji" od Zakona o pravima branitelje i Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija