Jump to content

Sporazumni razvod ili tužba?


whiteman

Preporučene objave

Smremam se pokrenuti razvod braka, ali sam u nedoumici da li da supruzi koja već mjesecima ne mari za činjenicu da smo u braku ponudim sporazumni razvod, ili da od samog početka krenem sa tužbom.

Oženjeni smo od 1995, 1998 rodila nam se je kćer.

Živimo u stanu koji je moje vlasništvo, a naslijedio sam ga od roditelja. Sa nama živi i moja lćer iz prvog braka (15 god).

Supruga nema ništa u životu, nikakvih nekretnina, ima samo auto koji još uvijek otplaćuje.

U slučaju razvoda ostati će praktički na ulici bez posla (trenutno imamo zajedničku malu tvrtku koja će se svakako raspasti jer je njeno vlasništvo a ja ju jedini mogu održati na životu).

Napominjem da ja ne želim razvod, da sam milijun puta pokušao razgovarati sa njom i srediti probleme, ali ona ne mari...

Zanima me moram li pri pokretanju razvoda paziti na nešto, kako mi ona kasnije ne bi mogla raditi probleme. Ne želim da mi može uzeti stan, kao ni dio stana, ne želim da ima pravo živjeti sa mnom...

Što se kćeri tiče, znam da mi ju neće htjeti dati, da li ću u tom slučaju morati dozvoliti da one stanuju sa mnom? Radije bih da kćer ostane sa mnom, makar i privremeno, ali suprugu ne želim više viđati...

Može savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako je bolji sporazumni razvod,jer se pretpostavlja da su se supružnici dogovorili o bitnim pitanjima,to su

1.s kojim će roditeljem po razvodu braka dijte nastaviti živjeti

2.načinu i vremenu susreta i druženja s djetetom roditelja koji neće nastaviti živjeti s djetetom

3.mjesečnom iznosu uzdržavanja djeteta koje će snositi roditelj s kojim dijete po razvodu nečće nastaviti živjeti

 

To su najbitnije točke o kojima se treba sporazumjeti,uz obostranu izraženu volju/želju za razvodom.

 

Ukoliko se razvod pokreće tužbom,pretpstavlja se da nema sporazuma po navedenom ili postoji samo djelomični sporazum.

 

U brakorazvodnoj parnici sud će tada utvrditi da ne postoji mogućnost da se brak održi i isti će razvesti,bez obzira ako bi se tome protivio jedan od supružnika.

Ako tuženik do okončanja glavne rasprave prihvati razvod sud će u presudi navesti da je brak sporazumno razveden.

 

Sud će vas na prvom ročištu uputiti na tzv.posredovanje pri CZSS,koje se pogrešno naziva mirenjem.

U tom posredovanju bi vas CZSS trebao upoznati s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka i saslušati obje strane u postupku povodom poremećenih bračnih odnosa.Iako zakon navodi da bi CZSS trebao pokušati pomoći otkloniti razloge poremećenih odnosa među supružnicima on to najčešće ne čini.Dovoljno je da jedan supružnik iskaže čvrsti stav da ne želi ostati u braku,pa CZSS to prihvaća kao činjenicu,a tako se ponaša i sud.

 

Nakon obavljenog posredovanja,a po zaprimljenom mišljenju CZSS supružnici ponovo odlaze na sud gdje se odvija brakorazvodni postupak.

Mišljenje CZSS bi trebalo sadržavati među ostalim i preporuku sudu s kojim roditreljem bi djete trebalo po razvodu nastaviti živjeti,susretima s drugim roditeljem,kao i eventualni podatak jesu li roditelčji postigli sporazum o uzdržavanju djeteta.

 

Sud nije obvezan prihvatiti navedeno mišljenje CZSS,već mu isto samo služi da lakše donese vlastitu odluku.

 

U svakom slučaju vi možete ,ako to želite tražiti da dijete nastavi živjeti s vama nakon razvoda uz obvezu majke da doprinosi uzdržavanjuu djeteta,prema potrebama djeteta i njenim mogućnostima.Skrb nad djetatom ostaje zajednička,te je roditelji sporazumno provode.Jedino u slučaju da u posebnom sudskom postupku bude jednom od roditelja oduzeta skrb,onda drugi roditelj postaje jedini i isključivi skrbnik.

 

Stan koje ste nasljedili je vaše isklučivo vlasništvo i kao takav ne podliježe podjeli nakon razvoda.

Podjeli podliježe imovina koja je nastala iz rada jednog i/ili obaju supružnika.

 

Nakon razvoda vi možete sudskim putem zatražiti iseljenje tada već bivše supruge,ukolika ista ne bude htjela dobrovoljno iseliti.

 

Spomenut ću još jednu situaciju koja bi se mogla dogoditi u brakorazvodnom postupku.

Naime,vaša sadašnja supruga bi eventualno mogla zatražiti da je uzdržavate ukoliko nema vlstitih prihoda za osiguranje osnovnih životnih potreba.Zahtijev može postaviti u samom brakorazvodnom postuku,a trajanje takvog uzdržavanja može biti obično oko godinu dana.Ovo shvatite uvjetno jer ne poznajem detaljnije vašu obiteljsku situaciju.Inače o takvomzahtjevu odlučuje sud prema okolnostima pojedinog slučaja.

 

Podjela bračne stečevine se ne provodi u brakorazvodnom postupku.Za to je potrebno,ako se o istom ne može postići sporazum,pokrenuti poseban parnični postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija