Jump to content

izmjene ovršnog zakona


philia

Preporučene objave

da li netko zna..

 

imam ovrhu na plaću iz 2006. zbog dugovanja državi davanja iz obrta(uglavnom mirovinsko i zdravstveno,dugovanje PDV riješila),po kojoj je država odlučila da mi ovrši plaću do zakonskog minimuma od dosadašnjih 1.600,00 kn.(znači ne čak ni na 1/3 plaće).sada sam zaposlena u privatnoj firmi sa plaćom od 3.000,00 kn..da li to znači da me više , po ovoj izmjeni zakona, nemaju više na šta ovršiti?nemam apsolutno nikakve pokretnine ni nekretnine u vlasništvu...

 

thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ne znači. Izmjenama ovršnog zakona propisano je da :

 

"Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od 1/2 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od 1/4 prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu".....

 

odnosno:

 

"Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto-

-pla­će u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini 1/2 neto-plaće ovršenika."

 

...sto znači da vam i dalje mogu skidati 1/3 plaće..što bi u vašem slučaju trebalo iznositi 1.000,00 kuna, a ne iznos koji ste naveli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovršni zakon nigdje ne spominje nikakav osobni odbitak. U čl. 149. Ovršnog Zakona (NN 57/96,29/99,173/03,194/03,151/04,88/05 i 67/08)propisano je glede ovrhe na plaći :

 

"Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od 1/2 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od 1/4 prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

 

(2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto-

-pla­će u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini 1/2 neto-plaće ovršenika.

 

(3) Prosječna neto plaća u smislu stavka 1. ovoga članka je prosječan iznos mjesečne neto-plaće isplaćene po jednom zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, za razdoblje siječanj – kolovoz tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u »Narodnim novinama«, najkasnije do 31. prosinca te godine. Tako utvrđeni iznos primjenjivat će se u narednoj godini..."

 

Slično je bilo propisano i prije izmjena Ovršnog zakona ove godine, tako da neznam temeljem čega vam je određen iznos od 1.400,00 kn/mjesečno obzirom na visinu vaše plaće. Provjerite u računovodstvu svoje tvrtke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija