Jump to content

dali sam pogriješila


istina

Preporučene objave

Majka sam dječaka koji će napuniti osam godina.Da ne obrazlažem iz kojih razloga nisam mu upisala ime oca. Prošle godine se otac pojavio i obećao da će za dijete učinite sve. Tražila sam upis da dogovorno odemo u matični ured i popunimo tu rubriku koja je tužna ako u stvarnosti te osobe nigdje nema.

Tim činimom dala sam mu pravo i obvezu na skrb za dijete.

Nakon izvjesnog vremena zaključila sma " Greška" mislim da je ponekad bolje tu rubriku ostaviti praznu.

Uskraćujem pravo djeteta na oca? Kakvog?

Da ne dužim zanima me:

Podnijela sam na Sud zahtjev radi donošenja Odluke o skrbi za ditje o kojem cijelo vrijeme i skrbim. Bio je jedno vanparnično ročište gdje je otac djetata izjavio da dijete nije priznao iz raloga što ja nisam tražila.A o viđanju dijeta rekao da ga viđa 12-15 godišnje i da doprinese u stilu da donese sebe samog.

Meni je jasno što se njega tiče, zanima me stav sutkinje na takve izjave te je uputila na procjenu djete CZSS kao da je dijete krivo za takvu situaciju.Da li sam ja napravila pogrešku što sam zatražila nakon svega Odluku i koje mogu imati posljedice obzirom da "službeno"mislim sudski nisam tražila utvrđivanje očoinstva prije. Kad kažem ja tada mislim na dijete.Ja bih željela da dijete ima dobar odnos a ne ponižavajući

Molim odgovor :moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakao se ne radi o pogrešci,jer dijete ima pravo saznati svoje porijeklo i imati skrb obaju roditelja. Pravo djeteta da sazna svoje porijeklo regulirano je i u čl.7. Konvencije o pravima djeteta UN-a,koje je članica i Republika Hrvatska.Radi se o osobnom pravu djeteta.

 

Bez obzira kakve je izjave otac djeteta naveo pred sudom,sud će odlučiti o povjeravanu djeteta na život jednom od roditelja (najvjerojatnije vama,obzirom na okolnosti slučaja koje navodite),uz zajedničku roditeljsku skrb,te dijete ima pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi na način,mjesto i vrijeme kako bude određeno u rješenju suda.

Također,iz čina priznavanja očinstva proizlazi i obveza uzdržavanja djeteta,koje se radno sposoban roditelj ne može odreći,te će sud morati donijeti odluku i o tome.

 

Kakav je tko roditelj,nije vezano za to da li roditelji žive zajedno,u braku ili izvanbračnoj zajednici,da li su razdvojeni zbog razvoda braka ili nikada nisu živjeli zajedno.

Nije nikakva garancija da ukoliko roditelji žive u braku, imaju i ispravan odnos prema djetetu i da roditeljsku skrb obavljaju na adekvatan način.Mnoga djeca roditelja koji su u braku često su zlostavljana i zapuštena od tih istih roditelja.

Ima mnogo roditelja koji su razdvojeni (iz raznih razloga),a njihova roditeljska skrb i odnos prema djetetu je primjeren.

 

Procjena koju obavlja CZSS nije ništa ''strašno'',te isto nikako ne može naškoditi djetetu,jer CZSS u sklopu svog postupanja ima obvezu prvenstveno štiti inters,prava i dobrobit malodobnog djeteta. Kako je sud smatrao da obradu treba obaviti i za malodobno dijete,vjerojatno je imao i valjane razloge da donese takvu odluku...

 

Očinstvo se može priznati izjavom pred matičarem.pred CZSS ili pred sudom.Također je moguće,u slučaju spora,da sud odredi utvrđivanje očinstva na način koji odgovara trenutnim dostignućima medicinske znanosti.

 

Učinak je uvijek isti,jer priznato očinstvo ili ono utvrđeno sudskom presudom se više ne može osporavati,a to je za dijete najvažnije,jer dijete tada ima temelje za ostvarenje svojih zakonom zajamčena prava (npr.pravo da bude uzdržavano od svojih roditelja)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo me.Hvala lijepa na podršci.

Puno sam ja razmišljala o tome.

On je oženjen čovjek.U braku ima curicu od 5 godina i sina od 7-am mjeseci.

Poštivam brak kao institucija. I to je jedan od razloga zašto nisam tražila.

Kako on ima za pravo u nekim svojim situacija ući u njegov život ne razmišljajući o načinu i mogućnostima i sa nikakvom obvezom.

Dugo sam nosila krivnju.

Dijete ima problem u odrastanju.Usporeni razvoj govora.

Odradili smo dosta dobro i sada je krenuo u prvi razdred.

Za sve treba imati vremena i strpljena.Postaviti prioritete.

Sad sam ušla u taj postupak pa ćemo vidjeti

Biti ću slobodna Vas zamoliti za savjet kako postupak bude tekao.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav!

Kako sam već navela 03.09.209.g. imali smo vanparnično ročište u svezi donošenja Odluke o skrbi za mal.dijete.Još uvijek nisam zaprimila poziv od CZSS da bi se izvršila psihološka obrada djeteta te utvrdilo mišljenje njihovog stručnog tima.

Zanima me u kojem vremenskom periodu Sud dužan uputiti Rješenje CZSS i u kojem onda oni obaviti svoj dio posla.

Koliko otprilike vrmenski može sve trajati. :ceka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam dobila poziv od CZZS. Malo sam se raspitala i rečeno mi je da se ja i on možemo "dogovoriti" u svezi viđanja i druženja sa djetetom.I da CZSS u kratkom postupku to može rješiti.S tim ako bi ja tražila alimentaciju da ona trebam podnijeti zasebno tužbu.Tj.da se prilikom donošenja Odluke o skrbi ne utvrđuje alimentacija.Kao možda mi imamo dosta sredstaava za život. A ako nemamo onda podnosimo Tužbu za određivanje alimentacije.

Molimla bih da mi netko pojasni.Ja želim tražiti alimentaciju za dijete.Od kada imam pravo zatražiti obzirom na dob.Dali da uzmem odvjetnika .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče susreta djeteta s roditeljem s kojim ne živi svakao bi bilo dobro da se oko toga dogovorite i da postignete rješenje koje će prvenstveno biti na korist samom djetetu,jer ti susreti i kad se određeđuju sudskom odlukom imaju svrhu da zaštite pravo djeteta.

 

Ako kojim slučajem ne možete postići dogovor ili se jedna strana ne pridržava dogovorenog,pokreće se izvanparnični postupak (podnosi se zahtijev sudu) kako bi se u istom donijelo rješenje u kojem će se pitanje susreta djeteta s drugim roditeljem regulirati...

 

Uzdržavanje za dijete se može tražiti sudskom tužbom u praničnom postupku.

Tužbom dijete možete tražiti da roditelj, ako obvezu uzdržavanja nije izvršavao, isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava (a pravo djeteta da bude uzdržavano nastaje njegovim rođenjem) pa do podnošenja tužbe.

 

Tražbina djeteta prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.

 

Da li vam je potreban odvjetnik? To ovisi o konkretnim okolnostima.Svakako bi bilo dobro da vam stručna osoba napiše tužbu za uzdržavanje.

Ukoliko nemate sredstava za platiti odvjetnika,može te se obratiti odvjetničkoj komori za besplatnu pravnu pomoć,ako ispunjavate određene uvijete.Pogledajte njihovu internetsku stranicu: http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači li to ako dijete sada ima 8 godina da je izgubilo 3 godine i ima pravo tražiti unatrag 5 godina kako ga je priznao. I dok se sve riješi biti će mu 18 godina?

On je sada trenutno bez posla, mislim namjerno.Ima još dvoje malodobne djece koja su iz braka.Mislila sam da se nekim automatizmom određuje alimentacija roditelju koji ne želi da skrbi za dijete.Pa bila to i jedna kuna iz razloga što je tužno sve to rješavati sudski.

Ponekad se kao čovjek zapitam treba li imati mrvicu dosttojanstva pa kad netko 8 godina bonbon nije dao vlastitom djetetu što će dobiti sudom.

Ja osobno ne želim liječiti svoje frustracije kroz sudske postupke.Malo me je strah jer se dira u najdublje osjećaje koji paraju srce i da se čovjek ne razboli.Što onda hoće li dijete u dom?Jer nema nikoga osim mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan dio potraživanja je po vašem zadnjem postu pao u zastaru.Ostatak se treba potraživati tužbom uz zakonske zatezne kamate od dan dospjeća pa do dana isplate..

Radno sposoban roditelj se ne može osloboditi obveze uzdržavanja.

Koliki će iznos uzdržavanja biti određen ovisi o potrebama djeteta,mogućnostima obveznika uzdržavanja,kao i njegovim drugim obvezama uzdržavanja.

 

Razumijem vaše stanje,ali situacija je takva kakva je i bilo bi dobro da pokrenete sudski postupak što prije kao bi se izbjegla zastara za duže razdoblje i dijete tako bilo još više oštećeno.

 

Neće taj postupak predugo trajati,a za svaku sigurnost vi već na početku sudskog postupka zatražite privremenu mjeru od suda kojom će se odlučiti o uzdržavanju do okončanja postupka.

Privremena mjera je ovršna,a žalba na nju ne odgađa njeno izvršenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam s pravom na Vi.

Naime koliko me zdrav razum služi situacija je negdje otprilke ovako.

On ne želi voditi dijete vanka niti se družiti s njime a kamoli primiti u svoj dom to mi je izjavio ali da ga voli.Kako je dijete imalo problema u odrastanju i stručne službe su me pitale za kontakte s ocem ja sam mu dopustila da ga viđa ustvari nisam mu nikad ni branila.Na njegovu izjavu da ga viđa godišnje 12 -15 puta ?Vjerujte mi da ne sliči na njega ne bi ga prepoznao na ulici.

Iznenadio me je njegov stav na prvom ročištu nisam sigurna što će izjavljivati ubuduće.Obzirom na situaciju bila sam mu sprema da im ja platim kartu za ulaznicu u kino samo da dijete to osjeti.

Vjerujem da je mislio da ja kakva jesam nisam sposbna za to.

Sve se to pretvorilo u neki kupus.I svatko to gleda sa svoje strane a dijete je najmanje krivo.

Javljam Vam se iz razloga što ne želim dijetu stvarati loš ojećaj za oca.Kako?

Možda griješim ako se ogluši na viđanja i druženja s dijetetom i tražite alimentaciju a ne ne dobije je hoće te li to jednog dana pokazati i uprti prostom to ti je otac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće da vi neće moći dokazati kako otac dijete nije viđao spomenutih 12-15x godišnje, no otac svakako neće moći dokazati da je dijete uzdržavao ako nije to zaista i radio.

 

Nažalost, mnogi ljudi (ne slučajno su izbjegnute riječi otac ili majka) koji s djecom ne žive nemaju želju se družiti s djecom držeći kako je to neka vrsta dozvole njima osobno, a ne pravo te iste djece.

 

Ne trebate pomisliti kako liječite svoje frustracije ako tražite uzdržavanje za dijete od onog tko ga je uz vas dužan uzdržavati, jer to nije pravo vaše već pravo- vašeg zajedničkog maloljetnog djeteta. A po primitku bilo kakve pravomoćne odluke, privremnog rješenja, nagodbe czss će i pismenim putem morati upoznati oba roditelja s pravima i dužnostima iz uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Lijepi pozdrav svima

Ja kroz ove Vaše objave dobivam sigurnost za daljnje postupke u ovom mom slučaju pa ću Vam nastojati objasniti ukratko.

Bilsa sam na Czss gdje smo pozvani ja i otac djeteta na razgovor kod njihovog stručnog tima. Ja sam se pojavila.Otac nije. Mogu Vam reći da je gospođa s kojom sa razgovarala imala puno razumjevanja. Kaže da je očekivala da ćemo tu biti dijete i njegov otac i ja .Da ona onako stručno procijeni situaciju.U pozivu kojg sam primila stajalo je samo moje ime.Ja sam dala iskaz. Obzirom da oca nije bilo rekla je da je dužna uputiti mu još jedan poziv. Ali on je lukav nije se opravdao prije ali se javio sutradan.Kao zaboravio.Ustvari znam da će zaobilaziti istinu a ja neću moći reagirati i zato nije došao.

Što znači :ona mi je nakon mog iskaza rekla da joj za dijete dostavim nalaze koje imam, i da je to dovoljno.Neformalno je rekla da će predložiti sudu da se odredi alimentacija u ovom postupku.Ja sam dugo noseći krivnju u sebi zbog nastale situacije iskreno otvorila.Iako je strašnp teško na takav način iznositi svoju intimu, Kroz život me nosi istina koju osjećam u sebi.

Ali mi se učinila ugodnom i drago mi je u svezi djeteta što je tako reagirala.Može li ona ponovno mene pozvati i dijete te promijeniti mišnje?

Volila bih da dijete ostane što dolje od takvih postupaka obzirom na situaciju jako je osjetljiv.Krenuo je u priv razred i tamo uče o obitelji.Dijete njega i ne pozna osim par susreta od rođenja.Da li da postražim savjet psihologa.Zatečena sam .Rekla mi je da predlaže kratke susrete naravno ako ih on bude želio.Uz moju nazočnost.Ma sve ću ja proći. Ja znam da se on neće pridržavati termina za viđanje dali ja onda u interesu dijeteta trebamo na tom inzistirati. A ne znam ni kako će dijete reagirati.Znam da za sad sve je otvorenoViše sam se javila zbog neiskutva i da ne naštetim djetetu.olila bih čuti Vaše mišljenje.

S štovanjem

Dali ona može nak :neznam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija