Jump to content

Zastara prava na ostavinu


jamieozg

Preporučene objave

Molim, može li mi netko rastumačiti Članak 138. Z o nasljeđivanju.

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Primjer:

Nasljednik (zakonski) koji se prihvatio nasljedstva( nekretnine) nije tražio upis vlasništva, isplatu za svoj dio ili sl., niti se brinuo o nakretnini u smislu održavanja, plaćanja režija i sl. i tako 10g. Je li u tom slučaju nastaje zastara prava na ostavinu od smrti ostavitelja? odnosno da ne moze traziti isplatu, upis vlasništva ili podjelu na kakav drugi način od nasljednika koji koristi nekretninu? treba još koji detalj ili ovaj članak nije moguće primjeniti u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste da se nasljednik prihvatio nasljedstva. To tumačim tako da ste htjeli reći da postoji pravomoćno rješenje o nasljeđivanju u kojemu se taj nasljednik navodi kao jedan od nasljednika..

 

Vlasnikom ostavine se postaje u trenutku smrti ostavitelja, a rješenjem se to samo utvrđuje i definira.

 

Dakle, takav nasljednik je postao vlasnikom svega što je naslijedio (a možda suvlasnikom s nekim drugim ako je tako utvrđeno). Od tog trenutka Zakon o nasljeđivanju više ne djeluje, već se primjenjuju odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakona o obveznim odnosima i drugima koji se odnose na vlasnike, vlasništvo i odnose i obaveze koji iz toga proizlaze.

 

Iz same činjenice da se nasljednik nije upisao u zemljišne knjige same po sebi ne proizlazi da nije vlasnik (ili suvlasnik) nalijeđene nekretnine. (Usput, to je sud trebao obaviti po službenoj dužnosti.)

 

Da li je ostao vlasnikom, ili je njegovu imovinu netko drugi stekao naknadno, npr. dosjelošću, itd., to su druga pitanja na koje se ne može odgovoriti na temelju podataka koje ste dali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija