Jump to content

Pravo na viđanje djeteta do ovrhe


DALMATINO

Preporučene objave

Često se govori o muškom nasilju i diskriminaciji žena ali se malo govori o ženskom nasilju nakon rastave u psihološkom smislu oko prava na viđanje djeteta i sl.Imamo zajednički stan koji je usput kupljen novcem od darovnine i od mojeg kredita (bivša supruga je kreditno nesposobna i ima primanja oko 2500kn za pola radnog vremena)u kojem povremeno boravim ja do prodaje stana jer je ona otišla svojim roditeljima.Naime općinski sud na ročištu gdje prisustvuje i djelatnica CZSS donese odluku da dijete u dobi od 7 mjeseci može da se doveze 25km od njene kuće do stana zbog mojeg druženja s djetetom (ja sam htio preuzeti obvezu i da dovozim i odvozim dijete a ona tvrdi da je to maltretiranje zbog dobi djeteta koje ionako ne sisa nego se umjetno prihranjuje),a da nakom 3 mjeseca mogu dijete odvesti i u 5km udaljeno mjesto na granici u BiH kod svojih roditelja.Naravno uložila je žalbu i za sve to vrijeme otac nemože vidjeti svoje dijete (kao i baka i dida)a usput bi trebao plaćati alimentaciju (800kn) i rate kredita (1800kn)od nevelike plaće od 3000kn.

Zar nepostoje nikakvi mehanizmi kojima će se ovakve majke u tom međuprostoru do pravomoćnog rješenja natjerati da poštivaju pravo na susrete i druženje oca sa djetetom?! nego žalbama u nedogled vrijeme prolazi a upitno je i da li je pravosuđe sposobno realizirati ovrhu po okončanju postupka.Ujedno nevežem ova dva različita parnična postupka i ne bježim od naknade za dijete ali mora postojati i mehanizam zakona gdje će se morati uzeti u obzir i krediti u međuvremenu dok se parnični postupak o nekretnini ne završi jer ovako očevima u ovoj situaciji ne preostaje ništa od novaca za život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno od rješenja da se pokrije priod do pravomoćnosti je privremeno povjeravanje djeteta u okviru kojega se odlučuje i o dinamici susreta s roditeljem s kojim dijete ne živi, no lako moguće da će žalba biti riješena brzinom kjom bi bilo riješeno i privremeno sada, no nije zahvalno tako što prognozirati.

 

Možete zahtjevom czss-u (pismenim!) obavijestiti da majka krši djetetova prava na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi te zahtjevati intervenciju. Pravo djeteta nije uvjetovano time jesu li roditelji pravomoćno razvedeni ili nisu još, a evidentno je da dijete s tim roditeljem ne živi.

O svakom kršenje prava djeteta imate pravo i dužnost iste i obavijesiti. Za vjerovati je da će majka biti pozvana na razgovor, ako treba i više puta ponavljati isto: napismeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam se obratio i CZSS napismeno i naveo ga kao predmet za hitnu intervenciju prema drugom roditelju,međutim djelatnici CZSS uopće ne žele da djeluju nego samo kažu kako trebam čekati pravomoćnu presudu i tražiti ovrhu.Međutim od njene žalbe je prošlo 4 mjeseca a ja nisam vidio dijete i upravo sam jučer doznao da je drugostupanjski sud vratio parnicu općinskom sudu na ponovno utvrđivanje činjenica.Još nisam dobio ništa ali navodno su uvažili žalbu.Postoje li kakve pravne sankcije prema majci ukoliko ne bude i dalje dozvoljavala da ja dijete koje sada ima 1 godinu samostalno odvozim kući jer ona u žalbi navodi kako će to djelovati negativno na psihu dijeteta i sl.jer sam ja za dijete stranac itd.To mi je bezveze jer bi dijete znači imalo traume i kad se vozi u jaslice i vrtić jer su i tamo nepoznate osobe,pa svako dijete malo plače dok se ne navikne na osobe oko sebe.Čak traže vještačenje psihologa koji će potvrditi da to negativno utječe na malo dijete??!!Dozvoljena mi je mogućnost druženja djeteta svake subote u svojoj kući i druženje srijedom u mjestu boravka kod bivše supruge.Naravno ja ne želim druženje u njenom mjestu (predlaže hol škole i neko svetište jer u njenoj kući naravno ne želim)i ima li me pravo ucjenjivati zbog toga na sudu kao za slabu zainteresiranost za češće kontakte?

Mislim da je moje pravo kada ću i gdje iskoristiti termine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat iz izvješća Pravobraniteljice za djecu za 2007.g:

"U ovom izvještajnom razdoblju, kao i u prethodnom, najčešće su prigovori vezani uz nedovoljnu angažiranost centara oko utvrđivanja najboljeg interesa djece, odnosno na neaktivno sudjelovanje u sudskom postupku te odbijanje pružanja stručne pomoći u intervencijama oko realizacije susreta i druženja djece s drugim roditeljem. Prema prijavama stranaka, centri za socijalnu skrb, tumačeći kako je zbog isključive nadležnosti sudova u donošenju odluka rješavanje spornih situacija izvan njihove nadležnosti, upućuju roditelje na sudove, ne pokušavajući metodama stručnog savjetodavnog rada i mjerama obiteljsko-pravne zaštite, koje su im ostavljene u nadležnosti, pomoći u razrješenju nastale situacije."

 

Obratite se pravobraniteljici, a usput zatražite od suda da se donese privremeno rješenje kako bi se zaštitilo pravo djeteta do pravomoćnosti sudske odluke, a radi neosiguranog kontinuiteta susreta i druženja koja u ovom slučaju ovise isključivo o volji majke djeteta ne dođe do otuđenja djeteta od roditelja koji se s njim želi i susretati i družiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošaljite predstavku Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Državnoj tajnici za socijalnu skrb Dorica Nikolić, prof., Ksaver 200 a, Zagreb. Iznesite probleme sa kojima se susrećete, priložite podneske koje ste slali CZSS, oni će zatražiti očitovanje nadležnog Centra i vas o tome pismeno obavijestiti. Obavezno sve šaljite sa povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala i Administratoru i Gringu.Pokušat ću sve.Znate primijetio sam i da su općinski sudovi klimavi.Obično izvrše pritisak na očeve kako se trebaju dogovoriti i sl. ne uzimajući u obzir realnost gdje dijete u rukama svakakvih majki postaje oružje za maltretiranje.POSTOJI LI NAČIN DA se do trenutka pravomoćnosti i u međuvremenu podnesenih žalbi u međuvremenu sankcioniraju ovakve majke i MOŽE LI IH SE TUŽITI za nanošenje DUŠEVNE BOLI,jer za period od 4-5 mjeseci kada ne vidiš dijete je nepovratno i ničim se ne da nadoknaditi.U nekakav zakon ovo se mora ugraditi jer ovo je čista diskriminacija i nasilje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je pokrenuti izvanparnični postupak pred sudom i zatražiti hitno donošenje privremene mjere za regulaciju susreta i druženja s djetetom,a sve iz razloga jer rješavanje žalbe na županijskom sudu traje dosta dugo.Koliko će isto biti i stvarno korisno teško je reći.

 

Privremenu mjeru ste mogli tražiti i za vrijeme prijašnjeg sudskog postupka,posebno ako ste imali indicije da će protivna strana uložiti žalbu na sudsku presudu.

Privremena mjera bi tada ''premostila'' period do pravomoćnosti presude.

 

Žalba izražena na privremenu mjeru ne odgađa njeno izvršenje.

 

Možete uputiti i požurnicu na broj sudskog predmeta,kako bi se što prije okončao žalbeni postupak.

 

Iz vašeg prijašnjeg posta,a prema vašim saznanjima,ako županijski sud uvaži žalbu i vrati predmet na ponovno odlučivanje općinskom sudu,svakako odmah tražite uvođenje privremene mjere kao bi se izbjegao duži period gdje će dijete biti zakinuto za svoje pravo na susrete s roditeljem s kojim ne živi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija