Jump to content

rehabilitacija kaznenih bodova ne postoji? - zastara nikad?


ljutko

Preporučene objave

malo mi dosadno pa citam zakone - lol

 

ako je suditi po zakonu o sigurnosti prometa na cestama zastara niti rehabilitacija NE POSTOJI!!

ukoliko je vozac revan u stvaranju kaznenih bodova, lako mu se moze dogoditi da pravomocni kazneni bod zapravo vrijedi 10 (ili vise?!?) godina, a ne max 3 kod kako je propisano prekrsajnim zakonom jer se nove kazne uvecavaju zbog onog starog prekrsaja.

 

odnosno evo kako bi to izgledalo:

2 godine za bod + 9 mjeseci bez vozacke + 5 godina se pamti kazna za oduzimanje vozacke + 9 mjeseci opet bez vozacke + 5 godina se pamti kazna za oduzimanje vozacke ..... i tako do kraja zivota :-D

 

ima li tko od vas iskustava s negativnim bodovima

 

 

 

Prekršajni zakon

Zastara izvršenja prekršajnopravnih sankcija, tijek i prekid zastare

Članak 14.

(6) Zastara izvršenja kazne i primjena druge prekršajnopravne sankcije nastupa u svakom slučaju kada proteknu tri godine od dana pravomoćnosti odluke kojom je izrečena kazna ili primijenjena druga prekršajnopravna sankcija.

(7) Odredbe o zastari izvršenja prekršajnopravne sankcije primjenjuju se i na zastaru izvršenja stegovnih kazni koje sud izrekne tijekom postupka.

 

Primjena pravne posljedice negativnih prekršajnih bodova

Članak 81.

(1) Nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke na temelju koje je počinitelj prikupio negativne prekršajne bodove, ti se bodovi prestaju uračunavati.

(2) Za izvršenje posljedice prema stavku 1. ovoga članka smisleno se primjenjuju odredbe o zastari izvršenja prekršajnopravnih sankcija prema ovom Zakonu.

 

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

2. PRAVNA POSLJEDICA OSUDE

Članak 286.

...

(7) Vozaču motornog vozila koji je unutar razdoblja od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova pretežito za prekršaje za koje su ovim Zakonom propisana manje od tri negativna prekršajna boda, rješenjem će se izreći mjera zabrane upravljanja motornim vozilom one kategorije kojom je pretežito prikupio negativne prekršajne bodove u trajanju od devet mjeseci.

(8) Vozaču motornog vozila kojem je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom iz stavka 6. ili 7. ovoga članka i koji u narednom razdoblju od pet godina, računajući od isteka izvršenja posljednje mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, prikupi devet negativnih prekršajnih bodova, izreći će se mjera poništenja vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom svih kategorija. Nakon proteka dvije godine od isteka izvršenja mjere poništenja vozačke dozvole, vozač može ponovno pristupiti polaganju vozačkog ispita za stjecanje prava na upravljanje motornim vozilom, prema uvjetima propisanim odredbama ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rehabilitacija

 

Članak 77.

(2) Protekom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju počinitelj prekršaja smatra se neosuđivanim po toj odluci o prekršaju i svaka uporaba tih podataka o njemu kao počinitelju prekršaja zabranjena je i nema nikakav pravni učinak. Rehabilitirani osuđenik ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost niti može imati bilo kakve pravne posljedice.

 

 

- u čemu je problem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se s tobom (i sam sam citirao da je zastara na izvrsenje 3 godine od pravomocnosti)

 

ALI

(8) Vozaču motornog vozila kojem je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom iz stavka 6. ili 7. ovoga članka i koji u narednom razdoblju od pet godina, računajući od isteka izvršenja posljednje mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, prikupi devet negativnih prekršajnih bodova, izreći će se mjera poništenja vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom svih kategorija.

 

pa me stoga interesira da li se netko nasao u slicnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

očito je da se zabrana odnosi na prekršaje iz novog zspc-a. očito je i da prekršajni zakon i zspc nisu usklađeni po pitanju ovog roka od 5 godina, mislim da će se u sudskoj praksi uzimati u obzir samo zadnje 3 godine. predmeti su u zaostatcima oko 18 mjeseci, tek za 1 godinu će započeti pristizati predmeti koji su slani redovnim putem. o tome jeli se to već nekome dogodilo možemo razgovarati tek za 3 - 4 godine, a sumnjam da do tada neće izaći novi zakon. ovaj ima previše rupa, pisan je za kulturne vozače i oštre policajce a kod nas nema ni jednih ni drugih dovoljno da bi stvar uspjela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija