Jump to content

Ostvarivanje zdravstvenog osiguranja


pierre-senna

Preporučene objave

Zanima me kako ostvariti pravo na zdravtsveno osiguranje. Radi se o tome da postoji jedan slučaj gdje je zaposlenik odjavljen mjesec dana prije nego je završio s poslom (sezonski, more) bez znanja o tome. Po povratku doma kada kao nezaposlen u socijalnom potražuje zdravstveno osigurnje, odbija ga se jer je prošlo 30 dana od prestanka radnog odnosa i da na zdravstveno osiguranje nema prava dok se ponovno ne zaposli. Pošto posla nema, znaima me da li je moguće ikako zdravstveno dobiti na drugi način jer se dogodilo da je ta osoba upala u zdravstvene probleme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je očito "izgubio" tu osnovu osiguranja, na ovaj ili onaj način. U slučaju kada bi dokazao da je to bilo tako kako navodite, i da ima dokaz da se u biti u roku javio, tada bi ostvario pravo da bude zdravstveno osiguran po toj osnovi.

 

No to je izgleda naučna fantastika, pa bih mu preporučio da se javi u HZZO, pa da se razmotri mogućnost podnošenja prijave po nekoj od preostalih osnova osiguranja koje nisu vezane na zakonom propisani rok za podnošenje prijave. Obzirom da takvih osnova ima dosta (član recimo po supruzi ukoliko je u braku), ne bih se usudio preporučiti ovdje ni jednu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A čuj, to je zakonom propisan rok koji nije produživ, on nije nešto novo, on je ovdje već desetak godina.

 

A di je novac koji je uplaćivan nije uopće pitanje koje bi trebalo imati veze s problemom gospodina, to je druga priča koja je negdje u principu solidarnosti koji mnogi uvažavaju samo onda kad im nešto treba, nešto što se piše sa recimo 6 nula.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

rok je propušten, i povratka nažalost više nema. eventualan zahtjev za prijavu kao nezaposlene osobe pri HZZO-u biti će 99% riješen negativno. Znači, ostaje samo nekoliko osnova za prijavu-ili kao član obitelji, ili preko centra za socijalnu skrb kao osoba bez sredstava (no za ovo ne smije imati imovine), eventualno neki od "specijalnih" statusa, npr. ratni invalid HV-a. Ako ništa od ovog ne prolazi, preostaje prijava na zdravstveno uz plaćanje doprinosa, cca.370 kn mjesečno. Napomena-kad se jednom prijaviš na plaćanje, nema povratka. Plaća se dok se ne stekne druga osnova osiguranja. Još postoji jedna mogućnost, nazovimo je sivom zonom. Da se osoba zaposli, poslodavac ju prijavi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te ju potom, u vrlo kratkom roku (nema zakonskog ograničenja pa može i jedan dan)odjavi. tada se ponovno "otvara" rok od 30 dana za prijavu kod HZZO-a kao nezaposlena osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija