Jump to content

punomoc za zakljucivanje svih poslova


darko132

Preporučene objave

Ja zivim sa mojim roditeljima u Njemackoj. Imamo Hrvatsko drzavljanstvo i prebivaliste nam je u Zagrebu. Moj Otac je tesko bolestan i potrebna mu je stalna njega. Skoro nije vise u stanju da prica, nemoze hodati niti procitati/potpisati nesto.

 

Mojoj majci je potrebno nesto kao "punomoc za zakljucivanje svih poslova". U njemackoj to postoji, moze se sam napisati i dati potvrditi kod biljeznika i stime stvarno ima vrijednost za SVE odluke.

 

Potrebno nam je tako nesto za Hrvatsku jer se uglavnom radi o stavrima u domovini kao npr. kuca, zemlja, racuni itd. sto se sve vodi jos na moga oca. Hocemo jednostavno izbjeci moguce komplikacije npr. u vezi prodavanja, zdrastvenih odluka itd.

 

1. Jer je dosta dati prevest taj dokument iz njemackog i stime ima istu vrijednost i u Hrvatskoj?

2. Koje druge opcije postoje ako ne? Skrbnistvo?

3. Koje podatci/dokazi/dokumenti su potrebni? Gdje se mora otic?

 

Puno hvala unaprijed za svaki odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogućnost da se da punomoć za tekuće poslove i održavanje, npr. za plačanje režija, podizanje pošte, punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima, popravak kuće...

Međutim za neke pravne poslove, kao što je npr. kupoprodaja nekretnina, obično se daje posebna punomoć upravo za tu kupoprodaju. Valjana je za kupoprodaju i opća punomoć, s tim da ne smije biti starija od 1 godine.

 

Inače postoje neke šprance, obrasci punomoći, možda vas to zadovolji. Osim toga, ako želite možete si sastaviti svojim riječima, pomognite si onim njemačkim primjerom, u skladu sa vašim konkretnim potrebama.

Punomoć se mora ovjeriti kod jb. A jb vam može i sastaviti punomoć.

Za skrbništvo morate pokrenuti na sudu postupak lišenja poslovne sposobnosti, a nakon toga Centar za socijalnu skrb određuje skrbnika. Skrbnik može raspolagati imovinom (otuđivati je) uz nadzor i suglasnost centra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija