Jump to content

Žaliti se na presudu ili ne?


jelena78

Preporučene objave

Dragi moji, već ste mi puno pomogli u mojoj borbi oko što bezbolnijeg i bržeg razvoda. Nakon 14 mjeseci donesena je sudska presuda koja u principu meni i djeci odgovara. Moj bivši će se na nju sigurno žaliti (oko dijela s visinom alimentacije). Moj odvjetnik mi je savjetovao da se i ja žalim, jer će inače ispasti da je meni u redu, a njemu ne, pa postoji mogućnost da će mi ju sniziti. Tražena alimentacija je bila 3000kn za dvoje djece (njegova plaća je oko 12000, a mi smo podstanari), dobila sam 2600kn. Do sada sam bila zadovoljna sa savjetima svog odvjetnika, ali molim i za vaše mišljenje. Da li to ima smisla? Meni je već dosta natezanja po sudu, ali isto tako ako je to potrebno (jer je ipak u pitanju budućnost djece), nastavit ću s tim.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je nelogično žaliti se na presudu koja vam odgovara.

 

Vi imate pravo odgovoriti u roku 8 dana na žalbu protivne strane koja će vama (vašem odvjetniku) biti dostavljena.Žalba na presudu koju podnosi protivna strana,vaš odgovor na tu žalbu i cijeli predmet se dostavlja županijskom sudu.

 

Odlučite sami ima li to smisla,a ako ne možete donijeti odluku ili ste nesigurni onda žalbu podnestite i tako rasteretite sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu.

Znači, nije neka razlika između toga da se ja sada žalim na presudu ili da se žalim tek kada bivši suprug podigne žalbu? (moj odvjetnik je rekao da će bolje izgledati ako se i ja žalim zato da mi ne smanje iznos, što meni iskreno, nema smisla).

Zanima me još i koliko će otprilike trajati cijela ta priča oko žaljenja? Jer ja, između ostalog, želim djecu čim prije prebaciti na svoju poreznu karticu, a za to mi navodno treba pravomoćna presuda. A nju se dobiva tek nakon žaljenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete koristiti 100% uvećanja osobnog odbitka za svako dijete ukoliko otac nije suglasan. Kad zatražite (dakle, ako niste sporazumni oko toga) dobit ćete 50%.

Zakon o porezu na dohodak, čl.36 st.6:

Ako više osoba uzdržava člana ili članove uže obitelji i djecu, osobni odbitak za te osobe ravnomjerno se raspoređuje na sve koji te članove i djecu uzdržavaju, osim ako se ne sporazume drukčije.

 

Ako djeca nisu na vašoj poreznoj kartici, zatražite u onom roku do 28.2. 50% za svako od njih kroz povrat.

 

A žalbe.. rješavaju se od par mjeseci do... nekoliko puta par mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam taj zakon o poreznim karticama, ali nije mi logično da djeca, makar jedno, budu na njegovoj poreznoj kartici kad oni ne žive s njim. Zar nebi poreznu olakšicu trebala imati osoba koja se najviše brine o njima?

Još jedno pitanje. U sudskoj presudi piše da sam ja zz (pretpostavljam zakonski zastupnik). Da li to znači da ja mogu bez suglasnosti bivšeg supružnika donosit neke odluke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logika oko osobnog odbitka je financijska: oni koji financijski sudjeluju u uzdržavanju imaju pravo na odbitak. Pa ako je jedno onda jedno ako je dvoje- dvoje.

Postoji mogućnost da se dogovore jer im je takav interes, a ako se ne mogu dogovoriti jedno ne može biti zakinuto odlukom drugog.

 

Uz pravomoćnost možete mijenjati boravište/prebivalište, napraviti putovnicu, potpisati medicinski zahvat itd itd... dok npr. ime/prezime ne možete mijenjati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija