Jump to content

odgovornost odvjetnika


djemi

Preporučene objave

Sagradio sam stambeni objekt i prodao nekoliko stanova. Zajedno s kupcima etažirao sam cijelu kuću i nakon etažiranja kupci su se upisivali aneksom kupoprodajnog ugovora svaki na svoj stan. Jedan suvlasnik angažirao je šlampavog odvjetnika koji je u aneksu naveo krivi stan koji pripada nekom trećem i ja sam taj aneks potpisao. Sad šlampavi odvjetnik okrivljuje mene da sam prodao krivi stan i da novim kupoprodajnim ugovorima i plaćanjem poreza ispravimo grešku.

Pitam da li u ovom slučaju plaćanje odvjetničkih usluga uključuje odgovornost odvjetnika za dokument što ga je napisao i štetu koju krivo napisani dokument može nekom prouzročiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kupoprodajnom ugovoru iz 1996.g stoji da:"ovlašćujem kupca da bez pitanja ili odobrenja može ishoditi uknjižbu prava vlasništva" i "troškove prijenosa prava vlasništva u zemljišnim knjigama snosi kupac". Podaci o stanu nakon etažiranja kuće nalaze se već nekoliko godina na internetskoj stranici Gruntovnice s tri podatka, broj stana, kvadratura i kat.

Ja i kupac smo dobro znali koji stan je prodan jer se kupac u njemu nalazi već 12 godina. Kupčevog odvjetnika nikad nisam upoznao.

Načelno pitam moraju li odvjetnici obaviti posao stručno i točno ili samo stručno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prvom postu naveo sam dužnosti kupca i kasnije napisao da njegovog odvjetnika nisam nikad vidio. Brojevi čestica nisu sporni, ni katastarski ni gruntovni. Stan je određen s tri broja u Gruntovnici koji se vide i na internetu: broj stana, površina i kat. Bit problema je u tome da je klijent došao odvjetniku s kupoprodajnim ugovorom iz 1996.g za roh-bau stan i platio mu na napravi aneks s oznakama etažiranog stana kako bi se uknjižio. Dobio je aneks s pogrešnim oznakama. Želim da dobro plaćeni odvjetnici budu svjesni da moraju stvarati dokumente koji su stručni i točni a ne samo stručni.

Navijači idu na utakmicu s uvjerenjem da će je dobiti a ja sam dobio poruku da ću je izgubiti prije nego što je započela, odnosno prije nego sam rekao da je aneks star samo nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju zahvalan sam na stručnim komentarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ako nekog ova tema još zanima, javljam da će po telefonskoj informaciji g. Horvata navodno u ponedjeljak 7.12. ovaj slučaj biti na Odvjetničkoj komori u Zagrebu.

Ja sam molio Komoru da zauzme stav smije li nakon kompjuterizacije Katastra i Gruntovnice sa svime što to obuhvaća uopće doći do krivih knjiženja i ako dođe tko je kriv.

Usporedio sam slučaj s pacijentom koji dođe zubaru i žali se da ga boli zub broj 3. Ako mu zubar izvadi zub broj 3 bez ispitivanja odnosno Roentgen snimke a taj zub je zdrav a susjedni je upaljen, zubar će biti nedvojbeno kriv. Moje pitanje Komori bilo je:"Vrijedi li to i za odvjetnike?"

U slučaju da sam u pravu tražiti ću naravno i povrat troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija