Jump to content

Mirovina branitelja


cagart

Preporučene objave

Imam jedno pitanje vezanog za jednog kolegu koji se nalazi u civilnoj invalidskoj mirovini.Naime čovjek je do rata radio u poduzeću kao vozač-dostavljač, tijekom 1991 godine mobiliziran je i bio je u sastavu zng 6 mjeseci nakon čega je demobiliziran i vratio se u svoje poduzeće.Tijekom rada završio je na bolovanju kojom prilikom mu je dijagnosticiran karcinom koji je uspiješno operiran, ali zbog poslijedica bolesti nije više bio sposoban za radit te je otišao u civilnu invalidsku mirovinu koja iznosi oko 1500 Kn.Sada mene zanima pošto je čovjek sa statusom branitelja (za status dragovljca mu fali nešto sitno dana) da li ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu pošto bi mu ista bila povoljnija od sadašnje invalidske mirovine koju prima.Oprostite na ovako opširnom tekstu ali mislim da je ovako razumljivije kad se sve napiše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prouči zakon opravima hrvatskih branitelj.

N.N.174/2004

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

 

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

 

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

 

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

 

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka

 

koliko je to tvoj kolega bio u ZNG-u i od kada do kada pa nema priznat status dragovoljca a za isto je potrebno SAMO STO DANA ili trideset po stavku 4. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija