Jump to content

Kupnja stana na licitaciji - plaćanje?


dudek2

Preporučene objave

Da bi sudjelovali na dražbi, prije iste , sukladno uvjetima u Zaključku o prodaji (u određenom roku prije dražbe) trebate položiti sudu jamčevinu (obično 10% procijenjene vrijednosti).

 

Sud potom, ako je Vaša ponuda najpovoljnija, u rješenju o dosudi određuje u kojem roku trebate izvršiti uplatu (obično je to 15-60 dana - najčešće 15-30), ovisno o praksi suda.

OPREZ! Ako ne uplatite u tom roku riskirate da Vam se jamčevina oduzme,a nekretnina ide na drugu dražbu i još da nadoknadite eventualnu štetu zbog toga.

 

Ako se radi o ovrsi koja je pokrenuta poslije srpnja 2005. godine, onda ako ste ovrhovoitelj, niste dužni polagati ni jamčevinu ni kupovninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Pitao sam to ovdje jer sudski ovrhovršitelj baš nije razgovorljiv i pravi se da ništa ne zna, a ja o tome isto tako pojma nemam.

Konkretno u ovom slučaju, ja sam zainteresirana stranka, jer znam o kojem se stanu radi i spreman sam ga kupiti. Međutim, nikad nisam sudjelovao u takvoj vrsti trgovine i ne znam proceduru.

Jeste li čuli za slične slučajeve kupovine stanova na takav način i koliko je to kod nas uobičajena praksa?

Odnosno zanima me da li je to uopće izvedivo, ako sam spreman platiti procijenjenu cijenu, ali ne više od toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovršitelj inače i ne radi prodaju stanova, već isključivo sudac. Ovršitelj prodaje samo pokretnine.

 

U većim gradovima se stanovi u ovrsi dobro prodaju, dok prodja takvih stanova u manjim mjestima ide jako loše jer nitko ne želi u maloj sredini nekog "izbaciti na ulicu".

 

Prodaja je uvijek izvediva. Poštivajte proceduru i nema problema.

 

Međutim obratio bih Vam pozornost na jednu stvar. Naime provjerite da li u toj nekretnini živi obitelj ili netko drugi jer bi oni mogli praviti probleme prilikom iseljenja, pa se to nekada zna malo otegnuti. Vi postanete vlasnik i to se provede u zemljišnoj knjizi, ali stanari ne žele iseliti i onda ide postupak iseljenja. Brzina iseljenja u takvim slučajevima varira od suda do suda i tu nema pravila iako se radi o hitnim postupcima.

 

Da li je nekretnina slobodna od osoba i stvari se treba navesti u zaključju o priodaji od strane suda, ali sudovi to znaju ne napisati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

pozz svima, novi sam tu ali i mene nešto zanima. Nakon licitacije ukoliko je moja ponuda prihvaćena, što se događa s onih 10% uplaćenih kao osiguranje. da li oni ulaze u otplatu ili se mogu vratiti na račun uplatitelja i onda uzet kredit u punom iznosu. navedeno me zanima jer bi dio novca za osiguranje posudio a nakon dražbe neznam hoće li banka tih 10% prihvatiti kao svojevrsnu kaparu i isplatiti puni iznos. i hoće li općinski sud na čiji se račun uplaćuje dopustiti povrat novca na moj račun i onda uplatu banke. malo je komplicirano znam ali svejedno molim pomoć ako netko zna praksu na općinskom sudu u zagrebu. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

10% jamčevine ostaje na računu suda.

 

To je polog koji je jamčio da ste "ozbiljan" kupac.

 

Ako u roku koji je sud odredio ne uplatiti ostatak izlicitiranog iznosa, sud Vam taj polog neće vratiti, odnosno trajno ćete ga izgubiti.

 

Drugim riječima da demonstriram na primjeru:

Ako je polog za suedjelovanje bio 30.000 kn (i uplatili ste ga), a za nekretninu ste ponudili 270.000 kn (i Vaša ponuda bila najbolja), dužni ste u roku koji Vam je sud odredio uplatiti na račun koji Vam je odredio ostatak od 240.000 kuna.

 

Dakle nikakvog više vraćanja vama novaca nema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

da ne otvaram novu temu, molio bih dva pojašnjenja od moderatora koji je vidim dobro upućen u postupak ili od nekog ko zna:

 

ako u nekretnini koja je na dražbi neko živi koliko je to pametno kupovati, tj otprilike koliko je vremena i novca potrebno za deložaciju te obitelji.

 

ako se na dražbi kupuje zemljište da li postoji kakva pravna caka da isto ne dobiješ odmah u posjed jer ta obitelj od tog zemljišta živi ili nešto sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija