Jump to content

Kako opovrgnuti ocevu oporuku?


zvoncica

Preporučene objave

Srdacan pozdrav i molim Vas za savjet!

 

Prosli mjesec moj otac je umro i ostavio oporuku kojom svu svoju imovinu ostavlja dvjema kcerkama iz drugog braka. Moj otac je imao cetiri kceri, za dvije iz prvog braka je rijetko zelio da zna. Svi trenutno zivimo u Kanadi ali oceva imovina se nalazi u Hrvatskoj. Otac je jos za zivota zelio prodati tu imovinu i unajmio odvjetnika za prodaju. Medjutim, do toga jos nije doslo. Odvjetnik trenutno trazi umrlicu da bi mogao sprovesti ostavinski proces. S obzirom da moje mladje sestre ne zele kontaktirati s nama, moja sestra i ja nismo vidjele oporuku. Znam da imamo pravo traziti nuzni dio ali me zanima koliki bi taj dio bio. Isto tako da li bi se na sudu uzelo u obzir sto otac nije placao alimentaciju za nas dvije 10 tak godina. Da li bi to povisilo nas nuzni dio? Trenutno smo svi preko 25 godina. Njegova druga zena je zivjela s njim do smrti. Takodjer, da li njegova majka ima pravo traziti svoj nuzni dio nasljedstva?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je oporuka formalno valjana, postupak osporavanja dugo traje, ali se oporuka u praksi ne ospori. Dakle, ne isplati se.

Možete tražiti nužni dio, a taj je polovica od onoga što biste inače dobili.

Za ostala pitanja nikad nisam 100% sigurna. Npr. njegova majka - mislim da ima pravo tražiti nužni dio, ali je li ona nužni nasljednik kad je otac imao suprugu i kćerke - ne znam. Sa zanimanjem očekujem odgovor.

Meni je još ovdje zanimljivo: računa li se imovina oca u nekom dijelu kao bračna stečevina ili je sve unio u drugi brak?

A glede alimentacije koju nije plaćao - novčane tražbine, pročitala sam ovdje, sežu do 3 godine unatrag. Vrijedi li to i za alimentaciju, ne znam. Dodatno, vaš slučaj, s obzirom da ste odavno punoljetni...ne znam možete li išta potraživati na ime neisplaćene alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

Dobili bi onoliko (nužni dio) koliko biste dobili kao zakonski nasljednik da nije bilo oporuke.

 

1. Koliko je vas djece

2. Ta druga žena, jel izvanbračna? I koliko dugo je živjela s njim u izvanbračnoj zajednici (ako se radi uopće o izvanbračnoj zajednici)?

 

Ne bi li, kao nužni dio, dobili polovicu onoga što bi dobili da nije bilo oporuke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pravu si, hvala na ispravci :palac:

 

Pravo nužnog nasljednika

 

Članak 70.

 

(1) Pravo na nužni dio jest nasljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nasljedniku naziva se nužni dio.

 

(2) Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

 

(3) Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nasljednika jednu trećinu od onoga dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.

 

(4) Oporučitelj može oporukom odrediti i da nužni nasljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu.

 

(5) Nužni nasljednik na svaki način ima pravo na ime svoga nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na njega otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom njegova nužnoga nasljednog prava (vrijednost nužnog dijela).

 

2. Izračunavanje vrijednosti nužnog dijela, umanjenje raspolaganja za slučaj smrti i vraćanje darova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka je ništava ako oporučitelj u vrijeme sastavljanja oporuke nije bio sposoban za rasuđivanje, a može se poništiti ako je sastavljena pod utjecajem prijetnje, slie, prijevare ili zablude te zbog nedostataka u obliku oporuke!

 

Roditelji ostavitelja mogu biti nužni nasljednici samo ako su nesposobni za privređivanje i nemaju nužnih sredstava za život.

 

Plaćanje ili ne plaćanje uzdržavanja nema utjecaja na veličinu nasljednog dijala. Inače, vi ne biste niti bili ovlašteni potraživati neplaćene iznose uzdržavanja od vašeg oca već bi to bila ovlaštena osoba koja je snosila troškove vašeg uzdržavanja i to u roku od 5 godina od dospjelosti svakog pojedinog iznosa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik koji je angaziran za prodaju je u Hrvatskoj. Svi kontakti s njim su isli preko oca. S obzirom da oceva supruga ne zeli niti pokazati ocevu oporuku, niti podijeliti bilo kakve druge detalje vezano za imovinu, koji je pravilan nacin na koji bih kontaktirala odvjetnika i trazila otvaranje oporuke, zahtijevala nuzni dio, ili trazila opovrgavanje oporuke u cjelosti. Da li je dovoljno poslati email poruku odvjetniku za pocetak? Ili pismo? Kakvi su zakonski rokovi za ovakve zalbe?

 

Takodjer, s obzirom da je oporuka napisana kratko pred smrt kad je bolovao od teske bolesti, i da njegova supruga nikada nije dozvolila da ga posjetim bez njenog prisustva, da kad bih nazvala ona bi spustila slusalicu, da li imam pravo zalbe na oporuku?

 

Hvala vam puno! Ovo je izuzetan sajt!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da baka ne može opovrgnuti darovnicu sada. Ako netko zna više, neka kaže.

Iza oca treba se održati ostavinska rasprava. Kada sud dodijeli taj predmet nekom javnom bilježniku, morate se njemu prijaviti kao nasljednici koji traže svoj nužni dio i tada će vas javni bilježnik uputiti na daljnje korake.

Rok za podizanje tužbe za osporavanje oporuke je 30 dana, a za ovaj slučaj nisam sigurna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija