Jump to content

Prevara


natasar

Preporučene objave

Dobro jutro.

U potrazi za rjesenjem moga problema naisla sam na ovu stranicu i molim za vasu pomoc.

Posudila sam 20000 kuna. Nemogu vise uopce doci u kontakt s tom osobom. Odselio je u Zg. Ne javlja se na mobitel. Uskoro idem u Zg i zanima me da li ga mogu kao prvo prijaviti na Policijskoj upravi zagrebackoj, koji je postupak nakon toga. Napomenut cu, saznala sam da je pod uvjetnom kaznom. Hoce li moja prijava nesto pokrenuti u svezi toga? Da li je ovo djelo prevare ili krade (svjesna sam da sam novac dala svojevoljno, nitko me nije tjerao). Posjedujem uplatnice na kojima je vidljiv iznos i broj njegovog računa. Koliko otprilike stoji usluga odvjetnika?

Ispricavam se, puno pitanja, ali molim za razumijevanje.

Puno hvala na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o kaznenom djelu prijevare iz čl. 224. st. 1. Kaznenog zakona, za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti, odnosno mjesno nadležno općinsko državno odvjetništvo će pokrenuti kazneni postupak (ako ocijeni da su u ponašanju počinitelja ispunjena sva bitna obilježja gore navedenog kaznenog djela), pa u tom smislu nije potrebno da vi angažirate odvjetnika jer ćete samo imati nepotreban trošak. ono što vi trebate učiniti je da podnesete kaznenu prijavu protiv dotičnog bilo policiji, bilo mjesno nadležnom državnom odvjetništvu (ne znam detalje, ali iz posta je razvidno da posudba novca nije bila u zg, već negdje drugdje, pa je za progon nadležno to općinsko državno odvjetništvo, obje institucije su dužne postupiti po vašoj kaznenoj prijavi. ukoliko dođe do kaznenog progona počinitelja vi ćete kao oštećenik biti pozvani pred sud i tada ćete moći postaviti svoj imovinskopravni zahtjev. činjenica da ste u posjedu uplatnica vam samo ide u korist jer će olakšati dokazivanje.

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma o kakvoj kaznenoj odgovornosti pričaš.

natasar napisala da je svjesno dala novac

da je novac dala pod prisilom onda ima kaznene odgovornosti

lea po vašem tumačenju svako ko posudi novac je kazneno odgovoran ili ko digne kredit u banci jer i to je vid posudbe.

 

natasar nije navela dali novac POSUDILA uz ugovor ili dogovor

u nazočnosti svjedoka o vremenu vračanja posuđene svote.

ako nema ugovora ili svjedoka, UPS!

može se otegnuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polako bovu.

 

Lea je upravu.

 

Ako je osoba dala svjesno novac, to ne znači da je pristala da joj se novac ne vrati. Ako je istekao rok za vraćanje, a ovaj odmaglio postoje realne okolnosti da se radi o kaznenom djelu prevare iz čl.224.

Za prevaru prisla uopće nije potrebna. Da je novac dala pod prisilom, onda bi se radilo o kaznenom djelu razbojništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije navedeno dali je novac posuđen uz sačinjen ugovor

u kom navedeno vrijeme vračanja ili je posuđen u nazočnosti svijedoka sa dogovorenim vremenom vračanja.

bez ugovora ili svjedoka posuditelj u mogučnosti tvrditi da je posudba na više godina ili do mogučnosti vračanja.

smatram da bi posuditeljica trebala prvo pismenim putem pozvati posudioca da vrati posuđeno,pa ako se ogluši dignuti tužbu.

uplatnice za posuđeno daju jednu sigurnost da če posuđeno biti i vračeno, ali kada?i pod koju cijenu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je pokazao zavidu razinu nepoznavanja kaznenog prava, naime za kazneno djelo prijevare ne traži se prisila (u kaznenopravnom smislu) jer da je ista postojala prema oštećenoj prilikom davanja novca, bila bi ostvarena bitna obilježja sasvim drugih kaznenih djela u obzir bi npr. došla iznuda ili ucjena, ovisno o konkretnim okolnostima.

apsolutno je irelevantno da li postoji ugovor ili svjedoci posudbe, jer je nesporno da je oštećenik novac uplatio na račun osumnjičenika što dokazuje uplatnicama koje posjeduje, jedino je bitan dogovoreni rok vraćanja novca pa ako je on protekao osumnjičenik je u djelu, a što se tiče postojanja dokaza o tom roku, za pokretanje kaznenog postupka dovoljno je da oštećenik kaže da je on prošao a osumnjičenik nemože dokazat da on nije prošao.

bovu bi mogao objasniti oštećeniku na koji bi to način oštećenik trebao pisano pozvati osum. da vrati novac, a s obzirom da je napisao da se osum odselio u zagreb, da se ne javlja na mobitel, te da de facto s njim ne može stupiti u kontakt, možda da objavi plaćeni oglas u svim dnevnim novinama kojim poziva osumnjičenika da mu vrati pare-smješno!!!

a onda da "digne tužbu"-???? da u parnici, po zkp-u mora podnjet kaznenu prijavu, a s obzirom na visinu posuđene svote i ako se tijekom krim obrade ili u istražnim radnjama utvrdi da je počinjeno djelo državno odvjetništvo će podnjet optužni prijedlog jer se radi o kd. iz čl- 224. st. 1 KZ-a za koje se progoni po službenoj dužnosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija