Jump to content

tužba za neplaćanje alimentacije + promjena postojeće presude!!


Roy

Preporučene objave

Štovani,

 

imam problem za koji više ni neznam kome bih se trebala obratiti.

Naime, imam pravomoćnu presudu o rastavi braka već 5

godina.Nažalost, bivši suprug ne plaća alimentaciju.

Iznos utvrđen na postojećoj presudi je manji od minima-

lnog iznosa utvrđenog zakonom, a u međuvremenu su se i

potrebe djeteta povećale. (sada ide u školu, na razne aktivnosti i izlete...)

+ tada sam živjela u Zagrebu, a sada više ne.

Tako da bih trebala promijeniti i dio presude koji se

odnosi na viđanje djeteta, a k tome je i krenulo u školu

pa zaista nema teorije da se viđaju tako kako piše u

presudi.Međutim on mi pravi probleme i maše s dokumentom

pred očima.

Svi mi savjetuju različito, stoga vas pitam:

što učiniti, i mogu li bez odvjetnika, obzirom da si

nemogu priuštiti takav trošak, a u Puli ni neznam da

postoji netko tko to želi raditi besplatno.

 

Znači, moram mijenjati sadašnju presudu i tužiti za ne-

plaćanje istovremeno.

Kako?

 

Molim Vas hitan savjet, jer sam očajna i bespomoćna.

Hvala od srca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto imate pravomoćnu sudsku presudu kojom je određen iznos uzdržavanja potrebno je da pokrenete ovršni postupak pred sudom kako bi se naplatili dospjeli a neuplaćeni mjesečni iznosi uzdržavanja s zakonskim zateznim kamatama od dana dospjeća pa do dana uplate.

 

Za promjenu iznosa uzdržavanja (povećanje) potrebno je pokrenuti parnični postupak,podnijeti tužbu i tražiti da sud donese novu odluku o uzdržavanju s obzirom na promjenjene okolnosti.

 

Susreti i druženja djeteta i roditelja s kojim ne živi se mjenjaju i određuje novi način,mjesto i vrijeme istih u izvanparničnom postupku koji se pokreće prijedlogom sudu prema mjestu prebivališta malodobnog djeteta.

 

Ukoliko trebate besplatnu pravnu pomoć zbog lošijeg materijalnog stanja možete se obratiti odvjetničkoj komori,a uvjete za ostvarenje iste pogledajte putem ovog linka :

 

http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o tri odvojena sudska postupka.

Za određivanje ovrhe i za provođenje ovrhe radi ostvarivanja uzdržavanja iz plaće ili drugih stalnih novčanih primanja ovršenika mjesno je nadležan, osim suda koji je opće mjesno nadležan za ovršenika, i sud koji je opće mjesno nadležan za poslodavca koji isplaćuje plaću, odnosno za isplatioca drugih stalnih novčanih primanja, te sud koji je sudio u prvom stupnju u postupku u kojem je donesena ovršna isprava.

Potrebno je napisati i dostaviti sudu zahtjev za ovrhom uz dostavljanje pravomoćne presude u kojoj je određen iznos uzdržavanja.

 

Za suđenje u sporovima za zakonsko uzdržavanje, ako je tužitelj osoba koja traži uzdržavanje, nadležan je pored suda općemjesne nadležnosti (prema mjestu prebivališta tuženika) i sud na čijem području tužitelj ima prebivalište odnosno boravište.

Dakle,tužbu možete podnijeti sudu prema mjestu prebivališta malodobnog djeteta koji je tužitelj u slučaju da se traži promjena (povećanje) iznosa uzdržavanja,a vi ste njegov zakonski zastupnik pred sudom.

Uz tužbu možete priložiti dokaze ako ih imate,a na kojima se tužba za povećanje uzdržavanja zasniva (npr.da dijete polazi određenu školu,da ima određene izdatke za neke aktivnosti,dokaze o zdravstvenom stanju djeteta koji bi ukazivali na povećanje troškova i sl.).

 

Za promjenu načina susreta i druženja nadležan je sud prema mjestu prebivališta djeteta.Treba podnijeti prijedlog u kojem se trebaju navesti promjenjene okolnosti i zatražiti od suda da na osnovi novih okolnosti odredi način susreta i druženja.Sud će u postupku saslušati vas i oca djeteta,te zatražiti mišljenje CZSS kako bi mogao donijeti novu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posljednje pitanje: kada bih htjela angažirati odvjetnika samo za sastavljanje navedenihtužbi i prijdloga a ne na samim ročištima - jer smatram da je situacija poprilično

jasna, i da eću imati problema pred sudom - bi li to bilo moguće i kolike su trarife, odnosno koliko to košta??

ima li skupljih i jeftinijih odvjetnika ili svi koštaju j

jedanko?

 

Hvala najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po pitanju alimentacije imate mogućnost zatražiti besplatnu pravnu pomoć kod HOK-a,gore Vam je i link.Znači, ne trebate brinuti o novcu. Upravo se spremam to i sama napraviti, imam doduše jednu odvjetnicu koja mi nikad nije kune naplatila po pitanju tih usluga, ali ona je u takvoj gužvi i nije mi uopće usput otići do nje da ću zatražiti pomoć preko HOK-a koji Vam dodijeli odvjetnika po mjestu stanovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija