Jump to content

Novozaposlena trudnica


pravo_07

Preporučene objave

Molila bih pomoć!!!

Uspjela sam se kao trudnica zaposliti u jednoj tvrtci kojoj (na svu sreću) nije bio problem zaposliti trudnicu (ali samo zato što su dobili poticaje od države). Moj poslodavac je upoznat sa mojom trudnoćom, kao i sa nekim problemima vezanim uz trudnoću. E, sad zanima me:

 

Radim tek 10 dana, a postoji mogućnost da za mjesec, dva odem na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. Htjela bih znati kada mogu otići na takvo bolovanje, koliku ću plaću primati kada budem na bolovanju, a koliku kada budem na porodiljnom. Moja plaća po Ugovoru o radu je 3.500,00 kn.

Napominjem da sam u HZZO dobivala proturječne informacije, od toga da ću primati punu plaću cijelo vrijeme, pa do toga da mi pripada samo naknada od nekih 900,00 kn do porodiljnog, a onda samo 1600,00 kn, obzirom da sam samo kratko u radnom odnosu. E pa sad ti znaj što te čeka. Zna li itko što je zapravo istina i kakava primanja mogu očekivati?

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je špekulirati o mogućnostima. Zbog toga ni nisi ni mogla ni trebala dobiti informacije što bi bilo kad bi bilo.

 

Najbolja je slijedeća varijanta:

 

Nema potrebe za otvaranjem bolovanja jer je tvoje zdravstveno stanje i zdravstveno stanje tvog djeteta savršeno. Stupaš na rodiljni dopust kako već to stoji u zakonu i imaš rodiljnu naknadu od 3.500 kn prvih 6 mjeseci i 2.500 kn drugih šest mjeseci, nakon toga vračaš se na posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema relativno šturim informacijama iz tvojeg upita, mogu pretpostaviti da ćeš na rodiljni dopust ići nakon 01.01.09. Sukladno novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, ako nisi u radnom odnosu prije odlaska na rodiljni bila zaposlena i osigurana s te osnove najmanje 12 mjeseci (a ako si bila trudna prilikom zasnivanja radnog odnosa nećeš ispunjavati preduvjet staža osiguranja), primati ćeš rodiljnu naknadu u iznosu od 50% od proračunske osnovice-mislim da je to negdje oko 1660 kuna i za prvih 6 mjeseci.

Naknada za komplikacije u trudnoći nije se mjenjala, no i ovdje se gleda prethodno trajanje tvog radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija