svjetlo objavljeno: 18. kolovoz 2008. objavljeno: 18. kolovoz 2008. Poštovani, imam slijedeće pitanje; Molilo bi za savjet u svezi slijedeće situacije: Deda je nedavno preminuo i za sobom ostavio stan, koji je još par godina u otkupu. Deda je imao suprugu i kcer. Od supruge se rastao prije 30 godina, nakon cega su se vrlo brzo pomirili i nastavili zivjeti zajedno do njegove smrti u tom stanu, ako je njoj prebivaliste ostalo na drugoj adresi. U stanu je takodjer zivjela s njime i njegova kcer sa svojim suprugom i djetetom. Deda je prije svoje smrti prepisao oporuku koja glasi "ovom oporukom svojoj supruzi x.y. ostavljam u cijelosti stan upisan u podulozak x.x. (slijedi opis stana...) koji predstavlja bracnu stecevinu mene i moje supruge a koji smo stekli temeljem ugovora o kupnji stana na kojem postoji stanarsko pravo i u kojem stanu danas zivim. U slucaju da nasa kcer bude inzistirala u ostavinskom postupku na svom nuznom dijelu na mom dijelu stana, zelim da moja supruga i na tom dijelu ima dozivotno uzivanje...sva ostala imovina koja bi se eventualno u casu moje smrti zatekla ima pravo pripasti mojoj supruzi i kceri kao zakonskim nasljednicima po zakonu." Buduci da pokojnikova supruga i kcer nisu bas u dobrim odnosima... kako ce se stan u ostavinskom postupku podijeliti? Tj. da li kcer ima pravo traziti svoj dio iako supruga ima oporuku? Kakve su sanse da supruga dobije ostavinskom raspravom stan? Unaprijed hvala! Citiraj
Floki odgovoreno: 19. kolovoz 2008. odgovoreno: 19. kolovoz 2008. Kćer ima pravo zahtijevati i dobiti nužni dio, a to je polovica onoga što bi joj kao zakonskoj nasljednici pripalo po zakonu da nema oporuke. Budući ste napisali da je stan bio u vlasništvu ostavitelja, da nije bilo oporuke, on bi pripao u jednakim dijelovima ostaviteljevoj udovici i kćeri, dakle pola-pola. Budući je oporukom isključio svoju kćer kao nasljednicu bez opravdanog razloga, ona će uspjeti ostvariti nužni dio a to je vlasništvo 1/4 stana, dok će udovica biti vlasnica u 3/4. Ukoliko kćer ostavitelja na ostavinskoj raspravi istakne povredu nužnog dijela, daljni postupak će se nastaviti pred sudom, i konačno razrješenje ovog pravnog problema uslijedit će tek kada sud donese odluku. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.