Jump to content

Utvrđivanje očinstva - prošao rok za tužbu djeteta


Tweety_20

Preporučene objave

Budući da najveći interes za utvrđivanje očinstva ima dijete rođeno izvan braka,zakon daje djetetu pravo na tužbu do navršene dvadeset pete godine života.

 

Rok od dvadestipet godina podudara se sa prosječnim osposobljavanjem djeteta za samostalan život.

 

Ako taj rok protekne bez djetetova injiciranja sudskog postupka,ono će zasigurno biti uskraćeno za neka prava (osobito nasljeđivanje biološkog oca),ali je također evidentmo da na strani djeteta nije postojao dovoljan interes da u roku od dvadestetipet godina zatraži utvrđivanje očinstva ili nije posjedovao podatke i informacije koje bi mu bile potrebne za dokaz očinstva određenog muškarca (takve podatke najčešće skrivaju majke prad svojom djecom iz nekih samo njima važnih razloga).

 

Kada protekne rok za tužbu od dvdestet i pet godina,onda djetetu preostaje mogućnost priznanja očinstva od muškarca koji se smatra ocem djeteta,budući da priznanje očinstva nije ograničeno nikakvim rokom.

Priznanje očinstva moguće je iskazati i u oporuci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takav laboratorij postoji ( http://www.genos.hr/ ),međutim DNA analize koje bi tu bile napravljenje ne uzimaju se kako dokaz na sudu,već mogu služiti samo kako orjentacija,odnosno podatak koji osoba može koristiti za osobne potrebe kako bi se odlučila ili odustala od namjere pokretanja sudskog postupka utvrđivanja očinstva.

 

Kada se radi o osobi koja ima navršenih dvadesetipet godina jedino u obzir dolazi priznanje očinstva kako je prije navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija