Jump to content

Podstanari - stjecanje vlasništva


imand

Preporučene objave

Namjeravam iznajmiti dio kuće podstanarima na duže vrijeme. Radi se o ženi sa dvoje djece od kojih je jedno maloljetno (11 g.). Sklopili bi ugovor o najmnu, prijava, porez, itd. ...

No, načuo sam kako nakon nekog vremena podstanar ima pravo tražiti stan koji je koristio u trajno vlasništvo (navodno se radi o 10 godina). Da li je to istina, te ako je koji su uvjeti da do toga dođe?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predlažem vam da detaljno proučite Zakon o najmu stanova 91/96.

 

Sam sam najmodavac te iznajmljujem stan obitelji sa djecom. Sve legalno, ugovor, prijava gradskom uredu, čak i prijavljeno prebivalište u tom stanu.

 

Ugovor se obavezno piše na ODREĐENO vrijeme, sa slobodno ugovorenom najamninom. Ugovaranjem na neodređeno vrijeme priznajete im prava od kojih s pravom zazirete.

 

Obavezno sačiniti zapisnik u kojem mora pisati sve u kakvom se stanju stan nalazi - koji mora biti sastavni dio ugovora.

 

Porezna uprava ne priznaje ugovore sačinjene na duži rok od 1 godine - moje iskustvo. Obavezno prijavite ugovor i lokalnoj samoupravi da izbjegnete kaznu. Dobit će te rješenje o plaćanju predujma koji se izračunava na slijedeći način:

 

70% najamnine je porezna osnovica, od toga iznosa obračunava vam se 15% poreza + prirez. Ukoliko imate veći godišnji prihod, na godišnjem obračunu poreza za dohodak bit će vam obračunato 25% poreza na dohodak + prirez i dobit će te uplatnicu da nadoplatite razliku poreza.

 

Ukoliko porezna uprava procjeni da iznos prijavljene najamnine ne odgovara vrjednosti nekretnine, mogu vam odrediti iznos koji odgovara prosjeku najamnina za taj dio grada.

 

Od mojih najmoprimaca prilikom svakog produživanja ugovora, zahtjevam i potpisivanje bjanko ugovora o raskidu ugovora o najmu stana - naravno bez datuma. Okrutno jest, ali stvar funkcionira besprjekorno već godinama.

 

Najmoprimci mogu osnovu ugovora o najmu stana na određeno vrijeme mogu prijaviti boravište, a na osnovu ugovora na neodređeno vrijeme - prebivalište. Maloljetne osobe prebivalište i boravište mogu mjenjati bez ugovora - samo na osnovu adrese iz osobne iskaznice roditelja.

 

Ukoliko su najmoprimci osobe stranog državljanstva imat će te obavezu prijavljivati njihov dolazak/odlazak prilikom svakog njihovog dolaska/odlaska.

 

Po isteku ugovora ukoliko stan prestanete iznajmljivati - očekujte kontrolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija