Jump to content

Mame-javite se!!!


anonimno

Preporučene objave

Dobar dan svim forumasima!

 

Bila bih jako sretna izmijeniti iskustva spremanja ispita,posebno sa mamama koje spremaju ili misle bas (kao i ja ) uskoro poceti spremati pravosudni ispit.Moja pauza je bila duuuga ali vjerujem da se moze realizirati i sa dvoje male djece.

Nestrpljivo ocekujem vase odgovore!!!

H V A L A!!! :-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Haj! nisam mama ali imam muža, kažu da je slično :-D:-D:-D

nekoliko mojih prijateljica/poznanica u tvojoj koži je čuda napravilo. bitna je organizacija! daj djecu na čuvanje bakama tetama ili nekome barem na par sati mira ili kad ih staviš u krevet odspavaj sat vremena, da se osvježiš i kreni! ja trenutno učim noću - nemožeš se nadiviti miru i tišini...

držim ti fige za uspjeh !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

do 15,00 na poslu, dolazak kući, pisanje zadaća, igra, kućni poslovi...bez baka, samo uz supruga i dvoje klinaca kojima je bio zabranjen ulazak u kuhinju gdje sam organizirala svoj prostor za obavljanje svih ovih poslova...ono pravo učenje je bilo od 21 sat pa dok izdržim..ovisno o proteklom danu i večernjoj "inspiraciji"...preko dana nisam učila, pa je ovo moje učenje potrajalo oko 5 mjeseci..kada sam saznala rok, uhvatila me panika, pa sam i preko dana znala sjesti i grickati redom nokte dok sam brojala koliko mi je još ostalo do dana D..

a na ispitu bilo sve ok...

da ne opisujem sreću mojih kod kuće, jer mama se vratila u normalu...

sve se može, ništa nije nemoguće, samo hrabro i sigurno do kraja...i ne odustajte..treba nadoknaditi sve neispečene palačinke i kolače koje niste pekle dok ste živjele u "inkubatorskim uvjetima"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok,

Dok sam spremala ispit, i ja sam mislila kako sam jedina mama na svijetu koja uci, a djeca su je zeljna. Zavidjela sam tada svim svojim kolegama koji su imali vremena posvetiti se samo sebi i od kojih nitko nista drugo nije ocekivao osim da uce. Medjutim, uspjela sam. Doduse, sve na paniku, na brzinu, ucenje po 12 sati dnevno (u komadu, bez pauze za rucak) i to je to. Necu sada govoriti u koliko sam vremena uspjela sve nauciti jer mi nije namjera hvaliti se. Zelim sam poruciti tebi i svima ostalima u slicnoj situaciji da se sve moze, samo je bitna volja i hrabrost. I jos nesto. Netko pored tebe tko ce ti dizati moral (posto ce svako malo padati). Prihvati pomoc svih onih koji ti je nude, mislim na cuvanje djece, bez toga ces tesko vidjeti kraja toj hrpi knjiga. Zelim ti puno srece. :-) :xwave:

je napisao:

Dobar dan svim forumasima!

 

Bila bih jako sretna izmijeniti iskustva spremanja ispita,posebno sa mamama koje spremaju ili misle bas (kao i ja ) uskoro poceti spremati pravosudni ispit.Moja pauza je bila duuuga ali vjerujem da se moze realizirati i sa dvoje male djece.

Nestrpljivo ocekujem vase odgovore!!!

H V A L A!!! :-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ja sam mama jedne djevojke i jedne bebice od 11 mjeseci. Prošle godine, dva mjeseca prije poroda izašla sam na ispit. Nisam uspjela jer nisam dovoljno naučila. Znam da za položiti taj ispit treba imati i sreće i dr. ali mislim da ako se zaista nauči da se i prolazi. Kad sam polagala dosta ispitivača se izmijenilo i baš u slučaju mene i kolegice koja je polagala sa mnom ispitivači su mnogo polagali na izradu presuda što nama baš nije bila najjača strana. Tu mislim da su bili prestrogi (neću imenovati) i to obzirom da (slušajući ispite zadnjih godinu prije pristupanja ispitu) nisam primijetila da se toliko pologalo računa tome. Ali tako je počelo i to sa kaznenim i obje nas je to obeshrabrilo. Dobro, činjenica je da smo bolje znale da bi i presude na neki način drugačije tretirane. Ali što je, tu je. Problem je sljedeći. Kako dalje? Vrtim se već više mjeseci i nikako naprijed a čini mi se da i ono što sam znala više ne znam. Obzirom da već radim i da imam malu bebu, preostaje mi samo učenje nakon 20,00 navečer a tada sam umorna. A i sama sam si stvorila fiks ideju u glavi da se učiti mora najmanje 5-6 sati na dan da bi se to sve naučilo u nekom pristojnom vremenu (3 mjeseca). Svima koji su položili a naročito mamama skidam kapu i nadam se da ću se i ja uvrstiti u dogledno vrijeme u tu plejadu hrabrih ljudi. Svaki savjet i potpora u ovom trenutku je dobrodošao. Pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam jedna mama koja je imala dugu pauzu i željela bih biti u kontaktu sa ljudima koji pripremaju položiti ovaj ispit više radi potpore i ohrabrivanja kada nedostaje snage jer to je po mojem iskustvu veoma važno - neodustati kad je najteže. Kako ste si organizirali vrijeme učenja. Ja se tu stalno vrtim u krugu. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Imam curicu od 15 mjeseci koja je više doma nego u jaslicama i evo sljedeći tjedan ponovno kreće pa se ja bacam na posao. Naravno da i radim što znači da vremen nemam napretek, na žalost. Trebala bih izaći na ispit u 6. mjesecu, pa me interesira ako mi netko može reći koliko mi je vremena dosta ili nema nade za mene :-?

 

 

 

Lidija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lidija, sve se stigne uz dobru organizaciju, puno volje i rada do bola iako ti nije ostalo puno vremena. Bez potpore familije tesko ce ici pa malo angaziraj baka servis, bolju polovicu ili drugu familiju a ti se zatvori u sobu i strebaj sto vise da sto prije zavrsis. Ovo ti je jednom u zivotu a beba ce prezivjeti i s tvojim najmilijima. Sesti mjesec ti je dosta blizu uz ovoliko obveza pa navali jos nocas na ucenje. Ja ti zelim puno uspjeha i drzim ti fige od srca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvoje djece

6 godina

3 godine

Položen pravosudni.

Što da vam kažem, a da vas ne obeshrabrim. Dakle, najvažnija je volja. Bilo je dana kada se na TV-u vrtio Kralj lavova, a ja dva metra dalje u kuhinji, koja nije od sobe odvojena vratima, učila žalbene razloge. Svi moji papiri iscrtani su malim kućicama, cvjetićima i autićima. Zadnja dva mjeseca prije ispita bila sam kući a oni preko dana na kupanju(bilo je ljeto). Dolazili bi na ručak i navečer na spavanje što znači tuširanje, večera i sl. Noću nisam učila nikad-inače nisam taj tip.

Inače učila sam od Nove godine pomalo, od recimo 4 mjeseca intenzivnije poslije posla, od 01.08 sam bila na godišnjem a položila na kraju devetog. Da li je to puno - ne znam, ali nisam se drugačije mogla organizirati. Bitan je i kontinuitet, dakle bez obzira koliko(nekad je bilo i pola sata dnevno, na početku) ali svaki dan. Nije bilo subota i nedjelja ni zabušavanja.

Može se, teško i naporno, ali može se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

TROJE DJECE - 12, 9 i 3,5 godina

Kad sam upisala faks imala sam jedno dijete, u toku 8 godina studiranja došli su još dvoje djece. Cijelo sam vrijeme radila (osim porodiljnog - za treće sam koristila samo 10 mjeseci), pa se nadam da ako sam to uspjela, uspjet ću položiti i pravosudni. Nisam imala baka servis. Bitno je organizirati vrijeme, samo čini mi se sve teže i teže... No, nema kukanja, na posao. Nitko to neće odraditi za nas.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Drage mame, trebam savjet. Prije par mjeseci sam se udala, i prije 10tak dana diplomirala, i nakon euforije zbog kraja muka, počela s mozganjem. Mi bi uskoro na bebicu, a nisam sigurna je li mi pametnije prvo odvalit pripravnički i položit pravosudni , pa poslije toga na bebicu?? Ili sve prepustit sudbini?

:-? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

I ja sam jedna od Vas.

Imam sina od godinu ipo.

Ujutro ga čuva teta čuvalica, popodne preuzme muž, kad legne, oko 21,00 ponavljam.

Nadam se da će uroditi plodom, jer mislim na rok u 12 mjesecu, tek sam počela...s GM, a ide taaaako sporo, ne znam hoću li sve stići, ali VJERUJEM i NADAM SE, nada umire zadnja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Bok svima cure,

 

upravo sam se učlanila na Legalis. Molim malo savjeta. Imam 36 i pol godina.Diplomirala sam prije 9 godina, nisam ni minute radila u struci, radim još uvijek privatno ali opasno razmišljam da odem u struku, s obzirom na nemogućnost naplate potraživanja od svojih kupaca. Imam i kćer od skoro 3 godina, btw ide u vrtićž a imam i mamu koja mi je može pričuvati.

NAime razmišljam da idem odraditi staž kod odvjetnika, a poslije na pravosudni. Što mislite da li imam neke šanse? Prije cca 2 godine sam razmišljala o stažu kod javnog bilježnika, pa sam između redova dobila informaciju da sam prestara, a imam i dijete i nisam udata? Svi savjeti su više nego dobrodošli. Zahvaljujem i pozdrav svim mamama pravnicama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija