Jump to content

vježbenički staž, porodiljni dopust i godišnji


evellin

Preporučene objave

od prvog dana primitka u državnu službu sam na porodiljnom dopustu. zanima me da li vježbenički istječe nakon godine dana ili se može produžiti za onoliko vremena koliko sam provela na porodiljnom. da li o tome treba donijeti kakvo novo rješenje?

također me zanima hoću li imati pravo na godišnji odmor kad istekne porodiljni odmah ili moram odraditi 6 mjeseci, odnosno da li porodiljni utječe na ostvarenje prava na godišnji?

zahvaljujem unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za ovo prvo nisam sigurna, znam samo da se prema zakonu o drzavnim sluzbenicima rok za polaganje drzavnog strucnog ispita (onaj od 6 mjeseci od isteka probnog rada) pomice za onoliko koliko je trajao porodiljni dopust.

 

 

prema kolektivnom ugovoru za drzavne sluzbenike i namjestenike (novi je sklopljen nedavno, 31.7.2008), ne morate raditi 6 mjeseci da biste svoj godisnji mogli iskoristiti iduce godine (kao sto trazi zakon o radu):

 

Clanak 26.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora, koji je prekinut ili nije korišten u

kalendarskoj godini u kojoj je stecen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne

vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30.

lipnja iduce godine.

(2) Vrijeme korištenja godišnjeg odmora iz stavka 1. ovoga clanka odreðuje celnik državnog

tijela ili osoba koju on za to ovlasti.

 

tako kaze i tumacenje zajednicke komisije za tumacenje i pracenje ku (u starom kolektivnom ugovoru to je bio clanak 22.):

 

ČLANAK 22. – neiskorišten godišnji odmor -

 

 

Službenica ili namještenica koja zbog porodnog dopusta nije iskoristila puni godišnji odmor u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, ima pravo isti iskoristiti do 30.06. iduće godine (čl. 22. Kolektivnog ugovora).

 

Godišnji odmor (čl. 22. Kolektivnog ugovora) odnosno prvi dio godišnjeg odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga službenik ili namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine bez uvjeta propisanog čl. 47. ZOR, odnosno da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Naime, kako Kolektivnim ugovorom nije predviđen navedeni uvjet primjenjuje se onaj propis koji je za radnika povoljniji sukladno čl. 7. st. 1. ZOR.

 

 

http://www.sdlsn.hr/index.php/pravna-sluzba/zapisnici-sjednica-komisije/pregled-2002-2003/

 

 

a nakon rodjenja djeteta imat cete i pravo na pomoc:

 

Clanak 54.

(1) Službenik i namještenik ima pravo na pomoc u slucaju:

- bolovanja dužeg od 90 dana – jednom godišnje u visini jedne proracunske osnovice

- nastanka teške invalidnosti službenika i namještenika, malodobne djece ili supružnika

službenika i namještenika – u visini jedne proracunske osnovice,

- roðenja djeteta u visini 50% jedne proracunske osnovice.

 

evo link na kolektivni ugovor pa ga malo proucite:

 

 

http://www.sdlsn.hr/upload/File/KUDSiN_310708_potpisani.pdf

 

 

 

a ovdje imate sve propise vezano za drzavnu sluzbu:

 

http://www.sdlsn.hr/index.php/dokumenti/zakoni-i-propisi/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na opsežnom odgovoru, isto mislim da nisam najbolje razumjela. zaposlena sam u travnju 2008. prethodno nisam bilaa u radnom odnosu, dakle ove godine nisam provela na radu ni jedan jedini dan. da li mogu smatrati da vrijeme provedeno na porodiljnom se računa kao da sam radila?

 

Clanak 17.

(1) Službenik i namještenik koji se prvi put zaposlio ili ima prekid službe odnosno rada

izmeðu dva radna odnosa duži od 8 dana, stjece pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci

neprekidnoga rada.

(2) Prekid rada zbog privremene nesposobnosti za rad, vojne vježbe ili drugog zakonom

odreðenog opravdanog razloga ne ubraja se u rok iz stavka 1. ovoga clanka.

 

da li se porodiljni uzima u obzir kao opravdani razlog?

zahvaljujem... :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daj molim te, možeš mi nešto pojasniti, čitam ovo i ne mogu vjerovati, ispravi me ako sam nešto krivo shvatio:

 

- prvi puta si se zaposlila u mjesecu travnju ove godine, u državnoj službi, bez da si ijedan dan radila, bez položenog stručnog ispita, kao vježbenik, već si odmah stupila na rodiljni dopust???????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mary08 je napisao:

Vježbenički rad ti traje najduže godinu dana, a porodiljni dopust ti se računa jednako kao i da si radila.

(Zakon o radu NN137/04) ;-)

 

Zakon o radu je ovdje supsidijarni propis, na nju se primjenjuju pravila Zakona o državnim službenicima, a ne odredbe Zakona o radu jer je on lex generalis a Zakon o državnim službenicima Lex specialis u odnosu na zaposlene u državnoj službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo da odgovorim rubensu...

ja sam radila dugo vremena na ugovor o djelu u istoj službi, u međuvremenu se javila na natječaj, prošla testiranja, doneseno rješenje o primitku u državnu službu na koje ide žalba, pa se čeka istek žalbenog roka, to traje (pogotovo ako ima žalbi)... u međuvremenu zatrudnila, prestala radit (na ugovor o djelu, dakle, bila nezaposlena). par dana prije poroda stiglo rješenje o rasporedu na radno mjesto. ujedno tim rješenjem stupam u radni odnos na neodređeno (uz uvjet da po isteku vježbeničkog položim državni). ne znam šta ti je nejasno, možda jer me netko trudnu zaposlio? u natječaju nije uvjet da žena ne smje bit majka.

s poštovanjem.

 

(osoba koja se zapošljava kao vježbenik jest ona koja se PRVI put zapošljava u struci za koju se školovala. takva osoba NEMA položen državni stručni ispit. ne znači nužno da nema dana radnog staža, samo ga nema u struci)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma dobro, zvučalo je u početku "sumnjivo", al da ne kompliciram dalje.......

 

 

Inače, u ovakvom slučaju, po tvom povratku s rodiljnog dopusta, trebala bi ostvariti pravo na godišnji odmor, kako je već gore navedeno, dok po meni što se svega ostalog tiče treba krenut iz početka, i sa rokovima, i sa probnim radom i sa svime ostalim primjenom ovog na što se Floki poziva, a nikako ne Zakona o radu. O tome da li će se mijenjati tvoje rješenje, ovisi o službi u kojoj radiš i o tumačenjima koja obzirom na tvoju situaciju mogu biti različita...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne zamjeram, više od godinu dana sam dobila rješenje o primitku, a ono za mene ništa nije značilo dok nije stiglo rješenje o rasporedu na radno mjesto (s kojim i stupam u radni odnos). vjeruj mi da tu nema ništa sumnjivo, bila sam i prekrižila taj posao, a onda došlo rješenje taman pred porod. radilo se o desetcima ljudi koji su prošli testiranja i dobili rješenje istovremeno kad i ja. tako se poklopilo, a ja kažem bogu hvala.

hvala na odgovoru, i mislila sam da se vježbenički mora produžit samo nisam znala kojim aktima je uređeno. ali budem zvala kadrovsku i raspitala se. imam puno pitanja, em je i beba neurorizična, pa ćemo na produljeni porodiljni, sve u svemu specifična situacija, ali hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se sa svime sto floki i rubens kazu, naime zor je supsidijarni propis sto se tice drzavne sluzbe, i ne mozes biti sigurna sto ce biti u tvom slucaju jer zapravo u tih se 12 mjeseci educiras i osposobljavas za rad na svojem radnom mjestu, a nakon cega celnik tijela i ocjenjuje tvoj rad.

 

no, ima slucajeva kada se osoba zaposli temeljem ugovora o djelu i radi na taj nacin duze vrijeme dok se ne raspise natjecaj, ili volontira dok se ne raspise natjecaj (tako je bilo i u mom bivsem uredu, dok sam ja bila jedini vjezbenik u pravom smislu rijeci), pa zapravo vec na taj nacin prakticki nauci ono sto bi naucila za vrijeme vjezbenistva. obzirom si i sama napisala da si radila dugo temeljem ugovora o djelu na istom radnom mjestu, ocito je to kod tebe slucaj, pa mislim da nece biti problema sto se vjezbenistva tice, odnosno, sumnjam da ce ti ga odgoditi, osim ako postoje neke specificnosti tvog radnog mjesta, kako je vec rubens naveo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evellin je napisao:

zahvaljujem na odgovorima. osobno bi htjela da ne odgađam vježbenički, ali budući rad preko ugovora o djelu nema veze s raspisanim natječajem, odnosno s istim radnim mjestom, sumnjam da će mi se uvažit prethodni rad.

pzv.

 

sorry shvatila sam da si radila na istom radnom mjestu, kako je bio kod nas slucaj.

 

a vidim da si napisala u istoj sluzbi. dakle, radila si neke druge poslove?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija